Nie da się ukryć, że dzieci uwielbiają słodycze. Największą pokusą są takie, które od razu rzucają się w oczy. Przeważnie intensywne kolory zawdzięczamy barwnikom obecnym w produktach spożywczych. Niektóre z nich mogą negatywnie odbijać się na zdrowiu.Słodycze często goszczą na naszych stołach. Wiele tego typu produktów dedykowanych jest, jako przekąski dla dzieci. Wyróżniają się one mocnymi kolorami. Na jakie barwniki powinniśmy uważać?Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Lato to czas, w którym chętnie eksperymentujemy z sezonowymi owocami. Wykorzystaj czas na jagody i przygotuj pyszne domowe jagodzianki. Najlepszy przepis znajdziesz na blogu Dietetyk w Akcji. Zaprzyjaźnione dietetyczki pokazały, jak najlepiej przyrządzić ten kultowy smakołyk.Jagodzianki są jednym z naszych ulubionych letnich deserów. Wielki letni przysmak najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku.Wyjątkowy przepis na ten przysmak podały nam autorki bloga Dietetyk w Akcji. Serdecznie zapraszamy Was do jego odwiedzenia. Znajdziecie go pod tym linkiem.Poniżej natomiast podajemy przepis na wyjątkowe letnie jagodzianki. Nie czekaj! Wypróbuj je już dziś ;)Lista składników na około 30 - 40 jagodzianekCiasto:1 kg mąki pszennej lub pszennej orkiszowej typ 550/650200 g masła6 żółtek3/4 szklanki cukru1,5 szklanki mleka 2%1 łyżeczka soliKruszonka100 g migdałów bez skórkiok.20 g masła3 łyżki cukru pudru2 - 3 łyżki mąki pszennejNadzienia:ok. 3 szklanek jagódok. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanejcukierSposób wykonania:Kruszonka:Rozbij migdały za pomocą blendera. Masło, cukier puder, mąkę pszenną oraz migdały wyrób rękami aż do uzyskania lekko sypkiej konsystencji.Ciasto:Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia) do letniej temperatury, rozmieszaj je z drożdżami i 1 łyżką cukru. Odstaw na chwilę przygotowaną wcześniej mieszankę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj do niej przesianą mąkę, sól, drożdże z mlekiem i wyrób ręcznie lub za pomocą robota (musi mieć dużą moc). Gdyby ciasto było zbyt zbite możesz dodać jeszcze trochę ciepłego mleka. Następnie dodaj do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło (nie należy doprowadzać masła do wrzenia podczas rozpuszczania – trzeba cały czas mieszać). Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do podwojenia objętość na min. 30 minut. Po tym czasie, przy pomocy noża rozdziel ciasto na kawałki i podsyp mąką. Ciasto delikatnie rozpłaszcz w rękach, każdy jego kawałek ciasta nadziej: 2-3 łyżeczkami jagód, 1/4-1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1/4-1/2 łyżeczką cukru. Ciasto dokładnie zlep i ułóż na przygotowanej blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek posmaruj białkiem (po upieczeniu będą się błyszczeć). Następnie posyp je kruszonką, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok.20-25 minut (do lekko brązowego koloru). Smacznego Polecamy również przepis dziewczyn na obłędne ptasie mleczko znajdziecie go tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego nie powinno się zbierać mleczaja wełnianki?Dlaczego powinno się obrywać liści pomidorów?Dlaczego warto pić sok z buraka?źródło: dietetyk w akcjiZapraszamy na nasz Instagram
Nie gorzka, nie biała, a różowa czekolada zdobywa ostatnimi czasy coraz większą popularność. Choć wiele osób kojarzy tego typu słodycze z czymś sztucznym i niezdrowym, nic bardziej mylnego. Różowa czekolada powstaje z naturalnych składników i jest niesamowicie zdrowa. Czekolada jest produktem, który potrafi polepszyć nastrój. Jednak w nielicznych przypadkach zdarza się, że może doprowadzić do śmierci. Gdy zachowujemy odpowiednie proporcje, nie trzeba się obawiać jej jedzenia.Zazwyczaj czekoladowe słodkości kojarzą nam się brązowymi lub śnieżnobiałymi produktami – w zależności od tego, na jaki rodzaj się zdecydujemy. Jedni przepadają za nieco bardziej gorzkawym smakiem, inni doceniają śnieżnobiałą mleczną słodycz. Na rynku od jakiegoś czasu można znaleźć pewną alternatywę, jaką jest czekolada różowa. Czy warto po nią sięgnąć?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Beza wyjdzie idealnie chrupiąca i biała, jeśli zastosujesz się do wszystkich naszych rad. Nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowców. Ten przepis jest sprawdzony i banalnie prosty. Nie ma prawa się nie udać. Beza to idealne ciasto na upały. Jest chrupiąca, lekka i świetnie komponuje się z soczystymi owocami, jak choćby truskawki. To idealny dodatek do mrożonej kawy, choć w niektórych przepisach dodaje się też do niej krem kawowy. Aby beza wyszła idealna, trzeba pamiętać o kilku radach. Dobrym sposobem na zwiększenie jej objętości jest pozwolenie, aby białka jaj odrobinę się ogrzały po wyjęciu z lodówki i osiągnęły temperaturę pokojową przed tym, jak zaczniemy je ubijać. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Mało kto spodziewałby się, że kradzież batonika może wiązać się z tak poważnymi konsekwencjami. Ostatnie doniesienia mediów potwierdzają, że 18-latek, który nie zamierzał płacić za słodką przekąskę, może otrzymać wyrok 10 lat pozbawienia wolności. Batonik był wart zaledwie 2 złote. Okazuje się, że kradzież nawet tak mało znaczącego produktu może doprowadzić do srogiej kary. Przekonał się o tym pewien osiemnastolatek. Dlaczego grozi mu pobyt w więzieniu?
W polskich sklepach wybór batoników jest ogromny - większość z nich zawiera czekoladę, lecz nadzienie czy dodatki różnią się diametralnie. Dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie, nawet ci, którzy nie lubią słodyczy. Można w końcu znaleźć batony z bardziej słonym smakiem. Niestety, jak to bywa w branży spożywczej, producenci niekiedy zaliczają wpadki i produkują jedzenie z wadami. Źle dobrany skład, nieodpowiednie proporcje czy błędne przechowywanie, zdarzają się nawet najlepszym. W poniższej historii popełniono jednak zbyt duży błąd.
Deser może mieć różne postacie i najczęściej zjadamy go zaraz po obiedzie - zwieńczenie posiłku słodkim łakociem napawa nas przyjemnością i spełnieniem. Przed zabraniem się do jedzenia, warto upewnić się, że w składzie deseru nie ma żadnych składników, na które jest się uczulonym. Reese Langer była wysportowaną 13-latką, która była częścią drużyny cheerleaderek w Idaho w USA. Dziewczynka miała zdiagnozowane liczne alergie pokarmowe, przez które nie mogła jeść sporej ilości produktów spożywczych. Niestety pewnego dnia zjadła deser, w którym znajdował się niebezpieczny dla niej alergen.
Na możliwość przygotowania własnych jagodzianek czekamy przez cały rok - oczywiście można robić je z mrożonych owoców, jednak nadzienie sporządzone ze świeżych jagód jest znacznie smaczniejsze. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać smaku tych bułeczek, mamy wspaniałe wieści. Zaprezentowana niżej receptura pozwala raczyć się jagodziankami w mniej niż półtorej godziny, od rozpoczęcia mieszania pierwszych składników. Warto zrobić ich jak najwięcej, gdyż spragnieni ich smaku ludzie, pochłaniają je w ułamku chwili.
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. Zamiast sięgać po gotowe produkty, warto poświęcić jednak kilka chwil i przygotować swoje własne domowe słodycze. Będą nie tylko smaczniejsze, ale również o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.Gdzie szukać przepisów na fit słodycze? Najlepiej sięgać po rady osób, które znają ten temat niemal od podszewki, czyli dietetyków. Dwoje z nich prowadzi bloga "Dietetyk w akcji" (znajdziecie go pod tym linkiem) Jego autorki tropią zdrowe, smaczne i pomysłowe przepisy na wyjątkowe potrawy. Układają również plany dietetyczne, dlatego jeśli tylko chcecie zmienić swoje nawyki żywieniowe, to nie mogliście trafić na lepszy adres. Jadłospisy przygotowane przez "dietetyczki w akcji" są nie tylko zdrowe, ale również "przyjazne dla portfela", smaczne i łatwe w realizacji. Dzisiaj zaprezentujemy Wam próbkę ich umiejętności - doskonały przepis na domowe ptasie mleczko. Jego przygotowanie wcale nie zajmie Wam wiele czasu.
Ciasto bez pieczenia można przyrządzić na rozmaite sposoby. Oczywiście najbardziej lubimy smaki, które są nam dobrze znane. Do takich z pewnością można zaliczyć uwielbiane batoniki Bounty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.
Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u. Składniki były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, dlatego sprytne panie domu szukały pomysłów, na to jak ze stosunkowo niedrogich produktów wyczarować pyszne dania.Kolejnym plusem tego smakołyku jest łatwość jego wykonania. Aby go zrobić nie potrzeba ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt wiele czasu. Za to deser nawet dziś zachwyci wiele osób. Wspaniale, gdyby go poznało kolejne pokolenie smakoszy. Poniżej podajemy przepis, który przeniesie wielu z nas w czasy naszego dzieciństwa. Być może, że taki sam deser przyrządzała nasza kochana mama lub babcia.Przepis na blok czekoladowyLista składników:400 g herbatników200 g masła100 g cukru2 łyżki kakao100 ml mleka300 g mleka w proszkuSposób wykonania:Na samym początku pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Staraj się jednak nie pokruszyć ich za bardzo, aby nie stały się "herbatnikowym proszkiem".Wlej do garnka mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. A następnie odstaw garnek w chłodne miejsce, do czasu aż krem przestygnie. Po tym czasie wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Do powstałej masy dodaj herbatniki.Wysmaruj formę masłem i uderz nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym deser rodem z czasów PRL-u.Sposób przygotowania bloku czekoladowego znajdziesz również na kanale kuchnia Magdy na You Tube.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Zdradzaliśmy już m.in. jak zrobić galaretkowiec oraz pierogi ze śledziem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niesamowite korzyści białej truskawkiDlaczego eksperci odradzają jedzenie pangi?Duże zmiany w nazewnictwie grzybówźródło: ania gotujeZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined undefinedundefined
Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Co więcej, błonnik wydłuża uczucie sytości po posiłku. Przygotowanie placuszków z jabłkami nie jest problemem, w końcu nie potrzeba do nich zbyt dużo czasu ani nadmiaru pracy. Jeśli więc twoje pociechy domagają się czegoś słodkiego, a ty nie chcesz kupować im słodyczy - racuchy stanowią idealne rozwiązanie.
Andruty z masą kakaową dawniej cieszyły się o wiele większą popularnością. Dla niejednego smakosza przysmak był jednym z pierwszych ciast bez pieczenia. Domowe andruty są niezwykle proste w przygotowaniu.
Pampuchy w kuchni polskiej są specyficznymi pączkami (niekiedy nazywane są kluskami lub pyzami) gotowanymi w łaźni parowej z ciasta drożdżowego. Mają wspaniałą delikatną, a zarazem sprężystą konsystencję, która idealnie współgra z najróżniejszymi dodatkami, jak owoce czy sosy. Dawniej kluchy były często podawane jako deser po obiedzie, a czasem również jako część głównego dania. Dzisiaj wiele osób zrezygnowało z ich gotowania, gdyż mogą uważać, że przygotowanie ich jest trudne i czasochłonne. Poniższym przepisem pokazujemy, że prawda jest zupełnie inna.
Lane faworki są nie lada smakołykiem. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie. Znacznej części smakoszy kojarzą się one z beztroskim dzieciństwem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie sięgnąć po przepyszny lany chrust.
Brytyjska sieć marketów Morrisons jest bardzo znanym i lubianym przez Brytyjczyków miejscem. Jej historia sięga roku 1899, założył ją wtedy w Bradford William Morrison. Obecnie, supermarkety tej sieci znajdują się na 4 miejscu pod względem wielkości. Firma Morrisons umieściła na swojej stronie internetowej ostrzeżenie dotyczące produktów spożywczych, które wyprodukowane zostały w Polsce. Niestety polskie produkty nie mają opisanych wszystkich alergenów na opakowaniu.
Wakacje nad morzem nie od dziś wiążą się za sporymi kosztami. Drożyzna dotyka nie tylko dania obiadowe, ale również popularne przekąski takie jak lody, bez których ciężko wyobrazić sobie wakacyjny wypoczynek. Ile musimy za nie zapłacić?Ceny lodów poszły w góręWybierasz się nad polskie morze? Niestety musisz liczyć się z wyższymi kosztami. Jedna gałka kosztuje już prawie 6 złotych, co zaskakuje samych ekspertów. Czym jest spowodowana nagła podwyżka cen?Planujących urlopy nad morzem może czekać niemiła niespodzianka. Pobyty w hotelach i pensjonatach są o wiele droższe niż rok temu. Dochodzą do tego ceny w lokalnych restauracjach i kawiarniach. Wszystko wskazuje na to, że przedsiębiorcy, którzy przetrwali trudy pandemii będą chcieli zachęcić klientów przede wszystkim jakością oraz doskonałą obsługą.Na wysokość cen w lokalach ma również wpływ wysokość cen składników, a przede wszystkim sezonowych owoców i warzyw, które w tym roku biją niemal rekordy. Za sam koszyk truskawek musimy zapłacić kilkadziesiąt złotych. Właściciele lokali gastronomicznych liczą jednak, że stęsknieni klienci będą chętnie korzystać z oferty gastronomicznej. Tym bardziej, że sami borykają się z licznymi problemami.Problemy branży gastronomicznejNiestety ostatni czas nie był łaskawy dla polskiej gastronomii. Miała być ona zamknięta jedynie na kilka tygodni, ostatecznie nie funkcjonowała prawie pół roku. Wielu restauratorów z trudem wiązało koniec z końcem.Obecnie problemem dla branży jest brak rąk do pracy. Wielu kucharzy, barmanów i baristów zdecydowało się zmienić branżę i poszukać pracy w zupełnie innym obszarze. Obecnie ogłoszenia o tego typu pracę biją wszelkie rekordy popularności.Wszystko wskazuje jednak, że kryzys w branży ma szansę być szybko zażegnany. Polacy z entuzjazmem podeszli do otwartych ogródków restauracyjnych. Nie zraziły ich do tego nawet wyższe ceny wielu potraw.Nie ma wątpliwości, że ruch w restauracjach wpłynie również na zainteresowanie pracą w tej branży. Będziemy trzymać rękę na pulsie i na bieżąco informować o ważnych wydarzeniach z "życia" tej branży.Polecamy nasze pozostałe teksty. Niedawno pisaliśmy m.in. o wyjątkowej majowej akcji Biedronki. Tekst znajdziecie w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzywBrytyjski market wycofuje polskie produktyGessler namawia Polaków do jedzenia palcamiźródło: inn polandZapraszamy na nasz Instagram
Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.
Lody Ekipy budzą spore emocje. Produkt wyprzedaje się jak szalony, ciężko dostać go w popularnych sklepach. Niestety, budzi również negatywne odczucia. Szerokim echem obił się list mamy 9-latka do Kuriera Olsztyńskiego.Kupił lody Ekipy, wrócił zalany łzamiKiedy 9-latek dowiedział się, że w jego osiedlowym sklepie są dostępne lody Ekipy, nawet przez moment nie krył radości. W końcu jest to obiekt pożądania każdego nastolatka w Polsce. Niestety, chłopiec nie przewidział jednej rzeczy.Gdy chłopak zobaczył ukochane lody, od razu postanowił kupić ich aż 8 sztuk. Jego radość trwała krótko. Lody okazały się bardzo drogie. Nastolatek stracił wszystkie swoje oszczędności. Za 8 lodów musiał zapłacić aż 80 złotych.Mama chłopca postanowiła zaapelować do innych rodziców o rozsądek i uświadomić ich, ile kosztuje popularny smakołyk. Jest to bardzo wysoka cena, nie każdy może po prostu pozwolić sobie na aż taki wydatek! Co kobieta dokładnie napisała w swoim liście?Mama 9-latka apeluje do innych rodziców. Chodzi o słynne lody EkipyLody Ekipy biją rekordy popularności, ale rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę, jaki jest koszt tego smakołyku. Mama 9-latka z Olsztyna w liście do redakcji lokalnej gazety pisze, że syn stracił na nie całe swoje kieszonkowe."Pech chciał, że wziął 100 zł ze skarbonki i pobiegł uradowany do sklepu, wziął 8 lodów, bo pierwszy raz udało mu się je dostać w sklepie i… Przy kasie szok: 80 zł !!! Sklepowej nawet nie przyszło do głowy zapytać się 9-latka czy widział, jaka jest cena (syn był przekonany, że kosztują 2,50 zł), gdyby miał przy sobie 10 zł, sytuacja byłaby prosta: wystarczyłoby mu tylko na jednego, zabrakłoby mu 70 zł, pewnie taką informację by otrzymał."Mama rozczarowanego chłopca zwraca uwagę rodzicom, aby zachowali czujność i kontrolowali sposób wydawania oszczędności swoich dzieci. Niestety, wiele z nich nie jest jeszcze na tyle asertywnych, aby zreflektować się przy kasie, jaka jest cena danego produktu. Wysoka cena lodów nie jest jednak winą firmy Koral. Marka rekomenduje, aby ich wersja 50 ml - kosztowała 2 zł, a wariant XL -65 ml.O lodach Ekipy zrobiło się ostatnio głośno również za sprawą Katarzyny Bosackiej. Dziennikarka w mocnych słowach skomentowała skład tego uwielbianego przez najmłodszych produktu. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na uwielbianą zupę szczawiowąCzy kompot z rabarbaru jest zdrowy?Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonymźródło: popularne/ kurier olsztyńskiZapraszamy na nasz Instagram
Katarzyna Bosacka od lat w swoich programach ocenia składy popularnych produktów i uczy Polaków, na co należy zwracać uwagę podczas codziennych zakupów. Nikogo nie dziwi fakt, że gwiazda wzięła pod lupę lody Ekipa.Bosacka o lodach EkipaKatarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku napisała wprost, co myśli o bijących wszelkie rekordy popularności lodach Ekipa. Dziennikarka nie ma dobrych informacji, jej zdaniem skład smakołyku pozostawia wiele do życzenia.Dziennikarce przede wszystkim nie podoba się fakt, że skład produktu jest bardzo długi. Liczy bowiem aż trzydzieści składników. Bosacka wypatrzyła wśród nich szkodliwy cukier, karagen E407, który nie powinien być podawany najmłodszym oraz zagęstniki i emulgatory.Jedyną rzeczą, która spodobała się Bosackiej, są naturalne barwniki. Gwiazda nie uważa jednak, że produkt jest wart uwagi konsumentów. Dla naszego zdrowia zdecydowanie lepiej jest postawić na naturalne, domowe lody o lepszym składzie. Jednak, lody Ekipa są fenomenem, jakiego jeszcze nie było. Dlaczego cieszą się tak ogromną popularnością?Fenomen lodów EkipaLody Ekipa są efektem współpracy marki Koral z youtuberami z ekipy Friza. Produkt od samego początku bije rekordy popularności. Współpraca firmy z idolami nastolatków okazała się strzałem w dziesiątkę.Lody były dostępne w Lidlu i Biedronce, jednak wyprzedały się niemal co do ostatniego egzemplarza już po pierwszym dniu ich sprzedaży, co jest absolutnym rekordem. Mało, który produkt cieszy się aż tak wielką popularnością.Warto wspomnieć, że firma Koral zawsze współpracuje z czołowymi gwiazdami polskiego showbiznesu. Wcześniej jej lody reklamowali między innymi: Joanna Krupa, Maryla Rodowicz, Natasza Urbańska oraz Daniel Olbrychski. Więcej na temat fenomenu lodów Ekipy dowiesz się z filmu dostępnego na kanale Świat Gwiazd.Polecamy nasze inne artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. na temat larw, które Unia Europejska uznała za żywność oraz podawaliśmy przepis na niezapomnianą marchewkę z groszkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ceny przekąsek nad polskim morzemPrzepis na uwielbiane ptysiePrzepis na gołąbki z młodej kapusty bez zawijaniaźródło: facebook/ @katarzynabosackaZapraszamy na nasz Instagram
Las Dolci to, jak można przeczytać na stronie restauracji, to miejsce powstałe z miłości do słodkiego i włoskiego stylu życia. I rzeczywiście, właścicielka – Magdalena Skała tworzy prawdziwe słodkie cuda, które cieszą nie tylko podniebienia i rozpieszczają kubki smakowe, ale też radują oczy, bo wyglądają naprawdę nieziemsko. W lokalu, który znajduje się w Zawierciu, królują wypieki bez polepszaczy i półproduktów. Magda stawia na naturalność i pełnię smaku. W krótkim wywiadzie opowiedziała o swoich przeznaczeniu, trendach w wypiekach ślubnych i trudnościach związanych z pracą w pandemii. Specjalnie dla czytelników portalu Smakosze udostępniła też przepis na jeden z najbardziej popularnych deserów, który każdy może bez problemu wykonać w domowym zaciszu. Fotografia przedstawia Magdalenę Skałę, właścicielkę restauracji Las Dolci
Guma Donald należy do grona łakoci, które przyprawiają o uczucie nostalgii. Dawniej można było ją dostać w niemal każdym kiosku i sklepie. Dziś może już nie jest aż tak popularna, jednak wciąż znajdziemy ją w niektórych sklepach.
Przepyszne irysy uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby te wyśmienite cukierki. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w naszym domu.
Wielkanocne jajeczka należą do klasyki deserów i przysmaków, za którymi najbardziej przepadają najmłodsi. Nic dziwnego, w końcu słodka czekolada, nierzadko z kremowym wypełnieniem, sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Istnieje jednak pewne ryzyko. Wiele firm produkuje jajeczka o niewielkim rozmiarze, dlatego istnieje bardzo duże ryzyko zadławienia, jeśli jajko jedzone jest przez młode dziecko. Należy również pamiętać o bezwzględnym zakazie kładzenia takich niewielkich czekoladek na świątecznym stole, do którego mają dostęp dzieci. W innym przypadku mogą je połknąć i udusić się, poprzez zapchanie dróg oddechowych.
Nie da się ukryć, że idealny deser musi prezentować się w odpowiedni sposób. Karpatka przypomina z wyglądu góry i doliny. Im bardziej są one wyraziste, tym lepiej. Pożądany efekt osiągniemy dzięki zastosowaniu właściwej receptury.
Nie da się ukryć, że niektóre słodycze znacząco wyróżniają się na tle innych. Przeważnie dzieje się tak za sprawą niecodziennego wyglądu. Jednak najlepiej, jeśli zaletą staje się także wyjątkowy smak. Już teraz przekonaj się jak przygotować kultowe szyszki.
Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.
Irysy są cukierkami z bogatą historią - według portalu culture.pl produkowane są od okresu międzywojennego, podobnie jak krówki. Przed wgryzieniem się w nie trzeba było ogrzać cukierki w ustach, ponieważ były zbyt twarde do przeżucia. Ich smak, jak i kolor są efektem długiego gotowania masy mlecznej, która pod wpływem temperatury karmelizuje się. Dzięki temu cukierki nabierają jasno-brązowej barwy oraz charakterystycznego smaku palonego cukru. Co ciekawe, Irysy jadane były nie tylko w Polsce.