Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Cukierki Irysy
16.03.2021 01:00 Prosty sposób na domowe irysy

Irysy są cukierkami z bogatą historią - według portalu culture.pl produkowane są od okresu międzywojennego, podobnie jak krówki. Przed wgryzieniem się w nie trzeba było ogrzać cukierki w ustach, ponieważ były zbyt twarde do przeżucia. Ich smak, jak i kolor są efektem długiego gotowania masy mlecznej, która pod wpływem temperatury karmelizuje się. Dzięki temu cukierki nabierają jasno-brązowej barwy oraz charakterystycznego smaku palonego cukru. Co ciekawe, Irysy jadane były nie tylko w Polsce.

Deser rodem z dawnych lat
14.03.2021 01:00 Przepis na pyszne andruty

Pyszny deser jest dobrą propozycją kulinarną po obiedzie. Niemal każdy ma czasami ochotę na trochę przyjemności płynącej ze słodyczy. Warto sięgnąć po przepis na kultowe andruty. Pyszne wafle przyprawią domowników o zachwyt.

Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
14.03.2021 01:00 Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.

Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa
10.03.2021 01:00 Przepis na kultowy piszinger

Piszinger uchodzi za wyjątkowy deser, który lata temu często gościł na naszych stołach. Dziś pamięć o nim już się trochę zatarła, jednak wciąż wielu smakoszy spałaszowałoby ten specjał. Piszinger możesz bezproblemowo przyrządzić samodzielnie.

Sernik wyjdzie idealnie
05.03.2021 01:00 Trik, by sernik nie opadł i nie popękał

Smakowity sernik jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielnie przygotowywanie go we własnej kuchni. Jednym z największych rozczarowań jest pęknięty sernik.

Gofry z opiekacza
21.02.2021 01:00 Prosty przepis na nietypowe gofry

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.

Guma turbo - pamiętasz jej smak?
19.02.2021 01:00 10 kultowych przysmaków z czasów PRL-u

Guma Turbo swojego czasu była prawdziwym rarytasem, który urósł do rangi legendy. Choć obecnie ciągle można ją kupić, nostalgia robi swoje, przez co guma ta nie smakuje jak kiedyś. Wiele innych przysmaków ciągle jest obecnych w sklepach, jednak ich smak mógł się mocno zmienić na przestrzeni lat. Przypomnijmy sobie chociażby Lentilky, czyli czekoladowe draże w cukrowej osłonce. Z pewnością pamiętają je ludzie, którzy jeździli na wakacje do Czech. Do dzisiaj można znaleźć je w sklepach w charakterystycznych papierowych tubach.

Biszkopt domowy
13.02.2021 01:00 Najlepszy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest produktem, którego pieczenie nie jest najprostsze. Opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe. Mamy na to rozwiązanie. Poniższy biszkopt uda się w każdym urządzeniu bez względu na zdolności kulinarne piekarza.Jest on na tyle banalny, że nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem go w krótką chwilę. W smaku kompletnie nie odstaje od klasycznego biszkoptu, lecz uproszczona receptura pozwala nie tylko zaoszczędzić na czasie i stresie, lecz również na pieniądzach - biszkopt można zrobić z 4 składników.

Naleśniki w pysznej odsłonie
12.02.2021 01:00 Hitowy przepis na amerykańskie naleśniki

Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby. Justyna Żyła postawiła na ich puszystą odsłonę z dodatkiem owoców. Zdjęcie smakołyku prezentuje się fantastycznie. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie.

pączki
11.02.2021 01:00 Jak szybko spalić kalorie z 1 pączka?

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób rezygnuje w tym dniu z restrykcyjnej diety. Niestety, przysmak należy do dość kalorycznych przyjemności. Co zrobić, aby jak najszybciej spalić kalorie z jednego pączka? Z czego składa się pączek?Jeden pączek zawiera średnio od 250 do 350 kcal. W jego składzie znajduje się najczęściej: mąka pszenna, mieszanka ciasta drożdżowego, cukier i owocowe nadzienie. Warto wybierać pączki z jak najmniejszą liczbą konserwantów.Głównym powodem, dla którego pączki nie są jednak zalecane w naszej codziennej diecie, jest sposób ich przygotowania - smażenie na głębokim tłuszczu, który sprawia, że dietetycy załamują ręce.Według informacji, podanych na stronie RMF.pl, Polacy zjadają w tłusty czwartek średnio 2 pączki. Co zrobić, aby jak najszybciej spalić niechciane kalorie? Śpieszymy z pomocą!Jak najszybciej spalić kalorie z pączka?Poza tradycyjnymi ćwiczeniami i dietą możemy spalić kalorie z pączków w dość kreatywny sposób. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące i doskonale wpisują się w atmosferę karnawału.Po pierwsze, postaw na taniec. Podobno 30 minut pląsów na parkiecie sprawi, że niechciane kalorie odejdą w zapomnienie. Końcówka karnawału sprzyja tego typu aktywności, więc nie zwlekaj i tańcz! Według ekspertów również dobrym sposobem na stracenie kalorii jest 12 minut chodzenia po schodach, 50 minut jazdy na rowerze, 90 minut odkurzania i 60 minut robienia zakupów. Prawda, że nie brzmi to strasznie?Jeśli nie chcesz martwić się o zbędne kalorie, postaw na słodycze w wersji fit. Dzisiaj podawaliśmy przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję pączków od samej Ani Lewandowskiej. Link znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Pyszne kotlety po kowalskuBłąd podczas smażenia pączkówNowa odsłona surówki z jabłka i marchewkiźródło: rmf/onet.plZapraszamy na nasz Instagramundefined

tłusty czwartek
11.02.2021 01:00 Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Okazuje się, że wiele konsumentów szuka alternatywy dla klasycznych wypieków i coraz częściej sięgają po ich wegańskie wersje, czyli takie, do których przygotowania nie użyto żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego. Czym pączek wegański różni się od tradycyjnego?Tradycyjne pączki są zrobione z mąki, mleka, jajek i cukru. Smaży się je zazwyczaj na smalcu. Taki miks składników sprawia, że nie są one ani wegańskie, ani wegetariańskie.Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i szuka alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Wegańskie pączki zazwyczaj są smażone na oleju roślinnym, mają w swoim składzie np. mleko sojowe i wegańskie masło.Wiele cukierni wyszło naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i wprowadziło do swojej oferty wegańską wersję pączków. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę, ponieważ cieszyły się one ogromną popularnością i były jednymi z najchętniej zamawianych z wyprzedzeniem produktów na tłusty czwartek.Cena smakołyku nie należy do najniższych. Za wegańskiego pączka musimy zapłacić nawet 9 zł. Droższe są między innymi te, które kupimy w cukierni Magdy Gessler (o czym pisaliśmy tutaj). Chociaż zdarzają się też miejsca, gdzie znajdziemy je za ok. 5 - 6 zł. Cena pączka, który nie zawiera produktów odzwierzęcych, nie jest jednak przypadkowa. Zazwyczaj jest on wykonany z najwyższej jakości składników.Wegańskie pączki - dlaczego cena jest dość wysoka?Co sprawia, że cena wegańskich pączków jest wysoka? Przede wszystkim składniki. Tradycyjne mleko zastępuje się jego roślinnym odpowiednikiem, który jest zazwyczaj 2 razy droższe.Pączki wegańskie nie są smażone na smalcu tylko na oleju roślinnym. Cena tego pierwszego wynosi ok. 5.50, a za litr oleju rzepakowego musimy zapłacić nieco więcej, bo ok. 7 zł.Warto dodać, że wegański smakołyk wyrabiany jest ręcznie. Oznacza to, że należy włożyć nieco więcej czasu i wysiłku w jego produkcję. Wszystko wskazuje jednak, że wprowadzenie ich do oferty cukierni jest doskonałą decyzją.Skusisz się w tym roku na wegańskiego pączka czy wolisz tradycyjną wersję wypieku?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówcePełna oferta słodkości na tłusty czwartek w BiedronceWeekendowa, lekkostrawna dieta na płaski brzuch i lepsze samopoczucieźródło: finanse.wpZapraszamy na nasz Instagramundefined

Paragon za drogie pączki
11.02.2021 01:00 Wysoka kwota na paragonie za 4 pączki z kultowej cukierni

Po zakupach zazwyczaj nie zwracamy większej uwagi na paragon. Czasami warto mu się przyjrzeć. Zwłaszcza jeśli widnieją na nim takie kwoty. Pączki od Magdy Gessler zasłynęły za sprawą wysokich cen. Jak wypadają smakowo?

TVN i kwestia pączków
11.02.2021 01:00 Kucharz Andrzej Polan wyjaśnił, jak rozpoznać dobrego pączka

Kucharz, który przez większość smakoszy kojarzony jest z Dzień Dobry TVN, przestrzega przed wybieraniem pączków z supermarketu. Warto wziąć sobie jego słowa do serca. W przeciwnym wypadku w tłusty czwartek może nas czekać rozczarowanie.

Lukier może być popękany
11.02.2021 01:00 Po czym rozpoznać pączka niskiej jakości?

Lukier na pączkach niejednokrotnie dopełniał ten słodki specjał i sprawiał, iż stawał się on niezapomnianym kulinarnym przeżyciem. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że popękana polewa powinna wzbudzać pewne wątpliwości dotyczące jakości smakołyków.

kogel mogel
10.02.2021 01:00 Czy kogel mogel może zaszkodzić? 1 składnik budzi emocje

Kogel mogel jest jednym z kilku dań, który zasługuje na miano "smaku dzieciństwa"! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego do dziś cieszy się on wielką popularnością u dużych i małych smakoszy!Mało kto wie, że w Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku. Jednak szczyt jego popularność przypada na okres PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Kreatywne mamy szukały sposobu, aby sprawić swoich pociechom odrobinę radości. Chociaż wielu z nas wspomina kogel mogel z ogromnym sentymentem, to niestety nie każdy powinien po niego sięgać. Wielkie kontrowersje budzi zawarty w nim jeden składnik - surowe jajko.Kogel mogel - kto nie powinien go jeść?

Media bez wyboru
10.02.2021 01:00 Pełna oferta słodkości na tłusty czwartek w Biedronce

Biedronka doskonale wie, czego potrzebują jej klienci. Na tłusty czwartek sieć supermarketów przygotowała niecodzienne promocje, które z pewnością przyprawią wielu smakoszy o szybsze bicie serca. Co nas czeka w sklepach Biedronka?

Pączki według dawnej receptury
09.02.2021 01:00 Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura

Wyśmienite pączki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, którzy chętnie spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że pączki są dosyć wiekową potrawą i wciąż można natknąć się na przepisy sprzed lat.

Pączki od Magdy Gessler
08.02.2021 01:00 Wysoka cena za pączki w cukierni Magdy Gessler

Bez wątpienia pączki są jednym z tych produktów spożywczych, których nie może zabraknąć w trakcie tłustego czwartku. Wiele cukierni są już gotowe na wzmożone zapotrzebowanie na smakowite słodycze. Lokal Magdy Gessler również. Jednak tam ceny znacząco odbiegają od normy.

Faworki od Anny Lewandowskiej
08.02.2021 01:00 Lewandowska podała przepis na faworki. Składniki zadziwiają

Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.

Faworki ekspresowe
06.02.2021 01:00 "Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania. Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.

Pączki w przepysznej odsłonie
05.02.2021 01:00 Lepsze niż tradycyjne, serowe pączki robi się w mniej niż 20 minut

Pączki uchodzą za smakołyk, który jest dosyć czasochłonny w przyrządzeniu. Okazuje się, że można zrobić je w bardzo prosty sposób. W tym roku warto postawić na pączki serowe, które przyprawią o ekscytację wszystkich wielbicieli łakoci.

Pączki od Magdy Gessler
03.02.2021 01:00 Wysoka cena za pączki w cukierni Magdy Gessler

Pączki uchodzą za przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Ciężko o słodycze, które wzbudzałyby podobne odczucia. Mało kto spodziewałby się, że pączki mogą tyle kosztować.

Cukierki skrywały przykrą niespodziankę
03.02.2021 01:00 Przykra niespodzianka w popularnych cukierkach

Pyszne cukierki potrafią poprawić nastrój. Tego typu słodycze cieszą się sporą popularnością i nietrudno znaleźć amatorów takich frykasów. Niestety, czasami możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Pani Ewa od razu chwyciła za telefon.

Faworki
27.01.2021 01:00 Chcesz oczarować rodzinę idealnymi faworkami? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.

Faworki w ekspresowym wydaniu
27.01.2021 01:00 Najszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwych

Faworki uchodzą za jeden z najbardziej kultowych łakoci, których nie może zabraknąć podczas karnawału i tłustego czwartku. Niektórzy uważają, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem.

Szarlotka czy jabłecznik?
26.01.2021 01:00 Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Większość Polaków nie jest w stanie odpowiedzieć

Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.

Domowe pączki
26.01.2021 01:00 Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki

Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.

Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa
25.01.2021 01:00 Piszinger był cudownym, niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Przypominamy najlepszy przepis

Piszinger jest niezwykłym deserem, który dawniej królował na naszych stołach. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała charakterystycznego specjału na bazie wafli i masy kakaowej. Smak młodzieńczych lat jest w zasięgu ręki.