Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sushi

Sushi

Sushi - tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Składa się z surowych ryb, ryżu, octu, warzyw i innych dodatków.

arbuz
17.08.2022 20:13 Odpowiednio przyprawiony arbuz smakuje jak uwielbiana ryba. Przepis zachwycił świat

Jeżeli arbuz kojarzy wam się ze słodkim owocem idealnym na deser, patent, który wam pokażemy, może zmienić wasze spojrzenie na ten produkt. Pewien twórca internetowy przygotował z niego danie do złudzenia przypominające tuńczyka. Przepis cieszy się dużą popularnością. Warto spróbować — roślinny tuńczyk jest niecodzienny i pyszny.Dania z roślin potrafią bardzo dobrze naśladować smaki mięsnych odpowiedników. Przepis na smakowitego tuńczyka z arbuza, który zaprezentował tiktoker Michael Ligier, z pewnością spodoba się osobom, które chcą ograniczać mięso lub obniżyć wydatki na jedzenie. Tuńczyk do tanich nie należy. Szczęśliwie jego wegańska odsłona jest naprawdę kusząca.

mizeria
09.05.2022 16:53 Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach

Co dziś podać do obiadu? A może zachwycającą mizerię po włosku? Zrób ją raz, a zapomnisz o innych surówkach. Jest prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Miesza się w niej bowiem świeżość ogórka, ostrość cebuli, aromat czosnku i kwaśność octu. Tak przyrządzona mizeria będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb. Mizeria jest jednym z najprostszych dodatków do obiadu. Kojarzy się z wiosną i latem, lekkością i orzeźwiającym smakiem. W sumie można ją robić przez cały rok, bo świeże ogórki są cały czas w sprzedaży. Jednak najsmaczniejsza będzie, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.Włoska mizeria różni się nieco od polskiej. Jej podstawą są ogórki, ale dodaje się też do niej cebulę i czosnek, a także ocet, majonez i kilka przypraw. Dzięki temu ma wyraźniejszy smak.

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
18.01.2022 01:00 Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi. Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi. Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori. Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj. Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.

Sypki ryż podczas gotowania
16.12.2021 01:00 Jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki?

Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę. Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku. Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.

pilne-1616323242
19.06.2021 02:00 Masowe zatrucie pokarmowe w Charkowie po zjedzeniu sushi

Masowe zatrucie pokarmowe w jednym z ukraińskich miast. Do szpitali w Charkowie trafiło aż pięćdziesiąt pięć osób, w tym również dzieci. Wszyscy są w stanie średnio ciężkim. Powodem zatrucia było najprawdopodobniej zjedzenie sushi. Choć wydawać by się mogło, że restauracje, ze względu na częste kontrole z urzędów, są miejscem, w którym najbezpieczniej zjeść, nie zawsze tak jest. Udowadnia to często Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje", w których często obnaża ogromne zaniedbania w prowadzeniu lokalu, fatalną jakość produktów czy ich niezdatność do spożycia. Niestety obecnie zatruć można się nawet, kupując hermetycznie zapakowany produkt ze sklepu. Sanepid cały czas informuje o kolejnych przypadkach wycofywania produktów ze sklepów z powodu ich zakażenia różnymi bakteriami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: