Smakosze.pl
Sypki ryż podczas gotowania

canva/Francisco Martin Gonzalez, Getty Images

Jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki?

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę.

Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku.

Sernik w piekarniku

Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty?

CZYTAJ DALEJ

Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.

Sypki ryż za każdym razem

Wielu Polaków obawia się gotować ryż bez torebek, ponieważ boją się, że całość przywrze do garnka, przypali się, a ziarna staną się miękkie i rozpadające. Do uniknięcia takich niefortunnych wydarzeń konieczne jest tylko zastosowanie się do paru banalnie łatwych kroków. Tak ugotowany ryż zasmakuje każdemu.

Przed wsypaniem ryżu do garnka, dokładnie wypłucz go w czystej wodzie. Umieść go na sitku, włóż go do dużej miski z wodą i delikatnie mieszaj i masuj ryż dłonią, cały czas dolewając czystej i chłodnej wody. Po kilku minutach woda przestanie być mętna, co oznacza, że czyszczenie jest zakończone.

Garnek powinien mieć grube dno, które dobrze magazynuje temperaturę. Wsyp ryż i zalej go wodą. Jej poziom powinien sięgać do drugiej kostki palca wskazującego po włożeniu go do płynu. Teraz stawia się naczynie na gazie, doprawia solą i doprowadza do wrzenia.

Gotuj na najmniejszym ogniu

W momencie wrzenia, natychmiast obniż moc palnika na najniższą, zamieszaj dokładnie zawartością naczynia i przykryj je szczelnie pokrywką. Pozwól gotować się całości przez 10 minut. Pamiętaj, aby nie podnosić pokrywki - wtedy temperatura ucieka i ryż nie wyjdzie.

Po tym czasie wyłącz ogień, lecz ciągle nie zdejmuj pokrywki. Odstaw garnek i pozostaw w nim ryż na 5 minut. Para wodna dokończy jego gotowanie, a także sprawi, że stanie się idealnie sypki i lekko twardy, tak, jak makaron al dente.

Powyższy ryż można podać jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także zrobić samodzielne danie, jak klasyczny smażony ryż. Chętni mają możliwość podania go na słodko, z owocowymi sosami czy słodką śmietaną.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ryż na mleku. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pieczone jabłka z ryżem i śmietaną.

Ryż

źródło zdjęcia: avdyachenko, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >