Jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki?
Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę.
Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku.
Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.
Sypki ryż za każdym razem
Wielu Polaków obawia się gotować ryż bez torebek, ponieważ boją się, że całość przywrze do garnka, przypali się, a ziarna staną się miękkie i rozpadające. Do uniknięcia takich niefortunnych wydarzeń konieczne jest tylko zastosowanie się do paru banalnie łatwych kroków. Tak ugotowany ryż zasmakuje każdemu.
Przed wsypaniem ryżu do garnka, dokładnie wypłucz go w czystej wodzie. Umieść go na sitku, włóż go do dużej miski z wodą i delikatnie mieszaj i masuj ryż dłonią, cały czas dolewając czystej i chłodnej wody. Po kilku minutach woda przestanie być mętna, co oznacza, że czyszczenie jest zakończone.
Garnek powinien mieć grube dno, które dobrze magazynuje temperaturę. Wsyp ryż i zalej go wodą. Jej poziom powinien sięgać do drugiej kostki palca wskazującego po włożeniu go do płynu. Teraz stawia się naczynie na gazie, doprawia solą i doprowadza do wrzenia.
Gotuj na najmniejszym ogniu
W momencie wrzenia, natychmiast obniż moc palnika na najniższą, zamieszaj dokładnie zawartością naczynia i przykryj je szczelnie pokrywką. Pozwól gotować się całości przez 10 minut. Pamiętaj, aby nie podnosić pokrywki - wtedy temperatura ucieka i ryż nie wyjdzie.
Po tym czasie wyłącz ogień, lecz ciągle nie zdejmuj pokrywki. Odstaw garnek i pozostaw w nim ryż na 5 minut. Para wodna dokończy jego gotowanie, a także sprawi, że stanie się idealnie sypki i lekko twardy, tak, jak makaron al dente.
Powyższy ryż można podać jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także zrobić samodzielne danie, jak klasyczny smażony ryż. Chętni mają możliwość podania go na słodko, z owocowymi sosami czy słodką śmietaną.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ryż na mleku. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pieczone jabłka z ryżem i śmietaną.
źródło zdjęcia: avdyachenko, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps