Przechowywanie ziemniaków ma kilka zasad, które pomogą zachować ich świeżość. Jeśli więc zastanawiasz się, czy ziemniaki trzymać w lodówce, czy w szafce kuchennej – mamy tę odpowiedź i kilka więcej.
Czasami bywa i tak, że nie wiemy, co zrobić na obiad. Pomysły się wyczerpały, a gotowanie w kółko tego samego może się w końcu znudzić. Na szczęście Internet jest bogaty w różnorodne przepisy. Szczególnie popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk ma na swoim koncie wiele przepisów, które gwarantują niesamowity smak przygotowanej potrawy.
Tarcie ziemniaków to najgorsza część przygotowania placków ziemniaczanych. Robota mokra, brudna i dość żmudna. Gdybyż tylko dało się ją pominąć… Ależ da się!
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Nie trzeba jednak wydawać majątku w drogiej restauracji, by uczcić to święto. Pyszny, efektowny a przy tym niedrogi posiłek możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że głównym bohaterem tej eleganckiej przekąski są najzwyklejsze ziemniaki.
Dobra zapiekanka nigdy nie jest zła. Zwłaszcza taka z ziemniakami i aromatycznymi dodatkami. Jak zwykle – niezwykle prosty przepis, a w efekcie – wielka uczta. Łatwiej i szybciej się nie da.
Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu potraw, szczególnie drugich dań, ale też w zupie często znajdziemy te warzywa. Od dawna tematem do dyskusji jest czas gotowania ziemniaków. Często trwa to bardzo długo i na szczęście istnieje sposób jak na to zaradzić. Koniecznie sprawdź, co trzeba dodać do garnka.
Chrupiące placki ziemniaczane bez wykorzystania patelni, czy piekarnika? Tak, to możliwe. Obiad jest prosty w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Odkąd znalazłam ten sposób na placki, nie robię już ich inaczej. Są doskonałe.
Zastanawialiście się kiedyś, jak z dużych, okazałych ziemniaków robi się takie małe, zabawne kuleczki? Ten przepis uchyla rąbka tajemnicy. Może będziecie rozczarowani (robi się je z purée…), ale smak tej doskonałej przekąski z pewnością to zrekompensuje.
Ziemniaki należą do naszych ulubionych dodatków, a pieczone ziemniaki – do ulubionych postaci tego niezwykłego warzywa. Jeśli jednak chcemy, by były one naprawdę chrupkie, warto przestrzegać kilku zasad dotyczących pieczenia.
Ziemniaki to unikatowe warzywa, które pasują do wielu potraw i mogą być podane w wielu postaciach. Między innymi można z nich zrobić frytki lub placki ziemniaczane. Można również je upiec, czy też tradycyjnie ugotować i podać jako dodatek do kotletów. Jednak posiłki warto urozmaicać. Istnieje naprawdę wiele alternatyw dla zwykłych ziemniaków. Koniecznie sprawdź, o jakie chodzi.
Fuczki to niemal zapomniane danie przypominające placki ziemniaczane. Jednak w centrum przepisu stoją nie kartofle, a kapusta kiszona. Przez to obie potrawy są porównywalne, a jednak zupełnie inne w charakterze.
Książki kucharskie to świetne źródło przepisów. Można tam znaleźć wiele wskazówek na przyrządzenie wielu niesamowitych, tradycyjnych potraw. Natomiast Internet to prawdziwa kopalnia pomysłów. Szczególnie nowatorskich, na które nie każdy mógł wpaść, ponieważ są tak nieoczywiste. Tym razem mamy do zaproponowania przepis, w którym kurczak łączy sie z nietypowym składnikiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.
Przestań dodawać wyłącznie sól do ziemniaków. Produkt, który z pewnością masz w kuchni zdecydowanie ułatwi ci przygotowywanie obiadu. Ten trik jest totalnym hitem. Wystarczy, że dodasz go do garnka i w kuchni dzieje się magia.
Jeżeli nie boisz się ryzyka, a przy okazji lubisz poeksperymentować kulinarnie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Łącząc ziemniaki z popularnym napojem, przygotujesz przysmak, który pokocha cała rodzina. Wypróbuj sposób, ale uważaj, bo smak przygotowanej przekąski naprawdę uzależnia.
Wielu z nas obiad z baru mlecznego wspomina z rozrzewnieniem. Klimat i smak to atuty takiego posiłku. W takich miejscach nadal można zjeść ziemniaki z jajkiem gotowanym w sosie musztardowym. Taki obiad na piątek będzie smakował całej rodzinie.
Z trudem mieścisz się w ulubionych spodniach? Jeśli zamierzasz schudnąć, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz dietetyczną zupę. Mało kalorii i mnóstwo smaku to cechy, które wyróżniają zupę ziemniaczaną.
Naukowcy z Poznania stworzyli parówki z nietypowego składnika. Ich wynalazek zrewolucjonizuje rynek oraz dietę wegetarian i wegan. Produkt ma także szansę zmienić losy planety.
Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu obiadów. Zarówno zup jak i drugich dań. Jednak trzeba uważać na to, jakie ziemniaki zamierzamy zjeść. Jeśli przechowujemy je długo w kuchni, to zaczynają kiełkować. Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Odpowiadamy
Czy twoja rodzina uwielbia placki ziemniaczane? Poznaj nowy przepis na ten przysmak i przygotuj je ze składnikiem, który zaskoczy twoich bliskich. Jednak kiedy spróbują placków w nowej wersji, będą nimi zachwyceni na tyle, że nie pomyślą o tych klasycznych.
Ziemniaki to niezastąpiony składnik obiadu. Utrapieniem niejednej gospodyni jest jednak czas ich gotowania. Istnieje jednak sposób, aby przyspieszyć ich przygotowanie. Poznaj go, a obiad przyrządzisz zdecydowanie szybciej.
Zwykłe placki ziemniaczane mogą jeszcze zaskoczyć. Wystarczy jeden niepozorny składnik, a smak klasycznego dania będzie obłędny. Chcesz zaskoczyć gości? Koniecznie spróbuj tego przepisu.
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku ziemniaków? Sprawdź, czy sposób, w który je podajesz, pozytywnie wpływa na twoją dietę. Ziemniaki z niektórymi dodatkami mogą wpływać na wzrost wagi. Niestety wiele osób popełnia ten sam błąd.
Zwykle gołąbki przyrządzamy z mięsem i ryżem. Warto jednak zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i przygotować inny, ale równie pyszny farsz do gołąbków. Ryż zostanie tu zastąpiony pewnym lubianym produktem. Z całą potrawą komponuje się doskonale.
Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste. Jednak to tylko pozory. Codziennie wielu z nas na własne życzenie, pozbawia ziemniaki cennych wartości odżywczych. Podpowiadamy, czego nigdy nie robić podczas gotowania tych warzyw.
Takich frytek jeszcze nie jedliście. Są wyjątkowo chrupiące i przepyszne. Idealny dodatek do obiadu lub na wieczorną przekąskę przed telewizorem. Poznaj niezwykły przepis Anny Zyśk na domowe frytki.
Czy jest w kuchni coś prostszego niż gotowanie ziemniaków? Chyba nawet robienie kanapki jest wyzwaniem w porównaniu. A jednak, można popełnić kilka błędów nawet przy tak banalnej czynności.
Ziemniaki nie muszą być nudne. Można je podać na wiele sposobów, inspirując się chociażby wyjazdami. Pomysł na poniżej prezentowane ziemniaki pochodzi z Turcji i jest naprawdę godny polecenia. Warzywa wychodzą przepyszne i z powodzeniem stanowić mogą samodzielne danie.
To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.