Róże często zdobią nasze ogrody, a ziemniaki talerze. Z pozoru mogłoby się wydawać, że obie te rośliny nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego. Kartofle świetnie sprawdzają się jako pomoc przy rozmnażaniu róż.Różane krzewy nie tylko ślicznie wyglądają, ale również cudownie pachną. Aby ozdobić ogród dużą ilością tej rośliny, wcale nie trzeba wydawać milionów. Sprawdziłem, czy trik z ziemniakiem faktycznie działa i rezultaty przekroczyły moje oczekiwania.
Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.
Siostra Aniela nie jest może najbardziej znaną z gotujących zakonnic, ale jej przepisy cieszą się wielkim uznaniem i wzięciem. Spisała ona przepis na tradycyjne polskie kopytka. Powinien on rozstrzygnąć spór o to, jak przygotowywać tę podstawową potrawę.
Obiad lub kolacja mogą przysporzyć nie lada kłopotów - czasem nie wiadomo co chce się zjeść. Na szczęście mam przepis, który przyjdzie z pomocą każdemu. Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa to hit, który odkryłem dopiero niedawno. Teraz robię ją prawie codziennie i żałuję, że wcześniej nie poznałem tego przepisu.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zapiekanka, ale jest w niej coś nietypowego. Dzięki niecodziennej formie wygodnie się ją nakłada. A smakuje? Jak zawsze w wypadku ziemniaków i mięsa zapieczonego z serem, czyli wyśmienicie.
Ślimaki choć powolne, potrafią nieźle dać się we znaki. Ogrodnicy rwą włosy z głowy i załamują ręce, bo te z pozoru mało groźne stworzenia, niszczą rośliny i uprawy. Jak pozbyć się ślimaków? Jest na to skuteczny sposób.
Ten przepis na niesłychanie efektowną przekąskę nie jest tak trudny, jak spektakularny jest jej widok. Ziemniaczane przekąski wzbudzą z pewnością podziw na imprezowym stole. A jeśli podane będą z odpowiednimi dipami, znikną dosłownie w chwilę.
Tradycyjny rosół to przeszłość. Koniecznie poznaj ten w wersji po krakowsku. Jeden dodatek zaskoczy, ale kiedy dodasz go do tej zupy, zapiejesz z zachwytu. Od teraz rosół będziesz podawać tylko z nim.
Ziemniaki z piekarnika będą najlepsze do obiadu. Teraz zrobisz je smacznie i szybko dzięki temu przepisowi. Aromatyczny płyn, którym zalejesz warzywa jest tajemnicą smaku tego dania.
Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad? Wystarczą ziemniaki, jajko, cebula i ulubione przyprawy. Danie z pewnością posmakuje całej rodzinie, a Ty przypomnisz sobie smaki z dziecięcych lat.
Gotujesz ziemniaki na obiad, a wodę po nich wylewasz? To błąd. Odpływ w zlewie to ostatnie miejsce, w które powinna trafiać. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się co najlepiej zrobić z taką wodą.
Marzy ci się pyszny obiad na cały weekend? Przygotuj zapiekankę z cukinii i ziemniaków. Danie pełne smaku będzie w sam raz na rodzinny posiłek na dwa dni. Polubię je mali i duzi smakosze.
Ziemniaki są dobrym wyborem na obiad. Przyrządzam je z przepisu, który gwarantuje wyśmienity efekt na talerzu. Ziemniaki w pysznej mieszance robią wrażenie i smakują każdemu, kto ich spróbuje.
Jeśli szukasz przepisu na smaczne danie, koniecznie zerknij na tę recepturę. Przygotuj też ziemniaki i mąkę, a już wkrótce na twój stół trafi danie, że palce lizać. Będzie w sam raz na piątkowy obiad.
Wbrew temu, co często nam się wydaje, roślinne zamienniki mięsnych potraw to nie współczesna moda sprowadzona z zachodu. Oto dowód rzeczowy: kotlety z resztek ziemniaków mogą być podstawą doskonałego, pełnego posiłku.
Ewa Wachowicz ma swój świetny sposób na babkę ziemniaczaną. Dodaje składnik, którego normalnie nie kojarzymy z takim daniem. Nadaje mu jednak bardzo specyficzny smak i aromat.
Jeśli masz ochotę na smaczny obiad, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz pierś kurczaka z wybornymi dodatkami. Zapiekane danie na obiad będzie smakować tak, że sięgniesz po dokładkę.
Te placki ziemniaczane, zwane też blinami po litewsku, to niezwykła przekąska. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak dobrze nam znane placki z kartofli. W środku mają jednak pyszną, sycącą niespodziankę.
Marzy ci się smaczne i szybkie danie? Zrób je tak, jak ja! Wystarczą tylko ziemniaki i jajka. Wkrótce na twoim stole zagości prawdziwy przysmak. Zrobisz go dzięki temu przepisowi.
Za sernikiem przepada wielu z nas. Jednak zdarza się, że to uwielbiane ciasto nie wychodzi tak, jak trzeba. Sernik pęka i opada, ale dzięki temu przepisowi wyjdzie idealnie. Wszystko za sprawą nietypowego składnika.
Ta szybka i łatwa zapiekanka ziemniaczana nie wymaga wiele wysiłku, a stanowi doskonały i pożywny obiad. Łatwo się odgrzewa i można z powodzeniem przygotować z niej więcej niż jeden posiłek.
Fermentowane ziemniaki to w kraju, który kiszeniem stoi, bardzo rzadki widok. W tym przepisie pokazujemy najpierw, jak ukisić ziemniaki, a potem, jak przygotować z nich pyszne frytki. Warto spróbować tych nietypowych przekąsek.
Jeśli chodzi o metodę obróbki, są to w zasadzie frytki. Trudno w to jednak uwierzyć, kiedy się na nie patrzy. Takie ziemniaczane jeżyki z pewnością zrobią wrażenie na gościach podczas imprezy.
Ziemniaki muszą być. Wie o tym każda gospodyni, której rodzina nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Dlatego poznaj przepis, z którym przygotujesz ziemniaki w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Zachwyt domowników gwarantowany.
Zupa dziadowska, czyli dziadówka, to jeden z tych posiłków chłopskiej kuchni ubogiej, do których dziś wracamy jako do receptur na nostalgiczne przysmaki. Jest sycąca i kremowa w smaku. Składa się z zupełnie podstawowych produktów. Pokochają ją wszyscy już po pierwszej łyżce.
Łączenie na talerzu różnych składników odżywczych to coś więcej niż tylko sztuka komponowania smaku. Warto zwrócić uwagę na zdrowotne aspekty tej czynności. Ziemniaki są w polskich obiadach składnikiem wszechobecnym. Co można, a czego nie można łączyć z ziemniakami?
Szwajcarskie placki ziemniaczane, zwane rösti, są ciekawym urozmaiceniem repertuaru wytrawnych podwieczorków. Choć porównanie tamtejszych i naszych placków jest uzasadnione, szwajcarska wersja jest wyraźnie inna i ciekawa w smaku.
Polacy uwielbiają swoje ziemniaki - podawane są do niemal każdego dania. Nikogo więc nie dziwi widok kilkunastokilogramowego worka kartofli w piwnicy czy spiżarni.Niestety, nawet trzymanie bulw w najlepszych warunkach może nie wystarczyć i te zaczną kiełkować. Istnieje banalny patent, dzięki któremu ten proces można spowolnić do minimum. Sekretem są żołędzie i kasztany.