Ten przepis dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. W życiu nie jadłam lepszych kotletów z cukinii, wszystko dzięki panierce
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców. Warto sięgać po cukinie i włączać ją swojego jadłospisu. Polecam kotlety z cukinii. Dodatek pewnego smacznego produktu do panierki sprawia, że są one prawdziwym rarytasem. Przepis na te kotlety z cukinii dostałam od znajomej kucharki.
Cukinia, czyli lato w twojej kuchni
Sezon na cukinie trwa do końca lata. Jednak to lubiane warzywo jest najsmaczniejsze, ale też najtańsze w drugiej połowie lata . Warto korzystać z sezonu na to smaczne warzywo dyniowate. Z cukinii można przyrzadzić wiele pyszności.
Nadaje się ona do zapiekanek, sałatek, czy do marynowania. Cukinię można grillować i warto pamiętać, że oprócz delikatnego orzechowego smaku, ma ona wiele witamin. Jedzenie cukinii dostarczy nam witamin A, C, K, B oraz potasu i magnezu. Polecam przepis na kotlety z cukinii, który dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki.
Jak przygotować kotlety z cukinii?
Składniki:
- 2 cukinie
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego
- 100 g bułki tartej
- włoskie zioła
- papryka
- 50 g mąki
- olej słonecznikowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ogórek
- gałązka kopru
- 2 ząbki czosnku
- sól
Obcinamy końcówki cukinii, kromy ją na plastry, ale nie obieramy ze skórki. Plastry cukinii solimy i posypujemy pieprzem. Dokładnie nim nacieramy. Odstawiamy na 15 minut. Do miski wbijamy jajka i rozmącamy. Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy do jajek i wsypujemy przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerz wsypujemy bułkę tartą i mąkę. Mieszamy, a na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii panierujemy w bułce z mąką i zanurzamy w serowej panierce. Smażymy aż cukinia będzie miała złoty kolor.
Pyszna panierka sekretem smaku
Kotlety z cukinii mają wyjątkowo pyszny smak dzięki dodaniu do panierki sera żółtego, który wcześniej ścieramy. Do kotletów warto też przygotować sos z jogurtu naturalnego, który podkręci smak kotletów z cukinii. Do miseczki dodajemy jogurt, ścieramy ogórek na tarce. Dodajmy też krojony koperek i czosnek. Wszystko mieszamy.
Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym. Kotlety z cukinii podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym. Idealnie pasuje on do tego dania . Możemy eksperymentować ze składnikami sosu. Kotlety z cukinii są pyszne, przygotuj je w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, czy można pozbyć się goryczy z cukinii. Podawaliśmy też prezpis na cukinię w kaszubskim stylu.
Źródło: YouTube/@UnglaublicheRezepte