Ten przepis na pierogi na jagodach dostałem od babci. Nie ma lepszego
Szukasz lekkiego i orzeźwiającego dania na upalne dni? W takim razie wypróbuj przepis na pierogi z jagodami. Smakują doskonale i co najważniejsze obiad będzie należał do udanych. Rodzina będzie prosiła, abyś te pierogi robiła znacznie częściej. Spiesz się, bo sezon na jagody za niedługo się rozpocznie.
Pierogi idealne na lato
Najlepsze dania na obiad przygotuje się z sezonowych produktów. To doskonały sposób na uniknięcie nudy i powtarzalności, a w dodatku każdy obiad będzie zupełnie inny. Jeden z przepisów , który to umożliwi, jest ten na pierogi z jagodami .
To właśnie na ten owoc już za niedługo rozpocznie się sezon. Dlatego zawczasu warto poznać przepis i kiedy przyjdzie odpowiednie pora, przygotujesz te pierogi. Są doskonałe na letnie i upalne dni, ponieważ dostarczą potrzebnej energii i świeżości. W dodatku to bardzo lekkie danie więc ten obiad zachwyci każdego smakosza.
Jagody są najważniejsze
Niewątpliwie smak tych pierogów bierze się z jagód. Sezon na ten owoc zazwyczaj zaczyna się pod koniec czerwca. Jego największą zaletą jest nie tylko smak oraz witaminy, ale też to, że można go zebrać własnoręcznie lub kupić na targu. Decyzja należy do ciebie.
Oprócz tego owoce potrzebne będą także składniki na ciasto pierogowe. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później zapoznaj się z przepisem.
Składniki:
- 600 g jagód
- 500 g cukru
- 500 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 125 ml letniej wody
Przepis na pierogi z jagodami
Zacznij od wyrobienia ciasta na pierogi. W tym celu do miski wsyp mąką. Dodaj żółtko, łyżkę oleju i wlej letnią wodę. Zagnieć je na jednolite i gładkie ciasto. Pamiętaj, że nie może ono być zbyt suche i zbyt wilgotne, dlatego w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody lub mąki.
Jagody dokładnie przebierz i umyj. Ciasto rozwałkuj na leki placek i za pomocą szklanki wytnij okręgi. Na każdy z nich nałóż trochę jagód i obsyp je cukrem. Następnie zamknij pierogi, sklejając przy tym ich krawędzie. Uważaj, tylko aby cukier nie dostał się w miejsce sklejenia krawędzi.
Gotowe pierogi gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez minutę. Po tym czasie delikatnie je odcedź i wyłóż na talerze. Podawaj je śmietaną, a będą smakowały wybornie. Sprawdź, dlaczego warto zalać naleśniki mlekiem oraz dowiedz się, która restauracja na świecie jest najlepsza .