Ten przepis na rosół budzi kontrowersje. Postanowiłam go wypróbować
Nie ma niedzieli bez rosołu. Aromatyczny wywar jest już tradycją w polskiej, domowej kuchni. Postanowiłam jednak odejść nieco od podstawowego przepisu i ugotowałam rosół inaczej. Przepis ten wciąż budzi kontrowersje.
Rosół doskonały na niedzielę
Ilu kucharzy, tyle przepisów na rosół . Aromatyczny wywar mięsno-warzywny najczęściej jednak gotujemy tradycyjnie na drobiu. Wiele osób dodaje również kawałek wołowiny, mięsa z indyka lub kaczki. Każdy dodaje także inne przyprawy. Niektórzy przygotowują domowe kostki rosołowe , inni doprawiają wywar solą, pieprzem. Jeszcze inni korzystają z Maggi, sosu sojowego lub kostek kupionych w sklepie.
Wszyscy jednak rosół gotujemy tak samo, czyli przez około 3 godziny na najmniejszym gazie. Postanowiłam jednak wypróbować inny sposób na przyrządzenie wyśmienitego dania na niedzielny obiad. Przepis ten budzi kontrowersje. Wiele osób twierdzi, że nie ma lepszego rosołu. Inni z kolei uważają, że tak przyrządzony rosół, to nie rosół. Moim zdaniem natomiast wywar wyszedł doskonale i do przepisu będę wracać znacznie częściej.

Przepis na pieczony rosół
Do przygotowania pieczonego rosołu wykorzystaj drób i wołowinę. Rosół ugotowałam na udkach i skrzydełkach z kurczaka oraz na prędze wołowej i takie też mięso gorąco polecam.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego (udka, skrzydełka)
- 500 g wołowiny (szponder lub pręga)
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- natka pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- 3 liście białej kapusty
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- suszony lubczyk
- 2 goździki
- pieprz ziarnisty
- sól
Jak ugotować rosół z pieczonego mięsa?
Mięso umyj, osusz i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra - dół. Piecz 30 minut. W tym czasie obierz włoszczyznę.

Po 30 minutach na blachę z mięsem wyłóż marchewki, pietruszki, seler, por. Piecz kolejne 30 minut. Cebulę opal nad ogniem. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, przyrumień warzywo na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Pieczone mięso i warzywa przełóż do większego garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pęczek natki pietruszki. Zalej wodą i gotuj, aż woda będzie wrzeć. Zmniejsz gaz na najmniejszy i gotuj przez 2 godziny.
Po tym czasie dodaj goździki, liście kapusty i gotuj kolejną godzinę. Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym lubczykiem.
Podawaj z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami , smacznego!
