Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na rosół budzi kontrowersje. Postanowiłam go wypróbować
Fot. Shutterstock/Filippo Carlot

Ten przepis na rosół budzi kontrowersje. Postanowiłam go wypróbować

16 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie ma niedzieli bez rosołu. Aromatyczny wywar jest już tradycją w polskiej, domowej kuchni. Postanowiłam jednak odejść nieco od podstawowego przepisu i ugotowałam rosół inaczej. Przepis ten wciąż budzi kontrowersje.

Rosół doskonały na niedzielę

Ilu kucharzy, tyle przepisów na rosół . Aromatyczny wywar mięsno-warzywny najczęściej jednak gotujemy tradycyjnie na drobiu. Wiele osób dodaje również kawałek wołowiny, mięsa z indyka lub kaczki. Każdy dodaje także inne przyprawy. Niektórzy przygotowują domowe kostki rosołowe , inni doprawiają wywar solą, pieprzem. Jeszcze inni korzystają z Maggi, sosu sojowego lub kostek kupionych w sklepie.

Wszyscy jednak rosół gotujemy tak samo, czyli przez około 3 godziny na najmniejszym gazie. Postanowiłam jednak wypróbować inny sposób na przyrządzenie wyśmienitego dania na niedzielny obiad. Przepis ten budzi kontrowersje. Wiele osób twierdzi, że nie ma lepszego rosołu. Inni z kolei uważają, że tak przyrządzony rosół, to nie rosół. Moim zdaniem natomiast wywar wyszedł doskonale i do przepisu będę wracać znacznie częściej.

rosół.jpg
Fot. Canva

Najlepsze pączki zrobisz bez jajek i mleka. Ten przepis to hit

Przepis na pieczony rosół

Do przygotowania pieczonego rosołu wykorzystaj drób i wołowinę. Rosół ugotowałam na udkach i skrzydełkach z kurczaka oraz na prędze wołowej i takie też mięso gorąco polecam.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego (udka, skrzydełka)
  • 500 g wołowiny (szponder lub pręga)
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 liście białej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • suszony lubczyk
  • 2 goździki
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Jak ugotować rosół z pieczonego mięsa?

Mięso umyj, osusz i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra - dół. Piecz 30 minut. W tym czasie obierz włoszczyznę.

obieranie marchewki.jpg
Fot. Canva

Po 30 minutach na blachę z mięsem wyłóż marchewki, pietruszki, seler, por. Piecz kolejne 30 minut. Cebulę opal nad ogniem. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, przyrumień warzywo na suchej, mocno rozgrzanej patelni.

Pieczone mięso i warzywa przełóż do większego garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pęczek natki pietruszki. Zalej wodą i gotuj, aż woda będzie wrzeć. Zmniejsz gaz na najmniejszy i gotuj przez 2 godziny.

Po tym czasie dodaj goździki, liście kapusty i gotuj kolejną godzinę. Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym lubczykiem.

Podawaj z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami , smacznego!

rosół.jpg
Fot. Canva
Podsmażam cebulkę i dodaję do tej masy. Szkoda, że wcześniej tego nie znałem
Najlepsze naleśniki na kolację. Ten farsz to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy