Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażam cebulkę i dodaję do tej masy. Szkoda, że wcześniej tego nie znałem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.02.2025 06:00

Podsmażam cebulkę i dodaję do tej masy. Szkoda, że wcześniej tego nie znałem

obiad z niczego
Fot. youtube.com/smacznytv

Ten obiad to danie z niczego do tego stopnia, że niemal przeczy prawom termodynamiki. W posiłek zmieniają się w nim podstawowe produkty, które przeważnie nudzą się w lodówce. Efektem jest zaś sycący i smaczny obiad. Ten przepis przyda się w każdej kuchni.

Danie z niczego

„Nie mam nic w lodówce” to przeważnie prawda dość podobna do „nie mam co na siebie włożyć”. O ile nie jesteśmy w kompletnej głuszy albo w mieszkaniu podczas remontu generalnego, raczej zawsze mamy do jedzenia cokolwiek – resztki, jajka, niedopite mleko.  To nic, ale zarazem więcej niż nic, jak pokazuje ten przepis.

W takim przeglądzie lodówki zapiekanka i omlet to dwa koncepty wprost niezastąpione. Z tego przepisu powstaje coś podobnego do obu tych potraw. Ciasto z samego jajka i mąki jest tłem dla składników, które równie dobrze mogą być kompletnymi, leżącymi odłogiem resztkami. 

danie na obiad
Fot. youtube.com/smacznytv
Przepis na te oponki serowe mam z notatnika babci. Dopisek o wyborze twarogu jest kluczowy

Szybki obiad lub kolacja z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Autorzy używają tam świeżych składników. Jednak sensem dania z niczego jest to, że może składać się choćby i z samych dodatków w słoikach albo okrawków sera i podsuszonej szynki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju roślinnego (+ do smażenia)
  • Cebula, czosnek, papryka itp. warzywa
  • Szynka lub kiełbasa
  • Ser żółty
  • Tarty parmezan
  • Czarne oliwki, korniszony, konserwowa papryka itp.
  • Sól, pieprz, oregano
ciasto na obiad
Fot. youtube.com/smacznytv

Omlet jajeczny z dodatkami

Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, dolewamy mleko i olej, a następnie łączymy w gładkie ciasto.

Warzywa kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na oleju. Dodajemy na patelnię szynkę i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

posypywanie parmezanem
Fot. youtube.com/smacznytv

Do ciasta dodajemy wszystkie składniki – warzywa, szynkę, ser itp. – pokrojone w dość drobne kawałki, a także przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Zapiekankę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ścieramy starty parmezan. Zapiekamy przez ok. 25 minut.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka w ziemniaczanej panierce i roladki schabowe.

coś do jedzenia
Fot. youtube.com/smacznytv