Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze pączki zrobisz bez jajek i mleka. Ten przepis to hit
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2025 08:50

Najlepsze pączki zrobisz bez jajek i mleka. Ten przepis to hit

pączki
Fot. Canva/Patnova

Nie ma lepszych pączków od tych, które przygotujemy samodzielnie. Słodki, uwielbiany przez wszystkich deser jest jednak czasochłonny. Możemy jednak znacznie ułatwić sobie zadanie i zrobić pączki bez jajek i mleka. Ciasto jest idealnie wyrośnięte, lżejsze, a pączki są gotowe w dosłownie 20 minut.

Pyszne pączki zrobisz w 20 minut

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku narodowy dzień słodkości obchodzić będziemy 27 lutego. Do przygotowania tradycyjnych pączków potrzebujemy sporo czasu i nakładu pracy. Możemy jednak w prosty sposób ułatwić sobie zadanie.

Pączki bez jajek i mleka są absolutnym hitem. Ciasto jest lżejsze, pączki doskonale wyrośnięte i pyszne. Przygotowanie zajmuje około 20 minut. Nadziej je ulubioną marmoladą i oprósz cukrem pudrem, a błyskawicznie znikną z talerza. Przepis na pączki bez jajek i mleka pochodzi z kanału SPRÓBUJEMY! na YouTube. 

pączki.jpg

Podsmażam cebulkę i dodaję do tej masy. Szkoda, że wcześniej tego nie znałem

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 240 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 50 ml oleju
  • otarta skórka z pomarańczy

Dalsza część tekstu pod filmem

Dodatkowo:

  • marmolada
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Jak zrobić szybkie pączki bez jajek i mleka?

Do miski wlej wodę, wsyp cukier i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, wsyp pokruszone, świeże drożdże. Wymieszaj. Gdy składniki się połączą, wsypuj porcjami przesianą mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wlej olej i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut.

pomarańcza.jpg
Fot. Canva

Ciasto podziel rozwałkuj na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wytnij kółka. Na połowie przygotowanych kółek wyłóż marmoladę. Wystarczy niewielka ilość na samym środku. Przykryj je pozostałym, wyciętym ciastem i sklej.

Pączki smaż przez 2-3 minuty na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Przełóż na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu, a następnie oprócz cukrem pudrem. Deser jest gotowy.

Polecamy również domowe krówki oraz wyśmienity sernik

pączki.jpg
Fot. Canva