Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kostki rosołowe od lat robię samodzielnie. Zdrowe bo bez grama chemii
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 12.02.2025 18:01

Kostki rosołowe od lat robię samodzielnie. Zdrowe bo bez grama chemii

Krojenie dużej kostki rosołowej
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Kostka rosołowa to składnik, który ma duże zastosowanie. Jest używana w wielu daniach, pochodzących z różnych stron świata. Wygoda jej stosowania jest powodem do tego, aby po nią sięgać. Jednak, zamiast kupować w sklepie, warto przygotować ją w domu, a efekt również będzie fantastyczny. 

Zastosowania kostki rosołowej

Kostka rosołowa to element wielu potraw. Przede wszystkim dodaje ona smaku naszym daniom. Między innymi jest dodawana do zupy, gulaszu i różnych innym posiłków sprawiając, że są bardziej przyjemne w smaku, a do tego apetyczne. Kostka rosołowa ułatwia nam też bardzo gotowanie, ponieważ dzięki niej nie musimy np. gotować bulionu od podstaw. 

Ponadto jest niskokaloryczna i zawiera nawet niektóre niezbędne minerały. Można ją bez problemu kupić w sklepie, ale też zrobić samemu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na domową kostkę rosołową. Przepis i ilustracje pochodzą z kanału Zdrowe Przepisy na YouTube.

Aromatyczna kostka rosołowa
Fot. Canva/Artem Stepanov

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa jest złożona z produktów, które większość z nas ma w kuchni, a jeśli nie to bez problemu kupimy je w najbliższym sklepie. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pasternak
  • 2 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 rzepy
  • 1/2 selera i jego liści
  • 1 kurkuma
  • garść pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • 80 gramów soli

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

Przygotowanie domowej kostki rosołowej jest bardzo proste. W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w kostkę marchewki, pasternaki, korzeń pietruszki, czosnek, połowę rzepy oraz seler, którego liście również siekamy. Pora kroimy w małe i cienkie paski, natomiast cebulę w ćwiartki. Kurkumę również obieramy i dzielimy na małe kawałeczki, a pietruszkę drobno siekamy. 

domowa kostka rosołowa.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze warzywa. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy 80 g soli. Wszystko mieszamy. Smażymy do momentu, aż warzywa puszczą soki, po czym przykrywamy i gotujemy przez około 8 minut, do momentu aż warzywa zrobią się miękkie, od czasu do czasu mieszając

Następnie przekładamy nasze warzywa do miski i blendujemy. Kiedy uzyskamy gładką masę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i starannie rozprowadzamy tak, aby jej powierzchnia była płaska. Całość przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy na całą noc do zamrażarki.  

Następnego dnia wyciągamy naszą kostkę rosołową, dzielimy na małe kwadraty lub prostokąty i zawijamy każdy w folię aluminiową. Wszystkie przekładamy do woreczka strunowego. 

Tak przygotowane kostki rosołowe możemy przechowywać w zamrażarce przez długi czas. 

Gotowa kostka rosołowa zawijana w folię aluminiową
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Sprawdź przepis na gruzińskie pierożki. Zobacz, jak zrobić babkę ziemniaczaną.