Smakosze.pl Porady Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku
Fot. Canva/bhofack2

Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku

8 lipca 2024

Latem fasolka szparagowa często gości na moim stole. Smakuje doskonale dzięki składnikowi, którego używam podczas gotowania tego warzywa. Każdemu polecam sposób babci na pyszną fasolkę szparagową. Dodaj szczyptę i się przekonaj. Wcale nie chodzi o sól.

Fasolka szparagowa, czyli lato na talerzu

Fasolkę szparagową mogłabym jeść na okrągło. Żółtą lubię za delikatny smak, a tę zieloną za nieco bardziej wyrazisty . Gotuję to smaczne warzywo i zwykle podaję z masłem i bułką tartą. Jednak czasem fasolka szparagowa trafia też do zup lub sałatek.

To warzywo gotuję według sposobu mojej babci. Pamiętam ten wyjątkowy smak jeszcze z czasów dzieciństwa. Babcia fasolkę szparagową gotowała nie tylko z solą, ale też z cukrem . To właśnie ten składnik sprawiał, że warzywo znakomicie smakowało. Korzystam z tego sposobu już od lat i każdemu go polecam.

fasolka szparagowa
Fot. Canva/cislander
Młody chłopak dziękuje youtuberowi za uratowanie biznesu rodziców. „Pierwszy raz jedziemy na wakacje"

Jak ugotować fasolkę z dodatkiem cukru?

Ważne jest, by na każdy kilogram fasolki szparagowej wlać 4 litry wody. Trzeba też wsypać 2 płaskie łyżeczki soli i 2 płaskie łyżeczki cukru . Umytą fasolkę bez ogonków wrzucamy do takiej wody. Używam wrzątku, bo to sprawia, że w fasolce szparagowej zostaje więcej cennych witamin.

Zwykle fasolka gotuje się od 4 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Im bardziej świeża fasolka, tym krócej się gotuje . Warto wiedzieć, że zielona fasolka szparagowa gotuje się trochę dłużej niż żółta. Niektórzy gotują ją znacznie dłużej, bo nawet 20 minut.

Fasolka jak z kuchni babci

Ugotowaną fasolkę należy odcedzić i przelać zimną wodą. Ta czynność zatrzyma proces gotowania . To smaczne warzywo zawiera dużo błonnika i polecane jest osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Jedzenie fasolki szparagowej dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.

Jej działanie jest te korzystne dla układu krążenia. Jedzenie fasolki obniża poziom ciśnienie krwi i zapobiega udarom. Możemy podać ją do mięs, użyć w sałatkach, makaronach i zupach . Pisaliśmy o tym, jak zrobić szynkę z piekarnika. Podawaliśmy przepis na najlepsze ciasto z jabłkami.

fasolka szparagowa
Fot. Canva/vm2002

Źródło: mojegotowanie.pl

Biorę końcówkę blendera i owijam ją folią. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz
Żadne kiszone, żadne musztardowe. Najlepsze ogórki wychodzą w tej zalewie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy