Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kiszone, żadne musztardowe. Najlepsze ogórki wychodzą w tej zalewie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.07.2024 06:00

Żadne kiszone, żadne musztardowe. Najlepsze ogórki wychodzą w tej zalewie

ogórki
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI

Zapomnij o klasycznych kiszonych. Wypróbuj ogórki z przepisu, który znajdziesz poniżej. Pomysłowa zalewa gwarantuje doskonały smak warzyw. Wystarczy połączyć kilka prostych składników.

Ogórki, jakich jeszcze nie jadłeś

Ogórki kojarzą się z letnimi przysmakami, po które tak chętnie sięga wielu z nas. Sama zajadam się ogórkami małosolnymi, lubię też te kiszone i te w różnych zalewach. Jednak polecam też ogórki, które mają wyrazisty smak. Wychodzą, jak trzeba dzięki temu prostemu przepisowi.

Ogórki przyrządzam w zalewie, którą robię z ketchupu i czosnku. Dodaje też natkę pietruszki, przyprawy, a efekt jest pyszny. Ogórki zachwycają wyrazistym i nieco ostrym smakiem. Zrobisz je dzięki recepturze, którą znajdziesz na kanale YouTube Zarażeni pasjami. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ogórki
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI
Układam jajka w naczyniu i zalewam tym sosem. Mógłbym to jeść na kolację cały czas

Jak zrobić ogórki w zalewie z ketchupu i czosnku?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych

Składniki na zalewę:

  • 200 g czosnku
  • 300 ml pikantnego ketchupu 
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml octu 10%
  • 5 iści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml oleju
  • natka pietruszki

Przygotowanie ogórków w zalewie zacznij od umycia małych i średnich ogórków. Zamocz je w wodzie na 30 minut. W tym czasie przygotuj zalewę ketchupową. Najpierw czosnek pokrój w plastry, ale możesz też użyć tarki. Potem do garnka wlej litr zimnej wody, dolej 150 ml octu 10%. 

Wsyp szklankę cukru, łyżkę soli, dołóż przyprawy, a na koniec wlej ketchup. Dodaj pokrojony czosnek, wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i dołóż ją do zalewy. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w słupki. Gdy zalewa się zagotuje, to wlej ją do ogórków. Wymieszaj i wstaw jeszcze na gaz na 5 minut. Czosnek jeszcze bardziej zmięknie. 

Ogórki ostre i pyszne przez cały rok

Na koniec wlej olej i wymieszaj składniki. Zalewa jest dość rzadka. Można dodać trochę koncentratu pomidorowego, aby stała się gęstsza. Ogórki w zalewie nakładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania.

Ogórki smakują znakomicie, są ostre i będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można dodać je do sałatek i surówek. Polecam każdemu przepis na ogórki w zalewie z ketchupu i czosnku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić młodą kapustę z dodatkami na obiad w upały. Podawaliśmy przepis na naleśniki na babcinym rarytasie. 

ogórki
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI

Źródło: YouTube/ZARAŻENIPASJAMI

Zdjęcia: screen YouTube/ZARAŻENIPASJAMI

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem