Smakosze.pl Przepisy Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Genialny patent Kuronia sprawi, że je doskonale wykorzystasz
Canva / saruservice

Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Genialny patent Kuronia sprawi, że je doskonale wykorzystasz

22 września 2022

Raz na jakiś czas zdarza nam się ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad. Takie warzywa po wystygnięciu nie smakują zbyt dobrze, z drugiej strony szkoda wyrzucać jedzenia. Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjedliśmy? Można przyrządzić z nich pyszne kopytka.

Kopytka są prostą potrawą, która potrzebuje niewielu składników. Od tej pory nie tylko będziesz wiedzieć jak wykorzystać ugotowanie ziemniaki. Zaczniesz gotować je w nadmiarze z premedytacją, aby tylko mieć pretekst do zrobienia pysznych kopytek.

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

  • ok. 330 g mąki pszennej (mąka ma stanowić orientacyjnie 1/3 masy ziemniaków)

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki do zrobienia kopytek

Aby sposób jak wykorzystać ugotowane ziemniaki był skuteczny, użyj ziemniaków wystudzonych . Dlatego też najlepiej użyć tych z dnia poprzedniego. Dzięki temu nie tracimy czasu na studzenie kartofli gotowanych specjalnie pod kopytka .

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Najlepiej nie używać do tego celu robota kuchennego , gdyż podczas mielenia z warzyw wytrąci się dużo skrobi . Kopytka bez dużego udziału skrobi wyjdą gumowate .

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj mąkę. Do dokładnego odmierzenia możesz użyć wagi kuchennej , lub zrobić w ziemniakach kieszonkę wielkości 1 /3 ich objętości . Na samym końcu wbij jajko i dopraw masę szczyptą soli .

Wyrób ciasto na kopytka. W sposobie, jak wykorzystać ugotowane ziemniaki kluczową kwestią jest to, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo . Masa na kopytka powinna być puszysta i elastyczna .

Wyrobione ciasto na kopytka podziel na mniejsze porcje . Następnie formuj z nich długie walce , z którym możesz odkrawać kopytka . Gotowe kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne kopytka możesz podać w towarzystwie bitek z kurczaka . Będą też wyśmienitym dodatkiem do tego sosu kurkowego .

Canva / artlensfoto
Canva / artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok Kuronia

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy