Smakosze.pl

Canva / AD077

Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Jakub Kuroń podzielił się swoim niezwykłym przepisem na powidła śliwkowe. Co sprawia, że w jego wydaniu ten przetwór jest tak wyjątkowy? Kucharz ten łączy śliwki z czekoladą i cynamonem. Brzmi pyszne? To sprawdźcie jak smakuje.

Powidła według Jacka Kuronia są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiego gotowania i mieszania- te powidła przygotujesz w piekarniku. Jego przepis wprost nie ma sobie równych.

Przepis na niezwykłe powidła śliwkowe

Składniki:
  • 2,5 kg śliwek

  • 220 g cukru

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 2 kopiaste łyżeczki cynamonu

Jak przygotować przepyszne powidła w piekarniku

Owoce na powidła śliwkowe umyj i poprzekrawaj na połówki. Z połówek pousuwaj pestki. Przełóż śliwki do dużego naczynia lub garnka.

Przygotowane owoce zasyp szklanką cukru. Dodaj połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki cynamonu. Masę na powidła śliwkowe starannie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Powidła śliwkowe wyłóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3,5 godziny. Po upływie tego czasu gotowe powidła zamieszaj.

Powidła śliwkowe porozkładaj do wyparzonych i suchych słoików. Przetwory możesz przechowywać przez 1 miesiąc. Jeśli planujesz rozkoszować się nimi dłużej, wypełnione i dobrze zakręcone słoiki zapasteryzuj. Z przetworów na zimę polecamy ten dżem z pigwy . Czy znasz pyszne połączenie cukinii i cytryny ?

Canva / poplasen
Canva / poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.fakt.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]