Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne
Jakub Kuroń podzielił się swoim niezwykłym przepisem na powidła śliwkowe. Co sprawia, że w jego wydaniu ten przetwór jest tak wyjątkowy? Kucharz ten łączy śliwki z czekoladą i cynamonem. Brzmi pyszne? To sprawdźcie jak smakuje.
Powidła według Jacka Kuronia są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiego gotowania i mieszania- te powidła przygotujesz w piekarniku. Jego przepis wprost nie ma sobie równych.
Przepis na niezwykłe powidła śliwkowe
Składniki:
2,5 kg śliwek
220 g cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 kopiaste łyżeczki cynamonu
Jak przygotować przepyszne powidła w piekarniku
Owoce na powidła śliwkowe umyj i poprzekrawaj na połówki. Z połówek pousuwaj pestki. Przełóż śliwki do dużego naczynia lub garnka.
Przygotowane owoce zasyp szklanką cukru. Dodaj połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki cynamonu. Masę na powidła śliwkowe starannie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Powidła śliwkowe wyłóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3,5 godziny. Po upływie tego czasu gotowe powidła zamieszaj.
Powidła śliwkowe porozkładaj do wyparzonych i suchych słoików. Przetwory możesz przechowywać przez 1 miesiąc. Jeśli planujesz rozkoszować się nimi dłużej, wypełnione i dobrze zakręcone słoiki zapasteryzuj. Z przetworów na zimę polecamy ten dżem z pigwy. Czy znasz pyszne połączenie cukinii i cytryny?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
Źródło: kuchnia.fakt.pl