Smakosze.pl
zielona część pora

Canva / PHILIPE MONTIGNY

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając zupełnie pomysłu jak wykorzystać zieloną część pora. Poniżej przedstawiamy zaskakujący przepis na porowe puree oraz pyszne chipsy z pora.

Do wymienionych przepisów nadają się pory młode, które poznamy po sztywnych intensywnie zielonych liściach. W przypadku porów starych i przerośniętych nadal możemy podpowiedzieć, jak wykorzystać zieloną część pora. Odetnij ją, zwiąż gumką i wsadź do zamrażarki. Taka mrożonka przyda się doskonale do gotowania rosołu.

suszone grzyby

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać zieloną część pora w puree

Puree jest dobrą odpowiedzią na pytanie, jak wykorzystać zieloną cześć pora. Odcięte jasnozielone zielone liście wystarczy dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do blendera.

W następnej kolejności dodajemy trochę wywaru mięsnego lub warzywnego, doprawiamy nieco solą i pieprzem i miksujemy na gładko. Takie puree z pora możemy poporcjować i zamrozić w foremkach do lodu. Aby wykorzystać zieloną część pora, należy taką kostkę dodać do zupy czy sosu aby wzbogacić ich smak.

Jasnozielone liście pora możemy również miksować np. z oliwą, czosnkiem, ziołami i odrobiną soku z cytryny. Ta pyszna pasta jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, np. do makaronu. Dla wielbicieli wyrazistych smaków może służyć jako pasta do kanapek.

Jak wykorzystać zieloną część pora do zrobienia chipsów

Z zielonej części pora z powodzeniem przygotujemy smaczny i zdrowy dodatek np. do zup czy sosów. To dobry patent na to, jak wykorzystać zieloną część pora. Białą oraz jasnozieloną część warzywa kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowane krążki z pora smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w tłuszczu. Takie porowe chipsy smażymy potem przez ok. pół godziny, aż staną się odpowiednio chrupiące. Z pora możesz wyczarować przepyszną surówkę. Czy znasz tę gruzińską potrawę z zielonych części pora?

Canva / Lightstar59

Canva / Lightstar59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >