Smakosze.pl

Canva / PHILIPE MONTIGNY

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając zupełnie pomysłu jak wykorzystać zieloną część pora. Poniżej przedstawiamy zaskakujący przepis na porowe puree oraz pyszne chipsy z pora.

Do wymienionych przepisów nadają się pory młode, które poznamy po sztywnych intensywnie zielonych liściach. W przypadku porów starych i przerośniętych nadal możemy podpowiedzieć, jak wykorzystać zieloną część pora. Odetnij ją, zwiąż gumką i wsadź do zamrażarki. Taka mrożonka przyda się doskonale do gotowania rosołu.

Jak wykorzystać zieloną część pora w puree

Puree jest dobrą odpowiedzią na pytanie, jak wykorzystać zieloną cześć pora. Odcięte jasnozielone zielone liście wystarczy dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do blendera.

W następnej kolejności dodajemy trochę wywaru mięsnego lub warzywnego, doprawiamy nieco solą i pieprzem i miksujemy na gładko. Takie puree z pora możemy poporcjować i zamrozić w foremkach do lodu. Aby wykorzystać zieloną część pora, należy taką kostkę dodać do zupy czy sosu aby wzbogacić ich smak.

Jasnozielone liście pora możemy również miksować np. z oliwą, czosnkiem, ziołami i odrobiną soku z cytryny. Ta pyszna pasta jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, np. do makaronu. Dla wielbicieli wyrazistych smaków może służyć jako pasta do kanapek.

Jak wykorzystać zieloną część pora do zrobienia chipsów

Z zielonej części pora z powodzeniem przygotujemy smaczny i zdrowy dodatek np. do zup czy sosów. To dobry patent na to, jak wykorzystać zieloną część pora. Białą oraz jasnozieloną część warzywa kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowane krążki z pora smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w tłuszczu. Takie porowe chipsy smażymy potem przez ok. pół godziny, aż staną się odpowiednio chrupiące. Z pora możesz wyczarować przepyszną surówkę . Czy znasz tę gruzińską potrawę z zielonych części pora ?

Canva / Lightstar59
Canva / Lightstar59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >