Smakosze.pl Przepisy Ułóż ciastka w naczyniu i dodaj krem czekoladowy. To mój ulubiony sposób na ciasto bez pieczenia
YouTube/@Gesund und schnell

Ułóż ciastka w naczyniu i dodaj krem czekoladowy. To mój ulubiony sposób na ciasto bez pieczenia

25 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To ciasto zrobisz w kwadrans. Wszystko przez to, że nie potrzebujesz piekarnika. Smak na pewno cię zachwyci. Poniżej przekonasz się jakie to proste.

Najlepsze ciasto bez pieczenia

Moim ulubionym ciastem jest to z przepisu, który poznasz za chwilę. Jest idealnie słodkie i wybornie smakuje. Robi się je w łatwy sposób i to bez użycia piekarnika.

Wystarczy, że masz herbatniki i krem czekoladowy Nutella. Dzięki nim deser będzie smakował każdemu. Z tym prostym przepisem poradzi sobie każdy. To jak, zaczynamy?

kruszenie herbatników.jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Od lat nie kupuję vegety w sklepie, robię ją sam. Mnóstwo smaku i żadnej chemii, do zup jest niezastąpiona

Tylko kilka składników

Ciasto robi się bez pieczenia dzięki składnikom. Nie wymaga ono ani wyrośnięcia, ani obróbki termicznej. Zerknij na listę i niczego nie pomiń. Podobny przepis znajdziesz na kanale Gesund und schnell, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki na ciasto:

  • 300 g herbatników
  • 40 ml mleka
  • 150 g Nutelli
  • 150 g masła

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 banan
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g wiórków z kokosa

Przepis na ciasto bez pieczenia

Zacznij od pokruszenia herbatników. Następnie zblenduj je na sypką masę . Wlej roztopione masło oraz Nutellę. Całość dokładnie wymieszaj.

Wlej mleko i ponownie wymieszaj. Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej z masy uformuj prostokątny placek grubości 1 centymetra .

Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Wsyp cukier puder i wiórki kokosowe . Ponownie wymieszaj całość. Krem ze śmietany równomiernie rozłóż na placku z herbatników.

Banana obierz ze skóry i ułóż go równolegle do krótszego z boków . Następnie z pomocą folii spożywczej zacznij zawijać w rulon od strony banana.

Na kolejny kawałek folii wylej równomiernie roztopioną białą czekoladę . Następnie zrób drugą warstwę z roztopionej gorzkiej czekolady. Na czekoladzie ułóż rulon ciasta i zawiń całość w ciasny rulon.

Zawinięte ciasto umieść w lodówce do momentu stężenia czekolady . Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź, jak zrobić vegetę w domu oraz dowiedz się, jakiej herbaty należy unikać .

Projekt bez nazwy-6.jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni
Jakie jest najlepsze mięso na zimne nóżki? 1 wybór sprawi, że galareta stężeje 2 razy szybciej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy