Przepis na uwielbiane ciasto Wenus. Lepszego nie zjesz w cukierniach
Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.
Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.
Przepis na kuszące ciasto wenus
Składniki na biszkopt:
-
6 jajek
-
1 szklanka drobnego cukru
-
1 szklanka mąki pszennej tortowej
-
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
-
250 gramów twarogu sernikowego
-
2-3 łyżki cukru pudru
-
500 ml śmietanki 36%
-
2 galaretki cytrynowe
-
dżem truskawkowy
Składniki na prażony kokos:
-
1 szklanka wiórków kokosowych
-
1/2 kostki margaryny
-
2 łyżki cukru
Jak przygotować pyszne ciasto wenus
Upiecz biszkopt na ciasto wenus . W tym celu oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a żółtka dodaj w następnej kolejności, wraz z przesianymi mąkami. Ciasto biszkoptowe przełóż do formy i piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni , a po ostudzeniu przekrój go wzdłuż na dwie równe połowy .
Ser twarogowy do ciasta wenus zmiksuj z cukrem , w oddzielnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę . Galaretki rozpuść w 500 ml wody. Kiedy galaretki zaczną nieco tężeć, połącz wszystkie składniki kremu ciasta wenus , a następnie wyłóż krem na dolną połowę biszkoptu i przykryj całość górną połową .
Na patelni rozpuść margarynę. Do ciepłego tłuszczu dodaj cukier i wiórki kokosowe . Podsmażaj masę kokosową do ciasta wenus, aż nabierze przyjemnego złocistego koloru . Na koniec wierzch biszkoptu posmaruj dżemem truskawkowym i posyp prażonym kokosem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
-
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów