Smakosze.pl Przepisy W moim domu mówimy na to „colesław po polsku". Dzięki 1 składnikowi surówka jest lepsza, niż w restauracji

W moim domu mówimy na to „colesław po polsku". Dzięki 1 składnikowi surówka jest lepsza, niż w restauracji

11 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówkę colesław znają wszyscy, ale tę, którą ci zaproponuję, na pewno nie znasz. W domu mówimy, że to jej polski odpowiednik. Wszystko za sprawą jednego składnika, który sprawia, że surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Czy wiesz już, o jakim produkcie mowa?

Uwielbiana przez wszystkich

Colesław to uwielbiana na całym świecie sałatka. W USA dodają ją do burgerów, u nas jest świetnym dodatkiem do obiadów. Nie ważne, czy jesz ją z mięsem, czy z rybą, zawsze smakuje tak samo dobrze.

Moja rodzina przez długi czas szalała za tą sałatką i mogłem ją robić na okrągło. Od kiedy w ramach eksperymentu zmieniłem skład klasycznego colesława, nawet nie chcę wracać do znanej wszystkim wersji. Jest chrupiąc, soczysta i przyjemnie słodka. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.

kalarepa.jpg
Canva/@Nungning20

Zamiast cukru czy miodu dodaję do herbaty ten składnik. Goryczka znika, a kalorii brak. Każdy ma go w kuchni

Co to za tajemniczy składnik?

Do przygotowania tej surówki potrzebujesz kilku warzyw oraz niewielką ilość przypraw. Najważniejszym z nich jednak kalarepa . Zaskoczona? Nie dziw się, dzięki temu warzywu poprawisz smak tej surówki. Zerknij na listę potrzebnych produktów i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 2 marchwie
  • 1 jabłko
  • 60 g śmietany 18%
  • 20 ml soku z cytryny
  • koperek
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Przepis na colesław'a po polsku

Zacznij od obrania marchewek, kalarepy i jabłka . Warzywa dokładnie umyj. Kalarepę przekrój na pół i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Marchewki i jabłko zetrzyj na tych samych oczkach.

Warzywa przełóż do miski i wlej sok z cytryny. Koperek oraz szczypior umyj, a następnie drobno posieka j. Włóż do pozostałych warzyw. Całość dopraw solą oraz pieprzem . Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Surówka gotowa. Podawaj do smacznych domowych obiadów i patrz, jak szybko znika z talerzy. Sprawdź przepis na efektowny walentynkowy deser oraz powróć do smaków dzieciństwa z tym przepisem .

tarcie marchewkijpg.jpg
Canva/@Eva Bronzini
Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
W weekend zawsze podaję do obiadu te ziemniaki. Rodzina czeka na nie cały tydzień, to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy