Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W weekend zawsze podaję do obiadu te ziemniaki. Rodzina czeka na nie cały tydzień, to hit w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.02.2024 17:14

W weekend zawsze podaję do obiadu te ziemniaki. Rodzina czeka na nie cały tydzień, to hit w moim domu

pieczone ziemniaki
YouTube/@Hausgemachte Rezepte

Nie podawaj gotowanych ziemniaków na obiad. Pójdź o krok dalej i zrób je z przepisu poniżej. Są tak wyborne, że cała moja rodzina czeka, aby znowu móc zjeść je na obiad. 

ZIemniaki idealne na obiad

Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki stanowią świetny dodatek do dań głównych. Szczególnie do tych mięsnych. Niestety ziemniaki pomimo wielu zalet i sposobów ich przygotowania, mogą się najzwyczajniej przejeść. Co wtedy?

Mnie udało się znaleźć przepis na ziemniaki, które nigdy się nie znudzą, a w dodatku uwielbia je cała rodzina. Z racji tego, że są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ty też możesz zaskoczyć swoją rodzinę i przygotować im ziemniaki, których w życiu nie jedli, a które pokochają od pierwszego kęsa. 

ziemniak obieranie.jpg
Canva/@Slatan
Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa

Najważniejsze są ziemniaki

Od smaku ziemniaka zależy wiele. Do przygotowania tych z przepisu wybierz te posiadające najwięcej skrobi. Innymi słowy - są to ziemniaki mączne z kategorii C. Zwróć na to uwagę podczas zakupów, bo tylko wtedy ci się uda zrobić je tak, jak mi. Podobny przepis znajdziesz na kanale Hausgemachte Rezepte, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule. 

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 50 g parmezanu
  • 100 g mąki
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przepis na pieczone ziemniaki

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź je. Ziemniaki przełóż do miski i rozbij na gładką masę

Koperek umyj, a następnie drobno posiekaj. Wsyp do ziemniaków razem z odrobiną soli. Parmezan zetrzyj na małych oczach tarki i dodaj do pozostałych składników. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 

Z powstałej masy uformuj kulki o średnicy około 3-4 centymetrów. Do głębokiej patelni wlej sporą ilość oleju. Ułóż na nim kulki i smaż z każdej strony na złocisty kolor. Gotowe kuleczki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj do obiadu. Domownicy na pewno nie mogą się nadziwić, co przygotowałaś. Sprawdź, które mięso jest zdrowsze oraz dowiedz się, co warto pić na odchudzanie.

ziemniaczana kulka.jpg
YouTube/@Hausgemachte Rezepte