Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłam tak miękkiego ciasta. Przygotujesz je w 5 min, lepiej zrób od razu dwie blaszki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.10.2023 13:41

W życiu nie jadłam tak miękkiego ciasta. Przygotujesz je w 5 min, lepiej zrób od razu dwie blaszki

miękkie ciasto
YouTube/@Ricettedolci96

Czy ciasto może być aż tak miękkie, że samo rozpływa się w ustach? Tak, bo robię właśnie takie ciasto. Przyrządzam je w 5 minut, a znika równie szybko. Warto zrobić od razu dwie blaszki, bo to ciasto cieszy się ogromnym powodzeniem. 

Tak miękkie ciasto, że każdy chce dokładkę

Czy lubicie mieć w domu coś słodkiego? U mnie to już konieczność! Kawałek pysznego ciasta jest obowiązkowy do kawy i po obiedzie. Jednak odkąd piekę to wyjątkowo miękkie ciasto, to ten wypiek znika w mgnieniu oka.

Rodzina zajada się tym ciastem, aż się im uszy trzęsą. Każdy chce dokładkę, dlatego zwykle robię od razu dwie blaszki. Polecam przepis na pyszne i bardzo miękkie ciasto. Przyrządzicie je w kilka chwil, a  upiecze się też szybko. 

miękkie ciasto
YouTube/@Ricettedolci96
Ugotował bigos i dał dziadkowi z Japonii. Senior jadł go po raz pierwszy, ta reakcja jest bezcenna

Jak zrobić tak miękkie ciasto?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z cytryny

Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodajmy jeszcze skórkę cytrynową i dokładnie miksujemy składniki. Teraz wlewamy olej i mieszamy. Dolewamy mleko i znów mieszamy. 

Przesiewamy partiami mąkę do ciasta i dokładnie mieszamy. Dosypujemy proszek do pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i wylewamy ciasto do blachy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.

Pyszne i miękkie ciasto na deser

Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest niezwykle puszyste. Tak miękkiego ciasta nigdy nie jadłam. Gdy ostygnie, możemy je udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Będzie też pasował tu dżem morelowy lub inny, z owoców, które lubicie.

Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut. Musimy pamiętać o bardzo dokładnym mieszaniu składników. Ciasto piecze się też szybko, bo nieco ponad pół godziny. Zróbcie od razu dwie blaszki, bo każdy prosi o dokładkę. Pisaliśmy o pysznym cieście z zaledwie 3 składników. Podawaliśmy przepis na sernik z wiaderka. 

miękkie ciasto
YouTube/@Ricettedolci96