Wachowicz dodaje do pierniczków nietypowy składnik. Nie każdy by o nim pomyślał
Gdy przed nami Boże Narodzenie, to warto zająć się już przygotowywaniem pierniczków. Ewa Wachowicz do ich robienia wykorzystuje składnik, który może być nie lada zaskoczeniem. Nadaje on wyjątkowego aromatu tym świątecznym słodyczom.
Czas na robienie pierniczków
Jeśli myślimy już o przygotowywaniu pierników, oznacza to, że nie dużo czasu zostało do Świąt Bożego Narodzenia. Dokładnie za miesiąc, 24 grudnia usiądziemy do wigilijnego stołu i przełamiemy się opłatkiem z bliskimi. Przyjdzie też czas na kosztowanie pysznych potraw i świątecznych słodyczy.
Do nich bez wątpienia należą pierniczki. Już teraz możemy zacząć je przyrządzać, by te ciasto mogło jeszcze kilka tygodni leżakować. Jak zrobić pierniczki? Można sięgnąć po przepis Ewy Wachowicz na smakołyki z nietypowym składnikiem. Znana restauratorka dodaje do nich skórkę pomarańczową .
Jak zrobić pierniki ze skórką pomarańczową od Ewy Wachowicz?
Składniki:
- ½ kg cukru
- ½ kg miodu
- ½ kg masła
- ½ kg mąki
- 6 jajek
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- skórka pomarańczowa
Przygotowywanie pierniczków zaczynamy od roztopienia masła, przelania go do miski i dodania cukru. Gdy te składniki się rozpuszczą, to dodajemy miód i zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy przyprawę korzenną i dodajemy skórkę pomarańczową. Następnie wsypujemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy partiami do przestudzonej masy korzennej. Wbijamy jajka i jednocześnie dosypujemy mąkę. Składniki miksujemy, aż ciasto będzie gęste. Odstawiamy je na 3-6 tygodni do leżakowania. Najlepiej ciasto umieścić w glinianym naczyniu i postawić w chłodne miejsce.
Pierniczki potrzebują czasu, by zachwycić smakiem
Po upływie tego czasu twarde już ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy. Podsypujemy sporo mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wycinamy różne kształty i kładziemy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Powinny mieć złoty kolor. Następnie pierniczki ozdabiamy lukrem i polewą z czekolady. Możemy użyć posypek oraz innych cukierniczych ozdób. Warto do ozdabiania włączyć najmłodszych członków rodziny. Dla nich będzie to niezapomniane doświadczenie. Pisaliśmy o niezwykle miękkich pierniczkach na święta. Radziliśmy też, co zrobić, by pierniczki nie były twarde.
Źródło: ewawachowicz.pl