Smakosze.pl Przepisy Wachowicz pokazała przepis na placki z cukinii. Biją na głowę ziemniaczane
canva/peredniankina; TRICOLORS/East News

Wachowicz pokazała przepis na placki z cukinii. Biją na głowę ziemniaczane

18 sierpnia 2022

Placki z cukinii są świetnym pomysłem na smakowitą kolację lub późny obiad. Jeśli szukacie alternatywy dla dania z ziemniaków, właśnie ja znaleźliście. Receptura Ewy Wachowicz jest prosta, a danie pełne aromatu, wyraziste w smaku i lekkie. Koniecznie spróbujcie.

Cukinia smakuje znakomicie w wielu daniach. Ewa Wachowicz wie o tym doskonale i przyrządza z niej pyszne, cudownie chrupiące placuszki. Doprawia je prosto — cebulką, czosnkiem i koperkiem, a mimo to są zachwycające. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite placki z cukinii

Składniki:

  • 1 większa cukinia

  • 2 jaja

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • spora garść koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:

Jak przygotować placki z cukinii? Ewa Wachowicz zna niezawodny sposób

Zaczynamy od umycia cukinii i starcia jej na tarce o większych oczkach. Masę solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by puścił sok. Usuwamy go. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Dodajemy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do pozbawionej nadmiaru płynu cukinii. Całość łączymy z mąką, jogurtem i jajami. Wrzucamy koperek i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże, okrągłe placki i smażymy je po kilka minut z każdej strony na niezbyt dużym ogniu.

Gdy się zrumienią, przenosimy je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Po inne pomysły na smakowite placki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym podpowiadamy jak przyrządzić rarytas z ziemniaka w piekarniku. Ten natomiast zawiera doskonały patent na słodką śniadaniową wersję na bazie dojrzałych bananów .

Smakowite placki z cukinii skuszą niejednego smakosza
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy