Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi obłędne śledzie po grecku. Biją na głowę te w śmietanie
Canva / JackF ; East News / Lukasz Gagulski

Wachowicz robi obłędne śledzie po grecku. Biją na głowę te w śmietanie

5 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim nietuzinkowym przepisem na śledzie. Zapomnij o przygotowywaniu ich w śmietanie. Znana dziennikarka swoje śledzie przyrządza na wzór ryby po grecku. Musimy przyznać, że to rewelacyjny pomysł.

Do przygotowania śledzi po grecku Ewy Wachowicz potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Takie śledzie z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego gościa. Ewa Wachowicz słynie z doskonałego wyczucia smaku.

Przepis na pomysłowe śledzie po grecku według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych

  • 400 g marchewki

  • 400 g cebuli

  • 100 gramów rodzynek

  • 1 puszka przecieru pomidorowego

  • 1/2 szklanki oleju

Smakowite śledzie po grecku krok po kroku

Śledzie przełóż na sito . Przepłucz je pod bieżącą zimną wodą. Jeśli są bardzo słone, zostaw je do namoczenia na ok. 60 minut .

Marchew do śledzi po grecku ugotuj tak, aby była lekko twarda . Odstaw ja do przestudzenia. Następnie obierz warzywo ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki .

Cebulę do śledzi obierz i pokrój w ósemki . Warzywo wrzuć na patelnię z zimnym jeszcze olejem. Całość zacznij dusić i trzymaj na ogniu do momentu, aż cebula nieznacznie zmięknie . Warzywo nie powinno być zeszklone, musi zachować swoją jędrność .

Do podduszonej cebuli dodaj marchewkę . Następnie dołóż rodzynki i przecier pomidorowy . Całość wymieszaj i zestaw z ognia. Odstaw na bok, aby zawartość patelni wystygła .

Namoczone śledzie odcedź i pokrój w kawałki o wielkości ok. 1 cm . Wymieszaj rybę z wystudzonymi warzywami. Potrawę przełóż do miski i wstaw do lodówki pod przykryciem na 1-2 godziny . Po upływie tego czasu śledzie gotowe są do podania . E wa Wachowicz zna doskonały sposób na walkę z przeziębieniem . Jej smakowite śliwki w occie są doskonałym przetworem na rozmaite okazje .

Canva / allFOOD
Canva / allFOOD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy