Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.09.2022 17:42

Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy

Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy
TRICOLORS/East News, canva/kabVisio

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na śliwki w occie. Do śliwek dodaje goździki, które nadają przetworom niezwykłego smaku i aromatu. Śliwki w occie na słodko to idealna przekąska, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada śnieg.

Nie tylko lato jest dobrą porą na przygotowywanie przetworów na zimę. Jesienią mamy dynię, patisony, gruszki, śliwki. Zarówno warzywa, jak i owoce marynowane smakują rewelacyjnie. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić śliwki w occie na słodko. Wachowicz do zalewy dodaje goździki, które dodatkowo podkręcają smak owoców.

Zalewa gotowana z korzenną przyprawą nabiera niezwykłego aromatu. Mało kto wie, że goździki wzmacniają również odporność i działają przeciwwirusowo. Dzięki nim śliwki węgierki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe i doskonale sprawdzą się na przekąskę w mroźne, pochmurne dni.

Przed przygotowywaniem śliwek w occie musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory szybko się zepsują. Pasteryzacja również jest kluczowa, ponieważ bez niej na śliwkach może pojawić się pleśń. Do przetworów wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce.

Śliwki w occie na słodko według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • śliwki węgierki

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki octu 10%

  • 2 szklanki wody

  • 2 łyżeczki goździków

Jak zrobić śliwki w occie z dodatkiem goździków? Słodkie przetwory na zimę nie mają sobie równych

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki, następnie napełnij nimi umyte i wyparzone słoiki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, solą, octem, następnie dodaj goździki i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut, następnie przełóż je na blat kuchenny, żeby ostygły. Zimne słoiki przestaw do spiżarni.

Na zimę warto przygotować również marynowaną dynię w curry oraz pyszne gruszki w occie na słodko. Przetwory posmakują całej rodzinie.

Śliwki węgierki
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.kuchnia