Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na śliwki w occie. Do śliwek dodaje goździki, które nadają przetworom niezwykłego smaku i aromatu. Śliwki w occie na słodko to idealna przekąska, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada śnieg.
Nie tylko lato jest dobrą porą na przygotowywanie przetworów na zimę. Jesienią mamy dynię, patisony, gruszki, śliwki. Zarówno warzywa, jak i owoce marynowane smakują rewelacyjnie. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić śliwki w occie na słodko. Wachowicz do zalewy dodaje goździki, które dodatkowo podkręcają smak owoców.
Zalewa gotowana z korzenną przyprawą nabiera niezwykłego aromatu. Mało kto wie, że goździki wzmacniają również odporność i działają przeciwwirusowo. Dzięki nim śliwki węgierki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe i doskonale sprawdzą się na przekąskę w mroźne, pochmurne dni.
Przed przygotowywaniem śliwek w occie musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory szybko się zepsują. Pasteryzacja również jest kluczowa, ponieważ bez niej na śliwkach może pojawić się pleśń. Do przetworów wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce.
Śliwki w occie na słodko według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
śliwki węgierki
2 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
2 łyżeczki goździków
Jak zrobić śliwki w occie z dodatkiem goździków? Słodkie przetwory na zimę nie mają sobie równych
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki, następnie napełnij nimi umyte i wyparzone słoiki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, solą, octem, następnie dodaj goździki i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut, następnie przełóż je na blat kuchenny, żeby ostygły. Zimne słoiki przestaw do spiżarni.
Na zimę warto przygotować również marynowaną dynię w curry oraz pyszne gruszki w occie na słodko. Przetwory posmakują całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Źródło: o2.kuchnia