Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2022 10:40

Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu

Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu
Pawel Wodzynski/East News, screen z filmu pochodzi z kanału Kulinarne przygody na YouTube

Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny patent na syrop z cebuli. Domowe lekarstwo na przeziębienie nie będzie już nieprzyjemnie pachnieć. Wystarczy, że do cebuli, czosnku i miodu dodasz kilka goździków.

Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele przepisów i kulinarnych inspiracji. Ewa Wachowicz podzieliła się również swoją recepturą na syrop z cebuli. Domowy syrop jest skutecznym lekarstwem na kaszel i przeziębienie. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.

Syrop z cebuli jest syropem, który przygotowywały nasze mamy i babcie. Domowe lekarstwo z dodatkiem cytryny i miodu miało bardzo intensywny smak i nieprzyjemny zapach. Wachowicz zdradziła, co dodać do syropu, żeby był o wiele smaczniejszy. Do cebuli, czosnku i miodu wystarczy dodać kilka goździków.

Korzenna przyprawa nie dość, że neutralizuje intensywny zapach, to wzmacnia jeszcze lecznicze działanie syropu z cebuli. Goździki zwiększają odporność i rozgrzewają. Warto dodać je również do zimowej herbaty. Syrop będzie gotowy po 1 dniu. Pij go 3 razy dziennie po jednej łyżce.

Syrop z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 cebule

  • kawałek imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka goździków

  • płynny miód

Jak przygotować domowy syrop na przeziębienie?

Cebulę obierz i pokrój w plastry. Pokrój również czosnek i korzeń imbiru. Wszystkie składniki przełóż do małego słoika. Dodaj kilka goździków.

Wlej miód, zakręć słoik. Wstrząśnij nim kilka razy i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 1 dzień. Syrop przechowuj w lodówce i pij 3 razy dziennie po 1 łyżce.

Z cebuli zrobisz również wyśmienity dodatek do mięs i pasztetów - tu poznasz przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Pieczony schab ze śliwką, karkówka, pasztet i wędliny będą smakować rewelacyjnie.

syrop z cebuli
canva/yollopuki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl