Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Wystarczy odrobina znanego płynu

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Wystarczy odrobina znanego płynu

smażenie placków ziemniaczanych
canva/antos777

Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodajcie do masy łyżkę octu, a nie będą wchłaniały oleju podczas smażenia. Podpowiadamy, co jeszcze pomoże przygotować chrupiące i lekkie danie z ziemniaków.

Jeśli jeszcze nie udało Wam się przygotować zachwycających smakiem i konsystencją placków ziemniaczanych, zastosowanie naszych rad może przyczynić się do kulinarnego sukcesu. Jednym z częstszych problemów podczas ich przyrządzania jest bowiem fakt, że placki często wychodzą ciężkie i tłuste. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje i jak zapobiegać niepożądanemu procesowi.

Dlaczego placki ziemniaczane wchłaniają tłuszcz?

Najczęstszą przyczyną uzyskania zbyt tłustych placków ziemniaczanych jest ich długie smażenie. Dobrze przyrządzone danie powinno być gotowe po około 3-4 minutach spędzonych na patelni. Aby móc smażyć je tak krótko, musimy jednak zadbać o dwa szczegóły — uformowanie cienkich placuszków i odpowiednio wysoką temperaturę oleju.

Postępując w ten sposób, uchronimy się przynajmniej częściowo przed narażeniem potrawy na nasiąkanie tłuszczem. Jeśli wybraliśmy mączyste ziemniaki, uzyskamy też piękny chrupiący brzeg, który cechuje najsmaczniejsze placki ziemniaczane.

Jak uchronić placki ziemniaczane przed nasiąkaniem tłuszczem?

Prostą i bardzo skuteczną metodą jest dodanie do masy 1 łyżki octu na każdy kilogram ziemniaków użytych do przyrządzenia dania. Dodatek nie wpłynie na smak, a znacznie utrudni ciastu wchłanianie tłuszczu.

Inną opcją jest znany niejednej babci trik polegający na dodaniu spirytusu. Zadziała podobnie jak ocet, a alkohol odpruje podczas smażenia. Jeśli nie chcecie jednak ryzykować z niekoniecznie pasującymi produktami, możecie wlać do ciasta trochę oleju rzepakowego. Mniej tłuszczu będzie wtedy potrzebne do smażenia.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smaczne placki ziemniaczane. Koniecznie wypróbujcie wersję z dodatkiem majonezu — usmażone danie będzie miało piękny złocisty kolor. Być może skusi was też rarytas z gotowanych ziemniaków.

Placki ziemniaczane nie wchłoną tłuszczu jeśli użyjemy octu
canva/uriy2007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: