Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?
Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.
Ile kosztują świąteczne potrawy w cateringu od Ewy Wachowicz?
Wielkanocne menu możemy skomponować, np. wybierając spośród 17 propozycji cateringu restauracji Zalipianki. Najmniej zapłacimy za jaja gotowane w łupinach cebuli — każda sztuka kosztuje zaledwie 1,8 zł. Do przysmaku warto zamówić dodatki takie jak chrzan z burakami czy chrzan z jajkiem i miodem. Oba kosztują aż 17 złotych za 300 g.
Taką cenę przyjdzie nam także zapłacić za sos tatarski. Dodatek możemy też jednak podać do mięs. Restauracja Ewy Wachowicz ma w ofercie 3 smaczne propozycje: boczek pieczony w ziołach (60 zł/kg), szynkę nadziewaną słoniną i czosnkiem (68 zł/kg) oraz roladę ze schabu (75 zł/kg).
Prosty sos jednak — podobnie jak jaja czy żurek na zakwasie — można przygotować w domowym zaciszu. Zwłaszcza że Miss Polski zaprezentowała recepturę na ten przysmak na swojej stronie.
Przepis na sos tatarski Ewy Wachowicz
Składników do przyrządzenia sosu nie będzie wiele, a samo wykonanie też do trudnych nie należy. Największym wyzwaniem będzie właściwe ugotowanie jaj i wybranie nabiału dobrej jakości. To bowiem od niego zależeć będzie zarówno smak, jak i konsystencja dodatku.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 100 g korniszonów
- około 300 g pieczarek marynowanych
- 340 g majonezu np. wegańskiego
- 50 g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- 20 g ulubionej musztardy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki wedle uznania (można pominąć)
Jak zrobić sos tatarski? Receptura Ewy Wachowicz jest niezawodna
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Polecamy skorzystanie z naszej instrukcji , dzięki której unikniecie uzyskania nieestetycznej obwódki wewnątrz kurzego nabiału.
Po ostudzeniu żółtka ucieramy na gładką masę z majonezem i musztardą. Wrzucamy posiekane białka, korniszony i pieczarki marynowane. Dodajemy śmietanę, jeśli mamy ochotę. Na koniec sos tatarski doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podać sos tatarski?
Ewa Wachowicz proponuje zaserwowanie sosu w zawijasach z szynki lub w uformowanych z wędzonego łososia różach. Warto przybrać je dodatkowo natką pietruszki i podać jeszcze razowe pieczywo.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne przysmaki. Szczególnie recepturę na znakomity żurek na zakwasie . Być może przyda wam się też prosty patent na smakowity majonez do jajek — bije na głowę sklepowe produkty.
Źródło: ewawachowicz; FB/ Zalipianki Ewa Wachowicz; kobieta.interia