Smakosze.pl Przepisy Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?
canva/FatManPhotoUK; IG/ewawachowicz

Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?

21 marca 2023

Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.

Ile kosztują świąteczne potrawy w cateringu od Ewy Wachowicz?

Wielkanocne menu możemy skomponować, np. wybierając spośród 17 propozycji cateringu restauracji Zalipianki. Najmniej zapłacimy za jaja gotowane w łupinach cebuli — każda sztuka kosztuje zaledwie 1,8 zł. Do przysmaku warto zamówić dodatki takie jak chrzan z burakami czy chrzan z jajkiem i miodem. Oba kosztują aż 17 złotych za 300 g.

Taką cenę przyjdzie nam także zapłacić za sos tatarski. Dodatek możemy też jednak podać do mięs. Restauracja Ewy Wachowicz ma w ofercie 3 smaczne propozycje: boczek pieczony w ziołach (60 zł/kg), szynkę nadziewaną słoniną i czosnkiem (68 zł/kg) oraz roladę ze schabu (75 zł/kg).

Prosty sos jednak — podobnie jak jaja czy żurek na zakwasie — można przygotować w domowym zaciszu. Zwłaszcza że Miss Polski zaprezentowała recepturę na ten przysmak na swojej stronie.

Sprawdź, czy masz w domu. Jest szkodliwa. Właśnie wycofują ją ze sprzedaży

Przepis na sos tatarski Ewy Wachowicz

Składników do przyrządzenia sosu nie będzie wiele, a samo wykonanie też do trudnych nie należy. Największym wyzwaniem będzie właściwe ugotowanie jaj i wybranie nabiału dobrej jakości. To bowiem od niego zależeć będzie zarówno smak, jak i konsystencja dodatku.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 100 g korniszonów
  • około 300 g pieczarek marynowanych
  • 340 g majonezu np. wegańskiego
  • 50 g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 20 g ulubionej musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania (można pominąć)

Jak zrobić sos tatarski? Receptura Ewy Wachowicz jest niezawodna

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Polecamy skorzystanie z naszej instrukcji , dzięki której unikniecie uzyskania nieestetycznej obwódki wewnątrz kurzego nabiału.

Po ostudzeniu żółtka ucieramy na gładką masę z majonezem i musztardą. Wrzucamy posiekane białka, korniszony i pieczarki marynowane. Dodajemy śmietanę, jeśli mamy ochotę. Na koniec sos tatarski doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać sos tatarski?

Ewa Wachowicz proponuje zaserwowanie sosu w zawijasach z szynki lub w uformowanych z wędzonego łososia różach. Warto przybrać je dodatkowo natką pietruszki i podać jeszcze razowe pieczywo.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne przysmaki. Szczególnie recepturę na znakomity żurek na zakwasie . Być może przyda wam się też prosty patent na smakowity majonez do jajek — bije na głowę sklepowe produkty.

Znakomity sos tatarski.png
canva/LarisaBlinova

Źródło: ewawachowicz; FB/ Zalipianki Ewa Wachowicz; kobieta.interia

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej
Pomiń cebulę podczas robienia kotletów mielonych. Zamiast niej dodaj nietypowy składnik
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy