Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Papier do pieczenia jest nieodłącznym wyposażeniem każdej kuchni. Ułatwia pieczenie i pomaga zachować naczynia i piekarnik w czystości. Ma on jednak jedną wadę, która może uprzykrzać korzystanie z niego. Na szczęście znamy na to skuteczny sposób.
Zapomnij o walce z papierem do pieczenia
Papier do pieczenia to niezwykle wygodny wynalazek. Zanim wszedł do użycia, formy i blaszki smarowało się tłuszczem, by potrawy do nich nie przywierały. To jednak generowało dodatkowy bałagan i zmuszało nas do dodatkowego zmywania. Dzięki papierowi ten nieprzyjemny obowiązek odszedł w zapomnienie.
Aby użyć papieru do pieczenia, wystarczy wyłożyć nim formę. Łatwiej jednak powiedzieć, niż zrobić. Każdy, kto choć raz tego próbował wie, że sztywny arkusz niechętnie daje się formować. A jeśli powiemy, że znamy na to skuteczny sposób? Koniecznie dowiedzcie się o nim z dalszej części artykułu.
Jak możemy używać papieru do pieczenia?
Papier do pieczenia występuje w kilku różnych wersjach . Ten najbardziej popularny, to papier powlekany . Dzięki specjalnej warstwie, ciasto z łatwością odchodzi od arkusza po wyjęciu z piekarnika . Jest najczęstszym wyborem wśród gospodyń domowych .
Papier do pieczenia możemy znaleźć w sklepie pod dwiema postaciami . Dostępny jest w dociętych arkuszach lub w jednej dużej rolce . Oba rodzaje mają swoich zwolenników, ale też charakteryzują się tą samą wadą . Dziś jednak podpowiemy, jak skutecznie się jej pozbyć .
Przed wlaniem ciasta do formy należy wyłożyć ją papierem do pieczenia . Ten często jednak za nic nie chce przyjąć kształtu, którego od niego oczekujemy . Od teraz raz na zawsze możecie pożegnać się z tym uciążliwym problemem . To prostsze, niż można sobie wymarzyć.
Jak łatwo pożegnać kłopotliwy papier do pieczenia?
Papier do pieczenia zwija się pry wkładaniu do formy . Dotyczy to zwłaszcza tego rozwijanego z rolki. Ten w arkuszach także nie daje się łatwo formować w naczyniu . Jak temu zaradzić?
Odcięty na wymiar kawałek papieru zwiń w kulkę . Włóż ją pod bieżącą wodę, a następnie wyciśnij. Dzięki tej czynności stanie się on bardziej elastyczny, przez co łatwiej wyłożysz nim dowolną blaszkę . Przekonaj się, jak ta prosta czynność zmieni rzeczywistość w twojej kuchni. Ta sztuczka z ręcznikiem papierowym to prawdziwa kuchenna rewolucja . Nie ma lepszego sposobu na pieczenie warzyw, niż ten opisany w naszym artykule .