Złóż ręcznik papierowy i owiń nim szczypiorek. Dlaczego nikt wcześniej na to nie wpadł?
Szczypiorek pasuje do wielu dań. Okazuje się, że owinięcie go papierowym ręcznikiem, może być bardzo pomocne. Tę sztuczkę doceni każdy, kto często sięga w kuchni po szczypiorek. Ciężko uwierzyć, że tak mało osób zna ten trik.
Siekanie szczypiorku może być przyjemne
Nie raz rezygnujemy z dodawania szczypiorku do potraw. Zazwyczaj zniechęca nas wizja żmudnego rozdrabniania zieleniny. Czynność wymaga bowiem precyzji i ostrożności, a czas kuchni nierzadko jest cenny.
Można oczywiście zamrozić gotowe cebulowe liście i wrzucać je do potraw w razie potrzeby, ale to nie będzie to samo. W dalszej części artykułu zdradzimy wam banalny patent na sprawne rozdrabnianie szczypiorku na bieżąco.
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Kotlety mielone będą obłędnie soczyste, nie ma lepszego sposobuSzczypiorek owińcie ręcznikiem papierowym
Jeśli chcecie szybko i sprawnie poradzić sobie z siekaniem większych ilości zieleniny, warto wcześniej przygotować jeden listek ręcznika papierowego. Dlaczego? Złożony posłuży jako narzędzie do wygodnego złapania liści cebuli.
Wystarczy, że złożycie go tak, aby uzyskać długi wielowarstwowy pasek i otoczycie nim starannie pęczek szczypiorku kilka centymetrów od białych końców. Teraz już żaden kawałek nie ucieknie wam spod noża podczas krojenia.
Do czego dodawać szczypiorek?
Wiele osób posiekaną zieleninę wrzuca do jajecznicy. Z jajkami cebulowe liście komponują się doskonale dlatego wato nimi wzbogacać także pasty na ich bazie czy jajeczne kotlety, które stanowią świetny piątkowy obiad.
Szczypiorek będzie pasował również do kotletów mielonych. Cebulowa zielenina podkreśli też smak śledzi. Spróbujcie tej pysznej sałatki z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka — spodoba się nawet wybrednym.