Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.09.2023 12:40

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy

wywar św. Hildegardy
Canva/Qwart

Wywar św. Hildegardy sprawia, że wzmacniam odporność i żadne przeziębienie mi niestraszne. Ten skuteczny bulion z kości, ma też dokonały wpływ na układ pokarmowy i kostny. Jak przyrządzić wywar św. Hildegardy i zadbać o swoje zdrowie? Polecam doskonałą recepturę, przyrządź ją w swojej kuchni.

Sezon na infekcje, czyli zadbaj o zdrowie

Początek jesieni to trudny moment dla naszego zdrowia. Za chwilę zaczną się przeziębienia, infekcje, a katar będzie dokuczał wielu z nas. Jak poradzić sobie z uciążliwymi dolegliwościami? Najlepiej wcześniej zacząć wzmacniać odporność, to najlepszy patent na nasze zdrowie.

Warto sięgnąć po wywar św. Hildegardy, który zapobiega przeziębieniom i bogaty jest w składniki mineralne. Ten wywar robiony jest z kości i dostarcza nam magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Tylko w tej zupie te składniki występują w tak dużym natężeniu i przyswajalnej formie. Wywar ma właściwości przeciwzapalne i doskonale wspiera naszą odporność.

bulion z kości
Canva/Ahanov Michael
Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

Zapomnij o katarze i wzmocnij kości

Ten dobroczynnie działający wywar z kości wzmocni też nasz układ kostny, bo zawiera chrząstki. Te są bogate w kolastynę i elastynę. Jeśli będziemy regularnie pić wywar św. Hildegardy, to zmniejszymy podatność na kontuzje i choroby stawów. Warto wiedzieć, że picie tego wywaru ma doskonały wpływ na naszą cerę.

Wszystko dzięki zawartości kolastyny, która sprawia, że skóra i paznokcie regenerują się. Oprócz tego kolastyna zapobiega powstawaniu zmarszczek, niweluje wiotkość i suchość skóry. Wywar z kości świetnie też działa na nasz układ trawienny. Chroni śluzówkę przewodu pokarmowego, o piciu wywaru powinny szczególnie pamiętać osoby, które cierpią na stany zapalne żołądka i jelit.

Jak przygotować wywar św. Hildegardy?

Składniki:

  • 2 kg kości z mięsem
  • 1 kg chrząstek
  • 6 litrów wody
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz kubeba
  • bertram
  • galgant
  •  kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • 3 pietruszki 
  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • opalona cebula
  • koper
  • fenkuł
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Mięso i kości myjemy, zalewamy wodą w garnku i wstawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Gotujemy, co najmniej 3 godziny. Niektórzy radzą, by gotować nawet 8 godzin. 

Pod koniec gotowania dodajemy warzywa, jak zmiękną, to  po ugotowaniu odcedzamy. Schłodzony wywar św. Hildegardy będzie miał konsystencję galarety i można go porcjować oraz mrozić. Pisaliśmy o wyjątkowym naparze św. Hildegardy. Informowaliśmy o naparze, który zwalczy wszelkie infekcje. 

bulion z kości
Canva/Madeleine_Steinbach

Źródło: sklephildegarda.pl, portalabczdrowie.pl, dietomix.pl