Smakosze.pl

Canva/Qwart

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy

22 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wywar św. Hildegardy sprawia, że wzmacniam odporność i żadne przeziębienie mi niestraszne. Ten skuteczny bulion z kości, ma też dokonały wpływ na układ pokarmowy i kostny. Jak przyrządzić wywar św. Hildegardy i zadbać o swoje zdrowie? Polecam doskonałą recepturę, przyrządź ją w swojej kuchni.

Sezon na infekcje, czyli zadbaj o zdrowie

Początek jesieni to trudny moment dla naszego zdrowia. Za chwilę zaczną się przeziębienia, infekcje, a katar będzie dokuczał wielu z nas. Jak poradzić sobie z uciążliwymi dolegliwościami? Najlepiej wcześniej zacząć wzmacniać odporność, to najlepszy patent na nasze zdrowie.

Warto sięgnąć po wywar św. Hildegardy, który zapobiega przeziębieniom i bogaty jest w składniki mineralne. Ten wywar robiony jest z kości i dostarcza nam magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Tylko w tej zupie te składniki występują w tak dużym natężeniu i przyswajalnej formie. Wywar ma właściwości przeciwzapalne i doskonale wspiera naszą odporność.

bulion z kości
Canva/Ahanov Michael
obiad na piątek

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

CZYTAJ DALEJ

Zapomnij o katarze i wzmocnij kości

Ten dobroczynnie działający wywar z kości wzmocni też nasz układ kostny, bo zawiera chrząstki. Te są bogate w kolastynę i elastynę. Jeśli będziemy regularnie pić wywar św. Hildegardy, to zmniejszymy podatność na kontuzje i choroby stawów. Warto wiedzieć, że picie tego wywaru ma doskonały wpływ na naszą cerę.

Wszystko dzięki zawartości kolastyny, która sprawia, że skóra i paznokcie regenerują się. Oprócz tego kolastyna zapobiega powstawaniu zmarszczek, niweluje wiotkość i suchość skóry. Wywar z kości świetnie też działa na nasz układ trawienny. Chroni śluzówkę przewodu pokarmowego, o piciu wywaru powinny szczególnie pamiętać osoby, które cierpią na stany zapalne żołądka i jelit.

Jak przygotować wywar św. Hildegardy?

Składniki:

  • 2 kg kości z mięsem
  • 1 kg chrząstek
  • 6 litrów wody
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz kubeba
  • bertram
  • galgant
  •  kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • 3 pietruszki 
  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • opalona cebula
  • koper
  • fenkuł
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Mięso i kości myjemy, zalewamy wodą w garnku i wstawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Gotujemy, co najmniej 3 godziny. Niektórzy radzą, by gotować nawet 8 godzin. 

Pod koniec gotowania dodajemy warzywa, jak zmiękną, to  po ugotowaniu odcedzamy. Schłodzony wywar św. Hildegardy będzie miał konsystencję galarety i można go porcjować oraz mrozić. Pisaliśmy o wyjątkowym naparze św. Hildegardy. Informowaliśmy o naparze, który zwalczy wszelkie infekcje. 

bulion z kości
Canva/Madeleine_Steinbach

Źródło: sklephildegarda.pl, portalabczdrowie.pl, dietomix.pl

Kuchenne Rewolucje

Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Widzowie nie kryli łez. „Najlepszy odcinek jaki oglądałam”

CZYTAJ DALEJ
Co zrobić z czerstwym chlebem?

U mnie w domu nie wyrzuca się czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem, ubijam widelcem i robię cudowny obiad

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >