Smakosze.pl Porady Wlej do ciasta drożdżowego. Urośnie błyskawicznie i będzie puszyste jak chmurka
Fot. Canva/Skatzenberger

Wlej do ciasta drożdżowego. Urośnie błyskawicznie i będzie puszyste jak chmurka

16 stycznia 2025

O tym magicznym składniku ciasta drożdżowego nie słyszymy zbyt często. Dodaj miarkę, a ciasto wyrośnie miękkie i pulchne. Będzie miało zresztą więcej pożądanych cech.

Dodaj ocet do ciasta drożdżowego

Drożdże to nietypowy cud naturalnej chemii, a raczej mikrobiologii . Wykorzystujemy te nietypowe grzybki do wyrastania naszych ciast drożdżowych i produkcji alkoholi dzięki ich szczególnemu dietetycznemu nawykowi. Zjadają one cukry i wydalają alkohol i dwutlenek węgla.

Jednak drożdże , kiedyś zaliczane do roślin, są dziś uważane za coś pomiędzy nimi a zwierzętami. Dlatego trzeba dbać o nie i myśleć o ich nawykach, by służyły nam odpowiednio. Co takiego lubią drożdże? Ano kwasowe środowisko, które nie zawsze im zapewniamy. Mała miarka octu w cieście może to z łatwością zmienić.

wyrabianie ciasta
fot. Canva
W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie

Kwaśne ciasto drożdżowe

Niektóre drożdżowe wypieki są z natury kwaśne . Dzieje się tak przeważnie wtedy, kiedy do ciasta dodajemy np. maślankę. Drożdże kochają jednak kwaśne środowisko i kiedy obniżymy nieco pH ciasta, poczują się w nim jak ryba w wodzie, a wtedy rozmnożą się bardziej, więc ciasto wyrośnie szybciej i lepiej.

Ale to nie koniec korzyści. Ocet ma też dobry wpływ na samo ciasto drożdżowe. Przede wszystkim konserwuje je . W przeciwieństwie do drożdży, inne mikroorganizmy nie bardzo lubią kwaśne środowisko. Dlatego wypieki z dodatkiem kwasu przechowują się lepiej i są mniej podatne na pleśnienie.

Ocet do chleba i nie tylko

Ci, którzy próbowali piec chleb z dodatkiem octu, zachwalają jego puszysty miąższ i dobrze wypieczoną skórkę. Ciasto drożdżowe może stać się lekko kwaskowe – co raczej nie będzie dla niego niekorzystne w smaku. Jednak jeśli użyjemy typowej ilości octu, nie powinien on być zbyt wyczuwalny.

Typową ilością będzie od 1 łyżeczki do niecałej 1 łyżki. W wypadku drożdży instant niektórzy zalecają używać octu w proporcji 1:1 pod względem objętości . Najlepiej użyć jabłkowego, by zbyt mocny aromat nie doskwierał podczas pieczenia, a później jedzenia. Ocet można też pominąć, jeśli do ciasta drożdżowego używamy kwaśnych produktów, takich jak kefir czy maślanka.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki z zamiennikiem ryżu i idealnie chrupiące placki ziemniaczane .

chleb
fot. Canva
Rośnie w najlepsze właśnie teraz. Wsadź go do kanapki, będziesz zdrowy jak ryba
Zaproponowała księdzu obiad podczas wizyty duszpasterskiej. Jego odpowiedź zwaliła ją z nóg
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy