Smakosze.pl Przepisy Wlewam jajka do buraków. Wszyscy są zaskoczeni, co z tego wychodzi
youtube.com/@slodkieprzepisykatarzyny

Wlewam jajka do buraków. Wszyscy są zaskoczeni, co z tego wychodzi

21 lutego 2024

Buraki na obiad to nic nowego, ale buraki na deser? Dla wielu ten pomysł jest nowością. Warto więc wypróbować ten przepis – nie tylko da zaskoczenia gości, lecz także po to, by przemycić zdrowe składniki do ciast.

Ciasto warzywne

Ciasto z dodatkiem warzyw? Oczywiście, marchewkowe! A wcale nie, tym razem bowiem w naszym wypieku ląduje inne warzywo korzeniowe. Jest nim burak . Doskonale odnajduje się on w cieście, podobnie jak w koktajlach owocowo-warzywnych. Wnosi swój charakterystyczny smak i nietypową, wyraźnie inną niż owocowa, słodycz.

Jak o tym pomyśleć, jest dość zastanawiające, dlaczego tak rzadko dodajemy buraki do słodkich wypieków . Przecież dosłownie jedną z odmian buraka nazywa się wręcz cukrową i pod naszą szerokością geograficzną to właśnie z niej produkowany jest znany nam dobrze cukier. Tymczasem słodycz ziemniaka wykorzystujemy często w surówkach, ale rzadko w deserach.

ciasto buraczane
youtube.com/@slodkieprzepisykatarzyny
Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masła

Ciasto buraczkowe

A zatem, zmieńmy to tym przepisem. Jest on zresztą niezwykle prosty i całkiem zbliżony do biszkoptu . Dlatego najlepszą formą do tego ciasta wydaje nam się kwadratowa blacha. Ale kanał Słodkie przepisy Katarzyny, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje formę do babki.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Pieczemy ciasto z buraków

Buraki gotujemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem z jajkami i cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mleko i olej roślinny i miksujemy . Dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Ciasto powinno być lejące, ale dość gęste, o konsystencji mniej więcej zupy kremu. Przelewamy je do formy do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni i studzimy przed wyjęciem z naczynia. Jeśli mocno urosło, można nakłuć je patyczkiem. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z zapieczoną tabliczką czekolady i niecodzienne naleśniki na słodko .

Masa na ciasto z buraków
youtube.com/@slodkieprzepisykatarzyny
Sypię do gulaszu, a mięso jest miękkie jak nigdy. Ten patent znalazłem w książce kucharskiej
Prawie każdy Polak popełnia te błędy. Przez nie parówki tracą wszystkie właściwości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy