Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masła
![wątróbka w żeliwnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/1920/watrobka1_29f1f06266.jpg)
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych oszczędna kuchnia, a jeszcze dla innych wykwintne i modne danie. Z tym przepisem zwykła wątróbka pokazuje wszystkie te swoje oblicza.
Wątróbka dla oszczędnych
Jedzenie podrobów to nie przejściowa moda, ale z dawna zakorzeniony zwyczaj. Narodził się zapewne z oszczędności. Zwierzęta gospodarskie zawsze były drogie w wykarmieniu i gospodynie za punkt honoru stawiały sobie wykorzystanie tuszy zwierzęcej od głowy do ogona.
W dalszym ciągu podroby spełniają te kryteria. Choć przejściowe mody mogą podnieść cenę poszczególnych delikatesów, szybka wątróbka to świetny sposób na mięsne danie za dosłownie kilka złotych.
![duszona wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/watrobka2_7604f08530.jpg)
Wątróbka bez mąki
Ten przepis składa się dosłownie z dwóch składników. Choć zazwyczaj używamy mąki do obtoczenia wątróbki przed smażeniem, tutaj rezygnujemy i z jednego, i z drugiego. Przepis nadaje się do wszystkich rodzajów dostępnej wątróbki. My za punkt wyjścia przyjmujemy drobiową.
Składniki
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- Sól i pieprz
Przygotowujemy pieczoną wątróbkę
Najważniejsze w przygotowaniu tej potrawy jest dokładne opłukanie wątróbki. Przy okazji możemy ocenić, jak wygląda produkt i ewentualnie oczyścić go z nadmiaru żyłek. Te bowiem wychodzą za twarde i łykowate.
Cebulę kroimy w grube pióra, a samą wątróbkę – w nie za duże kostki, o boku ok. 3 cm. Składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków.
Zaginamy krawędzie folii zaginamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wątróbka drobiowa powinna piec się około 20 minut, ale produkty z innych gatunków przedłużą ten czas nawet dwukrotnie. W trakcie pieczenia warto więc sprawdzać, czy mięso jest już miękkie.
Wypróbuj też przepisy na smakowite roladki z szynki i „coleslawa po polsku”.
![duszona wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/watrobka2_7604f08530.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![listki rzeżuchy](https://images.iberion.media/images/origin/1_Wx_M9_S2rsl0_W6i1_Pd_BA_5_Un_projekt_bez_tytulu_2021_03_12t214838259_1615582119_0248406465.jpg)
![gulasz w misce](https://images.iberion.media/images/origin/gulasz_241acc4593.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)