Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masła
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych oszczędna kuchnia, a jeszcze dla innych wykwintne i modne danie. Z tym przepisem zwykła wątróbka pokazuje wszystkie te swoje oblicza.
Wątróbka dla oszczędnych
Jedzenie podrobów to nie przejściowa moda, ale z dawna zakorzeniony zwyczaj. Narodził się zapewne z oszczędności. Zwierzęta gospodarskie zawsze były drogie w wykarmieniu i gospodynie za punkt honoru stawiały sobie wykorzystanie tuszy zwierzęcej od głowy do ogona.
W dalszym ciągu podroby spełniają te kryteria. Choć przejściowe mody mogą podnieść cenę poszczególnych delikatesów, szybka wątróbka to świetny sposób na mięsne danie za dosłownie kilka złotych.
Prawie nikt nie zna tej sztuczki z wacikiem i olejemWątróbka bez mąki
Ten przepis składa się dosłownie z dwóch składników. Choć zazwyczaj używamy mąki do obtoczenia wątróbki przed smażeniem, tutaj rezygnujemy i z jednego, i z drugiego. Przepis nadaje się do wszystkich rodzajów dostępnej wątróbki. My za punkt wyjścia przyjmujemy drobiową.
Składniki
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- Sól i pieprz
Przygotowujemy pieczoną wątróbkę
Najważniejsze w przygotowaniu tej potrawy jest dokładne opłukanie wątróbki. Przy okazji możemy ocenić, jak wygląda produkt i ewentualnie oczyścić go z nadmiaru żyłek. Te bowiem wychodzą za twarde i łykowate.
Cebulę kroimy w grube pióra, a samą wątróbkę – w nie za duże kostki, o boku ok. 3 cm. Składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków.
Zaginamy krawędzie folii zaginamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wątróbka drobiowa powinna piec się około 20 minut, ale produkty z innych gatunków przedłużą ten czas nawet dwukrotnie. W trakcie pieczenia warto więc sprawdzać, czy mięso jest już miękkie.
Wypróbuj też przepisy na smakowite roladki z szynki i „coleslawa po polsku”.