Smakosze.pl Przepisy Włóż mięso do naczynia i zalej je tym sosem. Nie znam smaczniejszego i szybszego sposobu na obiad
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Włóż mięso do naczynia i zalej je tym sosem. Nie znam smaczniejszego i szybszego sposobu na obiad

26 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie pysznego posiłku zajmie chwilę, a efekt przerośnie wszelkie oczekiwania. Ja już nie mogę się doczekać, kiedy podam ten obiad na stół.

Sposób na szybki obiad

Każdemu zdarza się być tak zapracowanym, że zapomina o bożym świecie, a nawet jedzeniu. To błąd, bo posiłki wpływają na nasze funkcjonowanie i dobre samopoczucie. Dlatego musisz znać przepisy na szybkie i pełnowartościowe obiady.

Jednym z takich przepisów jest ten, który znajdziesz poniżej. Z nim zrobisz nie tylko smaczny obiad, ale też nie spędzisz długich godzin przy garach. Smacznie, szybko i skutecznie- to cechy tego przepisu. Będziesz wracać do niego bez przerwy.

kulki mięsne.jpg
Fot. Canva/clubfoto
MOPS poszukuje wolontariuszy do pomocy ze święconkami. Dary mają trafić do chorych i samotnych

Co to będzie?

Danie, które otrzymasz z tego przepisu to mięsne pulpety w sosie. Są naprawdę wyśmienite, a w dodatku do ich przygotowania nie będziesz potrzebowała zbyt wielu składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Cookrate - Polska , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 50 g śmietany 18%
  • 150 ml wody
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na szybki obiad

Do miski włóż mięso oraz nieugotowane ziarna ryżu. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach marchew. Wbij jajko, a całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem oraz solą. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.

Uformuj z niej pulpety o średnicy około 5 centymetrów . Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Do małej miski włóż przecier pomidory, śmietanę oraz wlej wodę. Wsyp mieloną paprykę, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolity sos. Zalej nim pulpety, a następnie umieść naczynie w piekarniku. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Podawaj z ziemniakami i surówką.

sos do pulpetów.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Wszyscy przepadają za moim pasztetem. Wybitny smak zawdzięcza chrzanowej pierzynce
Moja mama do racuchów daje ten składnik. Najpierw pukałem się w głowę, teraz inne już mi nie smakują
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy