Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wsyp do maślanki i pij na czczo. Wzmocnisz stawy i obniżysz cholesterol
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 18.02.2025 21:00

Wsyp do maślanki i pij na czczo. Wzmocnisz stawy i obniżysz cholesterol

Maślanka w małym naczyniu
Fot. Canva/dheeraj11

Maślanka jest wspaniałym dodatkiem do koktajli, które najlepiej spożywa się w lato, kiedy temperatura jest wysoka. Wato jednak również wprowadzić ten napój do naszej codziennej diety. Szczególnie jest on dobry dla osób po pięćdziesiątym roku życia. Z dodatkiem aromatycznej przyprawy to prawdziwa rozkosz dla naszego zdrowia. 

Dlaczego warto pić maślankę

Kiedy w środku lata dokuczają nam upały, warto sięgnąć po maślankę. Jest to świetny napój na tego typu pogodę, ale to nie oznacza, że nie jest wskazany również w pozostałej części roku. Warto wprowadzić go do naszej diety, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a do tego jest naprawdę smaczny. 

Maślanka podana w szklankach
Fot. Canva/fascinadora

Co takiego zawiera, że eksperci polecają dla osób po pięćdziesiątce? Maślanka ma wiele wartości odżywczych, które przemawiają za tym, żeby stała się elementem naszej diety

Maślanka ze słomką widoczna z bliska
Fot. Canva/yarn
W PRL-u królowało w barach mlecznych, dziś jest pomijane. To mięso jest wręcz napakowane żelazem

Jakie właściwości ma maślanka?

Maślanka to wspaniałe źródło wartości odżywczych i ma do zaoferowania o wiele więcej niż zwykłe mleko. Zawiera dobroczynne bakterie, które są kluczowe w zdrowym działaniu flory bakteryjnej, a ona odgrywa ważną rolę w naszym organizmie

Przede wszystkim maślanka świetnie odkwasza oraz jest fantastycznym probiotykiem, a do tego jej regularne picie pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Do tego ma działanie przeciwzapalne

Dlaczego jest dobra dla osób po pięćdziesiątym roku życia? Maślanka ma wpływ na procesy metaboliczne, jest dobry wsparciem dla wchłaniania składników odżywczych oraz jest świetnie stymuluje układ odpornościowy, dzięki czemu pomaga walczyć z infekcjami.

Dalsza część tekstu pod filmem

Cynamon dodatkiem do maślanki

To może być niemałe zaskoczenie, ale cynamon naprawdę jest wspaniałym uzupełnieniem maślanki. Maślanka jest lekkostrawna, a do tego niskokaloryczna. 100 g porcji ma 40 kalorii, więc to niedużo. Dzięki temu na pewno pomoże w procesie odchudzania. 

Dlaczego warto dodawać cynamon do maślanki? Przede wszystkim dlatego, że takie połączenie obniża poziom cukru we krwi. Ponadto wzmacnia stawy, a także posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dlatego też zaleca się picie jej osobom po pięćdziesiątce. Jest to świetny napój, który z pewnością wzmocni nasze zdrowie.

Maślanka podana w wysokiej szklance
Fot. Canva/Utku Demirsoy

Sprawdź przepis na domowe pączki. Zobacz, jak skutecznie poradzić sobie z mszycami