Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Makaron cud, na odchudzanie nie ma nic lepszego. Do tego pełno w nim błonnika
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.02.2025 19:07

Makaron cud, na odchudzanie nie ma nic lepszego. Do tego pełno w nim błonnika

makaron
Fot. Shutterstock

Dania z makaronem są szczególnie lubiane. Niestety nie należą do potraw niskokalorycznych. Warto jednak uspokoić osoby na diecie odchudzającej. Pewien rodzaj makaronu sprawi, że schudną i zapewnią organizmowi porcję błonnika. 

Jedz makaron i chudnij

Makaron jest popularnym produktem w naszej kuchni. Dodajemy go do zup, robimy z niego apetyczne pasty i zapiekanki. To produkt, który znakomicie smakuje z mięsem, warzywami i aromatycznymi sosami. Jednak jedzony w nadmiarze nie jest korzystny szczególnie dla naszej sylwetki.

Może sprawić, że przytyjemy. Dlatego często osoby, które się odchudzają, rezygnują z jedzenia makaronu. Teraz nie muszą już tego robić. Pewien rodzaj makaronu właściwie nie zawiera kalorii. Nazwa tego makaronu to konjac. Będzie smakował z zupą, kurczakiem czy zapiekany z warzywami. 

makaron
Fot. Canva/Planteresca
Przekrój na pół, postaw na środku ogrodu. Usuniesz wszystkie ślimaki

Makaron konjac bez kalorii

Makaron konjac jest produkowany z rośliny, która należy do rośliny storczykowatych. Uprawia się ją głównie w Japonii i Chinach. Makaron przyrządzany z tej rośliny pełen jest błonnika, zwanego glucomannanem. Odpowiada on za specyficzną konsystencję tego produktu. Ten wyjątkowo zdrowy makaron został dostrzeżony przez osoby, które chcą schudnąć.

Dalsza część filmu znajduje się pod filmem.

Wszystko dlatego, że ten makaron nie zawiera kalorii. Jest idealny, by włączyć go do diety redukcyjnej. Do tego ma neutralny smak i lekko żelową konsystencję. Makaron konjac możemy kupić jako spaghetti, nuddle, czy makaron podobny do ryżu. Jak najbardziej powinniśmy włączyć go do diety. 

Makaron konjac pomoże schudnąć

Makaron konjac pełen jest błonnika, który doskonale wpływa na trawienie i zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Ten produkt zapewnia sytość i podkręca przemianę materii. Makaron konjac warto jeść, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej. Wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Produkt nie zawiera też glutenu i mogą go jeść osoby, które chorują na celiakie lub nie tolerują produktów pszennych. Makaron jest prosty w przygotowaniu. Najpierw trzeba go opłukać, a potem gotować 5-7 minut w osolonej wodzie. Smakuje z mięsami, warzywami, zupami, czy potrawkami. Pisaliśmy, jak upiec wyśmienite ciasto z dodatkiem pomarańczy. Polecaliśmy przepis na surówkę z kiszonych ogórków z dodatkiem musztardy

makaron
Fot. Canva