Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe
Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł.
Kalafior na zimę pełen smaku
Koniec wakacji i początek września to nie tylko czas rozpoczęcia nauki. To też moment, gdy chętnie robimy kiszonki na zimę . Smaczne i zdrowe przydadzą się do obiadu , surówek, sałatek , czy jako przekąski. Przeważnie robimy ogórki kiszone , ale warto odkryć smak innych kiszonek.
Jak smakuje kiszony kalafior? Pora się o tym przekonać. Taka kiszonka wyjdzie pysznie i chętnie sięgniemy po nią w zimie . Kiszony kalafior jest wartościową kiszonką. Jego działanie dobrze wpływa na cały nasz organizm. Kalafior w wyniku fermentacji zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych.
Kiszony kalafior jedz dla zdrowia i smaku
Kiszony kalafior jest bogaty w anyoksydanty. Zawiera dużo witamin A, C, K, E i B. Jedzenie tej kiszonki wzmacnia układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy . Ta kiszonka dostarczy nam błonnika, a także żelaza, wapna, potasu i sodu. To kiszone warzywo działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.
Dodatkowo kiszony kalafior opóźnia starzenie się organizmu, dba o prawidłowe krążenia krwi i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy . Fosfor i magnez zawarty w tej kiszonce poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Kiszony kalafior wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dlatego warto przygotować kiszony kalafior na zimę.
Jak zrobić kiszony kalafior na zimę?
Składniki:
- 1 kalafior
- 12 cm korzenia chrzanu
- 4 liście chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- 4 baldachy kopru
- 16 nasion ziela angielskiego
- 20 nasion czarnego pieprzu
- 40 ziaren gorczycy
- 8 liści laurowych
- 4 szczypty ostrej papryki
Składniki na zalewę:
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżka soli niejodowanej
Z podanych składników wyjdą 4 słoiki ½ litrowe. Kalafior dokładnie opłucz i podziel na różyczki. Ułóż ciasno w 4 słoikach z pozostałymi składnikami . Można dodać marchewkę i czerwoną paprykę, a zawartość słoików będzie kolorowa i smaczna. Teraz przygotuj zalewę i zalej nią zawartość słoików.
Słoiki zakręć, a już po upływie doby zacznie się proces fermentacji. Ważne, jest, by codziennie przez 3 dni, delikatnie odkręcać słoiki. Dzięki temu gaz się ulotni. Po wygazowaniu słoiki szczelnie zakręć i został do ukiszenia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne i błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na szybkie śniadanie z ciasta francuskiego.
Źródło: browin.pl, smaker.pl