Smakosze.pl Przepisy Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe
Fot. Shutter/MOLEQL

Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe

6 września 2024

Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł.

Kalafior na zimę pełen smaku

Koniec wakacji i początek września to nie tylko czas rozpoczęcia nauki. To też moment, gdy chętnie robimy kiszonki na zimę . Smaczne i zdrowe przydadzą się do obiadu , surówek, sałatek , czy jako przekąski. Przeważnie robimy ogórki kiszone , ale warto odkryć smak innych kiszonek.

Jak smakuje kiszony kalafior? Pora się o tym przekonać. Taka kiszonka wyjdzie pysznie i chętnie sięgniemy po nią w zimie . Kiszony kalafior jest wartościową kiszonką. Jego działanie dobrze wpływa na cały nasz organizm. Kalafior w wyniku fermentacji zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych.

Fot. Canva/Jiri Hera
Fot. Canva/Jiri Hera
Ceny w Biedronce lecą w dół. Uwielbiane mięso na grilla dostaniesz gratis

Kiszony kalafior jedz dla zdrowia i smaku

Kiszony kalafior jest bogaty w anyoksydanty. Zawiera dużo witamin A, C, K, E i B. Jedzenie tej kiszonki wzmacnia układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy . Ta kiszonka dostarczy nam błonnika, a także żelaza, wapna, potasu i sodu. To kiszone warzywo działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

Dodatkowo kiszony kalafior opóźnia starzenie się organizmu, dba o prawidłowe krążenia krwi i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy . Fosfor i magnez zawarty w tej kiszonce poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Kiszony kalafior wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dlatego warto przygotować kiszony kalafior na zimę.

Jak zrobić kiszony kalafior na zimę?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 12 cm korzenia chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 baldachy kopru
  • 16 nasion ziela angielskiego
  • 20 nasion czarnego pieprzu
  • 40 ziaren gorczycy
  • 8 liści laurowych
  • 4 szczypty ostrej papryki

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli niejodowanej

Z podanych składników wyjdą 4 słoiki ½ litrowe. Kalafior dokładnie opłucz i podziel na różyczki. Ułóż ciasno w 4 słoikach z pozostałymi składnikami . Można dodać marchewkę i czerwoną paprykę, a zawartość słoików będzie kolorowa i smaczna. Teraz przygotuj zalewę i zalej nią zawartość słoików.

Słoiki zakręć, a już po upływie doby zacznie się proces fermentacji. Ważne, jest, by codziennie przez 3 dni, delikatnie odkręcać słoiki. Dzięki temu gaz się ulotni. Po wygazowaniu słoiki szczelnie zakręć i został do ukiszenia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne i błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na szybkie śniadanie z ciasta francuskiego.

kiszony kalafior
Fot. Canva/Zolotaosen

Źródło: browin.pl, smaker.pl

Wrzucam do ziemniaków na zimę i mam problem z głowy. Też zaczniesz tak robić
Strzelczyk wziął ziemniaki i przykrył tą mieszanką. Jego zapiekanka to prawdziwe cudo
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy