Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął ziemniaki i przykrył tą mieszanką. Jego zapiekanka to prawdziwe cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.09.2024 22:00

Strzelczyk wziął ziemniaki i przykrył tą mieszanką. Jego zapiekanka to prawdziwe cudo

zapiekanka strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Oto jak Tomasz Strzelczyk przygotowuje zapiekankę ziemniaczaną. Owszem, jest tysiąc sposobów na to proste danie. Ten jednak jest niezawodny, a jego efekt – pyszny.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanka to często przygotowywane w naszych domach danie. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z obiadu. Oczywiście pewnie równie często pieczemy ją ze świeżych składników.

Obiadowe zapiekanki to także świetny sposób, by dać upust kreatywności w kuchni ze względu na ilość możliwych kombinacji, składników i technik przygotowywania. Niemal zawsze, tak jak i w tym przypadku, zawierają ser i śmietanowy sos. Z tymi składnikami zaś nie sposób pobłądzić – zapieczone i ciągnące, smakują wszystkim i zawsze.

nacinanie ziemniaków

Ten doskonały przepis na śniadanie zdradził mi sąsiad. Już nie wyobrażam sobie innego posiłku rano

Zapiekanka Strzelczyka

Jeśli w przepisie Tomasza Strzelczyka jest coś nietypowego, to sposób, w jaki podaje on ziemniaki: zapieczone w całości i ponacinane, a nie w plasterkach, jak robimy to zazwyczaj. Proponowana kompozycja smaków pozwala zastosować ten przepis do każdego rodzaju ziemniaków, jakimi dysponujemy, w tym wczorajszego puree. Jednak ziemniaki w mundurkach czynią to danie niecodziennym.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 250 g serka śmietankowego
  • 150 ml śmietanki
  • 150 g szynki
  • 120 g żółtego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały pęczek cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Obiad z ziemniaków według Strzelczyka

Ziemniaki szorujemy i nacinamy w paski o grubości 2 mm. Nie przecinamy ich do końca – podobnie jak w technice hasselback. Zalewamy je w garnku wodą, solimy i gotujemy. Odcedzamy, kiedy będą miękkie i nierozgotowane. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry. 

Szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie posiekaną dymkę i przetarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z serkiem i śmietanką na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Masa powinna mieć konsystencję sosu.

Serek wylewamy na ziemniaki i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 35 minut, aż ser będzie zapieczony na brązowo. Obiad podajemy na gorąco, ale dobrze znosi też odgrzewanie w mikrofalówce.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe kotlety mielone i warzywne placki według Makłowicza.

ziemniaki z zapiekanki