Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dzieci ciągle błagają mnie o ten deser. Gotowe w 15 minut, zawsze się udaje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.09.2024 19:42

Dzieci ciągle błagają mnie o ten deser. Gotowe w 15 minut, zawsze się udaje

Ciasto w 15 minut
Fot. YouTube/Super lecker

Oto przepis na bajecznie uproszczone mille-feuille. Składa się dosłownie z trzech składników, a kwadrans na jego przygotowanie to aż nadto. Tymczasem efekt przerasta oczekiwania.

Ciasto w 15 minut

Kto by pomyślał, że da się tak uprościć ciastko, należące do kanonu sztuki cukierniczej. W końcu wytwórcy ciastek, nawet jak na kucharzy, są niezwykle skorzy do popisów. Tymczasem ten przepis zdaje się wykradać im pilnie strzeżony sekret.

Oczywiście, jak to zwykle bywa, głównymi odpowiedzialnymi za to „bluźnierstwo” są gotowce. Używamy więc kajmaku z puszki i ciasta francuskiego do kupienia w każdym supermarkecie. To właśnie dzięki temu ten deser jest przepis tak błyskawiczny.

masa kajmakowa
Fot. YouTube/Super lecker
Weź śrubokręt i wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na medal

Ciasto bez pieczenia (no, prawie)

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Super lecker. Deser wykończony jest tam migdałami. Wybierzmy dowolne orzechy pamiętając, że są wśród nich niezwykle silne alergeny. Kierujmy się tym, jeśli nie znamy tak dobrze osób, które takim ciastem podejmujemy.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 g skondensowanego mleka karmelowego
  • Orzechy, wiórki kokosowe lub inna posypka

Deser błyskawiczny

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i radełkiem dzielimy na 3 podłużne pasy. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Upieczone spody studzimy, a każdy rozwarstwiamy na dwie części. Okruchy i luźne części ciasta zachowujemy i rozdrabniamy. W międzyczasie przygotowujemy krem do ciasta.

Do miski przekładamy mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy robotem kuchennym na jednolitą masę. Smarujemy nią dokładnie wszystkie sześć plastrów ciasta. Układamy jeden na drugim.

Ciasto smarujemy także na wierzchu i po bokach. Boki posypujemy okruchami ciasta francuskiego. Wierzch dekorujemy w wybrany sposób. Wstawiamy na godzinę do lodówki, by ciasto się zestaliło.

Wypróbuj też przepisy na zaskakującą zapiekankę i placki warzywne Makłowicza.

smarowanie ciasta
Fot. YouTube/Super lecker