Smakosze.pl Produkty Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity
YouTube/@drbartekpl

Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity

31 maja 2023

Często obiegowe opinie o produktach żywnościowych sugerują, że są one niezdrowe. Jednak kilku popularnym produktom przyjrzał się dietetyk- dr Bartek Kulczyński. Okazuje się, że te uważane za szkodliwe, są neutralne, a nawet korzystne dla naszego zdrowia. Zobacz, o jakie produkty chodzi.

Szkodliwe mity na temat jedzenia

Dr Bartek Kulczyński, który jest dietetykiem, postanowił obalić kilka szkodliwych mitów na temat jedzenia. Na tapetę jako pierwsze wziął sery. Przyjęło się, że te produkty szkodzą naszemu zdrowiu, bo zawierają kwasy nasycone. Te są zabójcze dla układu krążenia. Jednak najnowsze badania nie potwierdzają tej wersji. Wskazują, że spożywanie kwasów nasyconych nie wpływa na większe ryzyko wystąpienia zawału czy udaru.

Podobnie jest z kawą. Sądzi się, że jest ona szkodliwa. Wszystko przez kofeinę, którą zawiera. Przyjęło się, że podnosi ciśnienie krwi. Jednak okazuje się, że podnosi w sposób krótkotrwały. Te szybko powraca do normy. Badacze dowiedli, że ryzyko pojawienia się nadciśnienia u osób, które piją kawę, wynosi 18%. Uważa się też, że kawa wypłukuje z organizmu magnez i przyczynia się do powstania skurczy. Jednak nie jest to zgodne z prawdą, bo kawa w minimalny sposób wypłukuje kofeinę z organizmu. Są to śladowe ilości.

Wiele osób po niej depcze, a jest niezwykle cenna. Na herbatki i do sałatek jak znalazł

Czy kawa odwadnia? To mit!

Powszechnie uważa się, że kawa odwadnia. Natomiast tego nie potwierdzają najnowsze badania. Okazuje się, że kawa ma działanie, które prowadzi do nawodnienia organizmu. Regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko chorób serca, udarów mózgu i zapobiega demencji. Dr Bartek Kulczyński uważa kawę za napój prozdrowotny.

Wiele osób uważa, że żółtka jaj szkodzą naszemu zdrowiu. Wszystko przez cholesterol, który powoduje choroby układu krążenia. Jednak badania obalają te myślenie. Cholesterol w umiarkowanych dawkach nie wpływa na rozwój chorób serca. Jedzenie 7-10 jajek tygodniowo nie wpływa źle na nasze zdrowie. Żółtko jest składnikiem wielu witamin i minerałów. Zapobiega stłuszczeniu wątroby i działa przeciwnowotworowo.

Ryby- zdrowe czy szkodliwe?

Co z rybami? Jeść czy nie jeść? Dr Bartek Kulczyński jest przekonany o zdrowotnych właściwościach ryb. Jednak dietetyk przyznaje też, że niektóre gatunki ryb mają skłonności do magazynowania szkodliwych związków w swoim mięsie. Warto jeść pstrąga tęczowego, śledzia atlantyckiego, makrelę atlantycką, rybę maślaną, morszczuka, sardynki, flądrę i dzikiego łososia. Natomiast lepiej zrezygnować z jedzenia miecznika, makreli królewskiej, śledzia bałtyckiego i tuńczyka.

Wiele szkodliwych mitów krąży na temat masła. Zawiera ono cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Jednak masła używamy w niewielkim stopniu. Spożywanie masła nie zwiększa ryzyka rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych. Warto pamiętać, że masło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest też lekkostrawne . Pisaliśmy o radach dr Kulczyńskiego,które dotyczą kawy. Informowaliśmy o radach dietetyka przed grillowaniem potraw.

ryby

Źródło: YouTube/@drbartekpl

Dietetyk za 20 zł kupił w Biedronce jedzenie na cały dzień. Niektórzy będą oburzeni
Zapomnij o occie i soku z cytryny. Młodą kapustę zakwasisz wiosennym specjałem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy