Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie
Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Dziś wypróbujemy przepis na kalafiora w niecodziennym wydaniu. Smakołyk można uznać za roślinną odpowiedź na kotlety schabowe.
Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjał przeważnie po prostu gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po bardziej niekonwencjonalne rozwiązania. Tym razem kalafior przekształcimy w obłędne kotlety.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Panierowany kalafior zdetronizuje kotlety schabowe?
Wielu smakoszy zapewne uznałaby powyższe słowa za kulinarną herezję. Jednak kalafior smażony w panierce potrafi wywołać autentyczny zachwyt. Oczywiście kotlety schabowe są zupełnie innym daniem, w związku z tym ich status nie jest zagrożony.
Kalafior przypominający kotlety schabowe jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które gustują w tradycyjnych smakach i mają ochotę na spróbowanie czegoś nowego . Przepis jest banalnie prosty. Co nam będzie potrzebne?
-
kalafior
-
2 jajka
-
mąka krupczatka
-
bułka tarta
-
sól
-
pieprz ziołowy
-
wędzona papryka
-
cytryna
-
olej
-
odrobina masła
Przepis na kalafiora w przepysznej odsłonie
Na początku kalafiora pozbawiamy liści. Warzywo starannie myjemy i namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Taka kąpiel powinna trwać około 15 minut. Kalafiora odsączamy z wody i kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.
Pokrojony kalafior obtaczamy w soli i pieprzu ziołowym. Następnie panierujemy go kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowany smakołyk smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Panierka powinna przybrać złocisty kolor .
Po zakończeniu smażenia na każdy z kalafiorowych kotletów wykładamy kilka wiórków masła. Warto wiedzieć, jak ugotować uwielbiane warzywo bez nieprzyjemnego zapachu . Godny uwagi jest także przepis na soczyste kotlety schabowe .
Canva / rudisill
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przyślij przepis