Wyjątkowe fit ptasie mleczko polecane przez samych dietetyków
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. Zamiast sięgać po gotowe produkty, warto poświęcić jednak kilka chwil i przygotować swoje własne domowe słodycze. Będą nie tylko smaczniejsze, ale również o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.
Gdzie szukać przepisów na fit słodycze? Najlepiej sięgać po rady osób, które znają ten temat niemal od podszewki, czyli dietetyków. Dwoje z nich prowadzi bloga "Dietetyk w akcji" (znajdziecie go pod tym linkiem) Jego autorki tropią zdrowe, smaczne i pomysłowe przepisy na wyjątkowe potrawy. Układają również plany dietetyczne, dlatego jeśli tylko chcecie zmienić swoje nawyki żywieniowe, to nie mogliście trafić na lepszy adres. Jadłospisy przygotowane przez "dietetyczki w akcji" są nie tylko zdrowe, ale również "przyjazne dla portfela", smaczne i łatwe w realizacji. Dzisiaj zaprezentujemy Wam próbkę ich umiejętności - doskonały przepis na domowe ptasie mleczko. Jego przygotowanie wcale nie zajmie Wam wiele czasu.
Wyjątkowa wersja ptasiego mleczka
Dietetyczki w akcji piszą, że domowe ptasie mleczko ma iście "niebiański smak i skład". Jest bogate w białko i ma o wiele mniej kalorii niż ich sklepowy odpowiednik. Uwaga! Deser można przygotować na dwa sposoby ! Podać go w podobnej formie jak słynne ptasie mleczko lub zaserwować je w pucharkach. Jak je przygotować?
Przepis na ptasie mleczko w wersji fit
Składniki:
-
400 g naturalnego serka skyr
-
1 galaretka cytrynowa (najlepiej bez dodatku cukru)
-
4 łyżki ksylitolu lub erytrolu lub 2 łyżki miodu
Polewa:
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% lub 80%
-
kilka łyżek mleka (1,5 - 2 %) lub napoju roślinnego (np. sojowego)
Sposób wykonania:
Rozpuść galaretkę w niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki przegotowanej wody) i odstaw ją do wystudzenia. Za pomocą miksera lub robota kuchennego zmiksuj serek z wybraną substancją słodzącą (np. miodem lub ksylitolem).
Miksuj ją około 5 minut w celu napowietrzenia mas y (im będziesz dłużej to robić, tym stanie się ona bardziej puszysta). Na sam koniec dodaj przestudzoną galaretkę i miksuj aż do połączenia składników.
Wlej powstałą masę do podłużnej formy (wyłożonej folią spożywczą) lub do formy silikonowej i wstaw ją do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij masę na deskę wyłożoną folią spożywczą i pokrój na małe prostokąty.