Smakosze.pl Produkty Wykryto niebezpieczną partię nabiału. Pod żadnym pozorem jej nie jedz
canva/MangoStar_Studio

Wykryto niebezpieczną partię nabiału. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

23 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sanepid znowu alarmuje. W jednej partii kefiru wykryto niebezpieczną bakterię - Salmonellę. Produkt jest właśnie wycofywany z rynku, ale jeśli już go nabyliście, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Więcej szczegółów w naszym materiale.

Ważne komunikaty Sanepidu

Sanepid trzyma rękę na pulsie. Gdy tylko zostaną wykryte nieprawidłowości w jakimś sprzedawanym produkcie, wydaje ostrzeżenie publiczne i wycofuje go z rynku. Dzięki temu niebezpieczeństwo narażenia konsumentów na szkodliwe działanie produktu jest ograniczone do minimum.

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

Salmonella jest groźna dla naszego organizmu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o pałeczki Salmonelli spp. wykryte w 1 z 5 próbek kefiru poddanego kontroli.

Sanepid ostrzega, że spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z narażeniem na wystąpienie zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wadliwego produktu

  • Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica
  • Numer partii: 25.03.2023/1
  • Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023
  • Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE

Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów

Wyżej wskazana partia produktu, po otrzymaniu informacji o wykryciu w niej bakterii, jest wycofywana z rynku. Nad całym procesem czuwają organy urzędowej kontroli żywności.

Konsumenci, którzy nabyli wadliwy produkt nie powinni go spożywać. Gdy już jednak do tego doszło i wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

Nasz portal w ostatnim czasie informował o wadliwej paście z bakłażana oraz o wycofywanej z rynku, szkodliwej chochli .

Źródło: gov

wadliwa partia kefiru/gov


Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł
Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy