Wykryto niebezpieczną partię nabiału. Pod żadnym pozorem jej nie jedz
Sanepid znowu alarmuje. W jednej partii kefiru wykryto niebezpieczną bakterię - Salmonellę. Produkt jest właśnie wycofywany z rynku, ale jeśli już go nabyliście, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Więcej szczegółów w naszym materiale.
Ważne komunikaty Sanepidu
Sanepid trzyma rękę na pulsie. Gdy tylko zostaną wykryte nieprawidłowości w jakimś sprzedawanym produkcie, wydaje ostrzeżenie publiczne i wycofuje go z rynku. Dzięki temu niebezpieczeństwo narażenia konsumentów na szkodliwe działanie produktu jest ograniczone do minimum.
Salmonella jest groźna dla naszego organizmu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o pałeczki Salmonelli spp. wykryte w 1 z 5 próbek kefiru poddanego kontroli.
Sanepid ostrzega, że spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z narażeniem na wystąpienie zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące wadliwego produktu
-
Nazwa produktu:
Kefir 200 g, OSM Łobżenica
-
Numer partii:
25.03.2023/1
-
Termin przydatności do spożycia:
25.03.2023
- Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
Wyżej wskazana partia produktu, po otrzymaniu informacji o wykryciu w niej bakterii, jest wycofywana z rynku.
Nad całym procesem czuwają organy urzędowej kontroli żywności.
Konsumenci, którzy nabyli wadliwy produkt nie powinni go spożywać. Gdy już jednak do tego doszło i wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Nasz portal w ostatnim czasie informował o
wadliwej paście z bakłażana
oraz
o wycofywanej z rynku, szkodliwej chochli
.
Źródło: gov