Wysokie ceny pierwszych śliwek na rynku. Z czego wynikają?
Pierwsze śliwki w tym roku są już dostępne. Na wyhodowany w Turcji owoc nie każdy jednak będzie mógł sobie pozwolić. Cena kilograma waha się bowiem od 230 do 290 złotych. Z czego wynika? Sprawdźcie, co wpływa na kształtowanie się kosztu zakupu warzyw i owoców.
Sezon na śliwki jeszcze w Polsce się nie rozpoczął. W najbliższym czasie nie będzie łatwo przygotować nowej porcji powideł czy ciasta ze świeżo kupionych owoców. W Turcji jednak warunki było nieco lepsze, a mimo to ich koszt szokuje.
Pierwsze śliwki są pozasezonowe
Tureckie śliwki trafiły, które niedawno trafiły do sprzedaży, osiągają zawrotne ceny. P rzyczyną są trudne warunki, w jakich były uprawiane. Owoce te rosną w szklarniach, a ich plantacja składa się zaledwie z 39 drzew.
Pomimo łagodnego klimatu panującego w regionie prowadzenia uprawy, hodowanie śliwek zimą wymagało zastosowania ogrzewania. Wyprodukowano tylko 1200 kilogramów tych owoców. Cena kilograma produktu musi zrekompensować koszty poniesione, by je wytworzyć.
Co sprawia, że warzywa i owoce są drogie?
Na koszt zakupu produktów roślinnych wpływa przede wszystkim sezonowość. Gdy na straganach pojawiają się pierwsze, wczesne odmiany ceny są wyższe. Na tym etapie danych owoców czy warzyw jest niewiele, a ich wyhodowanie było stosunkowo trudne.
Z czasem, gdy warunki się poprawiają, a liczba gatunków danego produktu wzrasta, cena za kilogram spada. Większa podaż nie pozwala bowiem producentom tak łatwo narzucać wysokich cen, ze względu na ryzyko związane z brakiem chętnych do zakupu.
Zmiany cen często dyktują także warunki pogodowe. Jeśli na wiosnę część drzew czy krzewów przemarznie — cena w szczycie sezonu nie spadnie, bo zbiory nie będą dość obfite. To właśnie z tego powodu w ostatnich latach — gdy pogoda bywała naprawdę nieprzewidywalna — ceny warzyw i owoców potrafiły niemiło nas zaskoczyć.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz najlepszy sposób na hodowanie rzeżuchy. Ten tekst wyjawia, jak wykorzystać zieloną część pora.
Źródło zdjęcia: canva/MmeEmil
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad
-
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
-
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: newsy.gotujmy