Smakosze.pl Produkty Wysokie ceny pierwszych śliwek na rynku. Z czego wynikają?
canva/Syda Productions

Wysokie ceny pierwszych śliwek na rynku. Z czego wynikają?

21 marca 2022

Pierwsze śliwki w tym roku są już dostępne. Na wyhodowany w Turcji owoc nie każdy jednak będzie mógł sobie pozwolić. Cena kilograma waha się bowiem od 230 do 290 złotych. Z czego wynika? Sprawdźcie, co wpływa na kształtowanie się kosztu zakupu warzyw i owoców.

Sezon na śliwki jeszcze w Polsce się nie rozpoczął. W najbliższym czasie nie będzie łatwo przygotować nowej porcji powideł czy ciasta ze świeżo kupionych owoców. W Turcji jednak warunki było nieco lepsze, a mimo to ich koszt szokuje.

Pierwsze śliwki są pozasezonowe

Tureckie śliwki trafiły, które niedawno trafiły do sprzedaży, osiągają zawrotne ceny. P rzyczyną są trudne warunki, w jakich były uprawiane. Owoce te rosną w szklarniach, a ich plantacja składa się zaledwie z 39 drzew.

Pomimo łagodnego klimatu panującego w regionie prowadzenia uprawy, hodowanie śliwek zimą wymagało zastosowania ogrzewania. Wyprodukowano tylko 1200 kilogramów tych owoców. Cena kilograma produktu musi zrekompensować koszty poniesione, by je wytworzyć.

Co sprawia, że warzywa i owoce są drogie?

Na koszt zakupu produktów roślinnych wpływa przede wszystkim sezonowość. Gdy na straganach pojawiają się pierwsze, wczesne odmiany ceny są wyższe. Na tym etapie danych owoców czy warzyw jest niewiele, a ich wyhodowanie było stosunkowo trudne.

Z czasem, gdy warunki się poprawiają, a liczba gatunków danego produktu wzrasta, cena za kilogram spada. Większa podaż nie pozwala bowiem producentom tak łatwo narzucać wysokich cen, ze względu na ryzyko związane z brakiem chętnych do zakupu.

Zmiany cen często dyktują także warunki pogodowe. Jeśli na wiosnę część drzew czy krzewów przemarznie — cena w szczycie sezonu nie spadnie, bo zbiory nie będą dość obfite. To właśnie z tego powodu w ostatnich latach — gdy pogoda bywała naprawdę nieprzewidywalna — ceny warzyw i owoców potrafiły niemiło nas zaskoczyć.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz najlepszy sposób na hodowanie rzeżuchy. Ten tekst wyjawia, jak wykorzystać zieloną część pora.

Owoce poza sezonem zawsze będą drogie
Owoce poza sezonem zawsze będą drogie

Źródło zdjęcia: canva/MmeEmil

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy