Wytrawna tarta z cukinią. Rewelacyjny pomysł na ciepłą kolację
Wytrawna tarta z cukinią jest pysznym pomysłem na prostą i sycąca kolację dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć na cieście pokrojone warzywa, zalać je delikatną masą z jaj i śmietanki oraz obficie posypać serem. Po upieczeniu danie smakuje wyśmienicie.
Tarta z cukinią na cieście francuskim jest pysznym daniem, które zrobicie w kilka chwil. Połączenie lekkich letnich warzyw, aromatycznego sera żółtego i delikatnej masy śmietanowo-jajecznej skradnie serce niejednego smakosza. Skusicie się?
Przepis na wyborną tartę z cukinią
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
1 średnia cukinia
-
1 niezbyt duża czerwona papryka
-
5-6 suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)
-
5 dag ulubionej szynki (opcjonalnie)
-
20 dag sera żółtego
-
300 ml śmietanki 30 proc.
-
3 jajka
-
1 łyżeczka tymianku
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki
-
sól, pieprz
Jak przygotować lekką, wytrawną tartę z cukinią?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 st. C. Doprowadzone do temperatury pokojowej ciasto francuskie umieszczamy w okrągłej formie do wypieku tart. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Ser ścieramy na tarce o większych oczkach, a następnie połowę porcji umieszczamy na cieście. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Podobnie postępujemy z papryką, przy okazji usuwając pestki. Warzywa układamy na serze. Dodajemy też szynkę i ewentualnie odsączone z zalewy suszone pomidory.
Jaja wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy je. Łączymy ze śmietaną i doprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Masę wylewamy na warzywa, po czym posypujemy ja drugą porcją sera żółtego.
Tartę pieczemy około 30 minut w 190 st. C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na sycące kolacje i obiady. Sprawdźcie konieczne patent na prostą i niedrogą zapiekankę makaronową z pieczarkami . Być może spodoba wam się także znakomita lazania z patelni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
-
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
-
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny