Smakosze.pl Przepisy Wytrawna tarta z cukinią. Rewelacyjny pomysł na ciepłą kolację
canva/Thomas Demarczyk

Wytrawna tarta z cukinią. Rewelacyjny pomysł na ciepłą kolację

11 września 2022

Wytrawna tarta z cukinią jest pysznym pomysłem na prostą i sycąca kolację dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć na cieście pokrojone warzywa, zalać je delikatną masą z jaj i śmietanki oraz obficie posypać serem. Po upieczeniu danie smakuje wyśmienicie.

Tarta z cukinią na cieście francuskim jest pysznym daniem, które zrobicie w kilka chwil. Połączenie lekkich letnich warzyw, aromatycznego sera żółtego i delikatnej masy śmietanowo-jajecznej skradnie serce niejednego smakosza. Skusicie się?

Przepis na wyborną tartę z cukinią

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 średnia cukinia

  • 1 niezbyt duża czerwona papryka

  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)

  • 5 dag ulubionej szynki (opcjonalnie)

  • 20 dag sera żółtego

  • 300 ml śmietanki 30 proc.

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • sól, pieprz

Jak przygotować lekką, wytrawną tartę z cukinią?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 st. C. Doprowadzone do temperatury pokojowej ciasto francuskie umieszczamy w okrągłej formie do wypieku tart. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni.

Ser ścieramy na tarce o większych oczkach, a następnie połowę porcji umieszczamy na cieście. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Podobnie postępujemy z papryką, przy okazji usuwając pestki. Warzywa układamy na serze. Dodajemy też szynkę i ewentualnie odsączone z zalewy suszone pomidory.

Jaja wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy je. Łączymy ze śmietaną i doprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Masę wylewamy na warzywa, po czym posypujemy ja drugą porcją sera żółtego.

Tartę pieczemy około 30 minut w 190 st. C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na sycące kolacje i obiady. Sprawdźcie konieczne patent na prostą i niedrogą zapiekankę makaronową z pieczarkami . Być może spodoba wam się także znakomita lazania z patelni .

Tarta z cukinią jest wyborna
canva/Beatrice Sirinuntananon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy