Smakosze.pl Przepisy Z karkówki i schabu Strzelczyk robi prawdziwe cudo. W sam raz na Wielkanoc
krojenie karkówki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Z karkówki i schabu Strzelczyk robi prawdziwe cudo. W sam raz na Wielkanoc

27 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ceniony kucharz – Tomasz Strzelczyk – dokonał czegoś naprawdę niesamowitego. Z dwóch rodzajów mięsa zrobił przysmak, który musi pojawić się na Wielkanoc. Poznaj przepis, a nie tylko dowiesz się, jaki niezbędny, świąteczny produkt przygotujesz, ale też, jak go zrobić w łatwy sposób.

Tomasz Strzelczyk zaskakuje

Do Wielkanocy pozostał niespełna miesiąc, więc warto już teraz zastanowić się, co podać na świąteczne śniadanie. Zabraknąć nie może przede wszystkim jajek, żurku, ale i pieczonego pasztetu oraz białej kiełbasy. Ten ostatni przysmak jest przecież nieodłącznym dodatkim do zupy , a niekiedy podaje się go również z chrzanem czy ćwikłą.

Zakup dobrej jakości białej kiełbasy jest bardzo trudne, dlatego zdecydowanie lepiej postawić na własnoręczny wyrób. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić ją w domowych warunkach w nieskomplikowany sposób. Kucharz , przepisem podzielił się na swoim kanale na platformie YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA i kiedy tylko znaleźliśmy ten sposób, wiedzieliśmy, że musimy się nim podzielić. Domowa kiełbasa nie ma sobie równych, więc zamiast kupować, zrób ją w domu.

mięso.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA
Zapomnij o bułce tartej. Jest 100 razy lepszy sposób na panierkę do ryby

Z czego zrobić domową kiełbasę?

Do przygotowania wielkanocnego dania potrzebne będą dwa rodzaje mięsa. W tym wypadku będzie to schab oraz karkówka, które należy kupić w kawałku, a następnie zmielić w maszynce. Za smak domowej kiełbasy odpowiedzialne będą przyprawy , takie jak pieprz, sól, gorczyca oraz kolendra. Niezbędne będzie także osłonka na kiełbasę, którą można zakupić w sklepach masarskich lub w sklepach internetowych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 kg schabu
  • 400 ml mleka
  • 35 g soli
  • 15 g pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • osłonka na kiełbasę
  • woda
kiełbasa 1.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Przepis Strzelczyka na domową kiełbasę

Przygotowanie kiełbasy rozpocznij od pokrojenia na kawałki mięsa. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia i przełóż do miski. Mięso dopraw pieprzem, solą, kolendrą i gorczycą. Do dzbanka wlej mleko i wsyp kaszę mannę. Wymieszaj składniki. Mieszaninę wlej do miski z mięsem i wyrób składniki w jednolitą masę.

Na maszynkę do mięsa nałóż odpowiednią końcówkę do nadziewania kiełbasy. Nałóż na nią osłonkę na kiełbasę i za pomocą maszynki do mielenia nadziewaj przygotowaną wcześniej mięsną masą.

Po nadzianiu, podziel wyrób na kiełbasy, wiążąc osłonkę. W dużym garnku zagotuj wodę. Do naczynia przełóż pętka kiełbasy. Wyłącz kuchenkę, garnek przykryj pokrywką i pozostaw w nim wyrób na 20 minut. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa.

Sprawdź także, ile kosztuje świąteczny catering u Ewy Wachowicz oraz dowiedz się, czym zastąpić biały barszcze na Wielkanoc .

kiełbasa 2.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA
To najlepsza mąka na kopytka. Mało kto z niej korzysta
Babka ziemniaczana z tym dodatkiem jest lepsza, niż z boczkiem. W sam raz na obiad w piątek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl