Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Każdy na Wielkanoc robi biały barszcz, a ja podam czerwony. 1 dodatek zmienia wszystko
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 27.03.2025 10:12

Każdy na Wielkanoc robi biały barszcz, a ja podam czerwony. 1 dodatek zmienia wszystko

Barszcz czerwony z jajkiem
Fot. Shutterstock

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji. 

Potrawy na wielkanocnym stole

Święta Wielkanocne to magiczny czas, który w większości spędzamy z rodziną. Najpierw przeżywamy Triduum Paschalne, w Wielką Sobotę tradycyjnie idziemy poświęcić pokarmy, natomiast w kolejnych dniach świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa. Jest to wielkie wydarzenie w świecie Kościoła oraz dla wielu ludzi w naszym kraju. 

Smakowite dania wielkanocne
Fot. Canva

Jak już wspomnieliśmy, to doskonała okazja na spotkanie i spędzenie czasu z rodziną, wzbogacone niesamowitymi daniami i przekąskami wielkanocnymi. Oprócz tradycyjnych potraw, które wszyscy znamy, warto przygotować coś, co wprawi naszych gościu w osłupienie. Ze słodkich wypieków może być to między innymi przepyszne ciasto Marcinek, a z dań wytrawnych? Oczywiście barszcz, lecz nie biały, a czerwony i to z dodatkiem tajemniczego składnika. 

Pyszny barszcz biały z jajkiem i kiełbaską
Fot. Canva
Zapomnij o wysokim poziomie cukru we krwi. Ten przepis z cukinii to skarb

Barszcz czerwony na Wielkanoc

Barszcz czerwony podany na Wielkanoc z pewnością jest odstąpieniem od tradycji, ponieważ w tym czasie najczęściej spożywa się żurek. Jednak wybór właśnie takiego dania z pewnością nie będzie odstawał smakiem. Do przygotowania takiego barszczu będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 korzeń pietruszki 
  • ¼ bulwy selera 
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 litra wody
  • 1 litr zakwasu buraczanego
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki roślinnej śmietanki 18%
  • 1 łyżka cukru
  • sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Barszcz Czerwony z chrzanem

Barszcz czerwony czy barszcz biały? Zarówno jedna, jak i druga zupa jest wspaniała. Tym razem jednak postawimy na tę pierwszą, która również świetnie nada się na Wielkanoc. Warto więc poświęcić na to czas, aby finalnie cieszyć się niesamowitym smakiem.

W pierwszej kolejności obieramy warzywa i kroimy w średnią kostkę, po czym przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła i dodajemy łyżeczkę soli. Następnie gotujemy je na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu odstawiamy wywar na 12 godzin

Po tym czasie warzywa odcedzamy. Aby buraki się nie zmarnowały, to możemy przygotować z nich ćwikłę, która również świetnie będzie pasować na wielkanocny stół. Do uzyskanego płynu przelewamy zakwas buraczany. Całość podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do zagotowania. 

W międzyczasie w szklance lub misce mieszamy chrzan ze śmietanką, po czym dodajemy mieszankę do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany barszcz czerwony podajemy z jajkami

Sprawdź przepis na pyszne ciasto Marcinek. Zobacz, czego lepiej nie dodawać do gotowania makaronu

Barszcz czerwony podany z jajkiem
Fot. Shutterstock