Każdy na Wielkanoc robi biały barszcz, a ja podam czerwony. 1 dodatek zmienia wszystko

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji.
Potrawy na wielkanocnym stole
Święta Wielkanocne to magiczny czas, który w większości spędzamy z rodziną. Najpierw przeżywamy Triduum Paschalne, w Wielką Sobotę tradycyjnie idziemy poświęcić pokarmy, natomiast w kolejnych dniach świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa. Jest to wielkie wydarzenie w świecie Kościoła oraz dla wielu ludzi w naszym kraju.

Jak już wspomnieliśmy, to doskonała okazja na spotkanie i spędzenie czasu z rodziną, wzbogacone niesamowitymi daniami i przekąskami wielkanocnymi. Oprócz tradycyjnych potraw, które wszyscy znamy, warto przygotować coś, co wprawi naszych gościu w osłupienie. Ze słodkich wypieków może być to między innymi przepyszne ciasto Marcinek, a z dań wytrawnych? Oczywiście barszcz, lecz nie biały, a czerwony i to z dodatkiem tajemniczego składnika.

Barszcz czerwony na Wielkanoc
Barszcz czerwony podany na Wielkanoc z pewnością jest odstąpieniem od tradycji, ponieważ w tym czasie najczęściej spożywa się żurek. Jednak wybór właśnie takiego dania z pewnością nie będzie odstawał smakiem. Do przygotowania takiego barszczu będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 korzeń pietruszki
- ¼ bulwy selera
- 1 marchewka
- 1 łyżka octu
- 1,5 litra wody
- 1 litr zakwasu buraczanego
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki roślinnej śmietanki 18%
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Barszcz Czerwony z chrzanem
Barszcz czerwony czy barszcz biały? Zarówno jedna, jak i druga zupa jest wspaniała. Tym razem jednak postawimy na tę pierwszą, która również świetnie nada się na Wielkanoc. Warto więc poświęcić na to czas, aby finalnie cieszyć się niesamowitym smakiem.
W pierwszej kolejności obieramy warzywa i kroimy w średnią kostkę, po czym przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła i dodajemy łyżeczkę soli. Następnie gotujemy je na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu odstawiamy wywar na 12 godzin.
Po tym czasie warzywa odcedzamy. Aby buraki się nie zmarnowały, to możemy przygotować z nich ćwikłę, która również świetnie będzie pasować na wielkanocny stół. Do uzyskanego płynu przelewamy zakwas buraczany. Całość podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do zagotowania.
W międzyczasie w szklance lub misce mieszamy chrzan ze śmietanką, po czym dodajemy mieszankę do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany barszcz czerwony podajemy z jajkami.
Sprawdź przepis na pyszne ciasto Marcinek. Zobacz, czego lepiej nie dodawać do gotowania makaronu.






































