To najlepsza mąka na kopytka. Mało kto z niej korzysta

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich kopytka. Będą świetnym pomysłem na szybki, obiad, kolację lub przekąskę. Możesz podać je na słodko lub z wytrawnym sosem. Przy przygotowaniu tego dania warto postawić na odpowiedni rodzaj mąki.
Najlepsza mąka na kopytka
Kopytka to przysmak, który od lat gości w wielu polskich domach. Chętnie podajemy je jako osobą przekąskę lub dodatek do dań. Świetnie pasuje m.in. z dodatkiem sosu śmietanowego i kurczaka. Mimo, że te kluski należą do dość prostych dań, to sposób ich przyrządzenia też może budzić emocje!
W wielu popularnych przepisach zaleca się przygotowanie kopytek z mąki pszennej. Okazuje się, że wcale nie jest ona najlepszym wyborem. O wiele lepiej sięgnąć po tę ziemniaczaną. Sprawia ona, że kluski nabierają gładkiej konsystencji. Wypróbuj ten sposób i daj znać, co o nim myślisz. Poniżej prezentujemy dokładny przepis na tę kultową potrawę.

Kopytka z mąki ziemniaczanej
Do zrobienia kopytek warto wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli ich nie mamy, to musimy je wcześniej ugotować i zostawić do wystudzenia. Do zrobienia kopytek potrzeba nam jedynie 4 produktów.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników:
- 1.5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- sól

To najlepszy przepis na kopytka
Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa lub przeciśnij je przez praskę. Następnie, włóż je do miski, wbij do nich jajko, wsyp mąkę ziemniaczaną i sól. Sprawnie wyrób ze sobą wszystkie składniki. Z przyrządzonego ciasta uformuj wałek i potnij go na plastry o grubości ok. 2 cm.
Z każdego kawałka uformuj cienki rulon i potnij go na skośne kluski o długości ok 3-4 cm. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!
Sprawdź też przepis na ciasto drożdżowe i wiosenną sałatkę.






































