Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza mąka na kopytka. Mało kto z niej korzysta
Monika Dec
Monika Dec 28.03.2025 12:43

To najlepsza mąka na kopytka. Mało kto z niej korzysta

kopytka
Fot. Canva

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich kopytka. Będą świetnym pomysłem na szybki, obiad, kolację lub przekąskę. Możesz podać je na słodko lub z wytrawnym sosem. Przy przygotowaniu tego dania warto postawić na odpowiedni rodzaj mąki.

Najlepsza mąka na kopytka

Kopytka to przysmak, który od lat gości w wielu polskich domach. Chętnie podajemy je jako osobą przekąskę lub dodatek do dań. Świetnie pasuje m.in. z dodatkiem sosu śmietanowego i kurczaka. Mimo, że te kluski należą do dość prostych dań, to sposób ich przyrządzenia też może budzić emocje!

W wielu popularnych przepisach zaleca się przygotowanie kopytek z mąki pszennej. Okazuje się, że wcale nie jest ona najlepszym wyborem. O wiele lepiej sięgnąć po tę ziemniaczaną. Sprawia ona, że kluski nabierają gładkiej konsystencji. Wypróbuj ten sposób i daj znać, co o nim myślisz. Poniżej prezentujemy dokładny przepis na tę kultową potrawę. 

Surowe kopytka przed ugotowaniem
fot. Canva
Babka ziemniaczana z tym dodatkiem jest lepsza, niż z boczkiem. W sam raz na obiad w piątek

Kopytka z mąki ziemniaczanej

Do zrobienia kopytek warto wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli ich nie mamy, to musimy je wcześniej ugotować i zostawić do wystudzenia. Do zrobienia kopytek potrzeba nam jedynie 4 produktów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lista składników:

  • 1.5 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • sól
Smakowite ugotowane kopytka
fot. Canva

To najlepszy przepis na kopytka

Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa lub przeciśnij je przez praskę. Następnie, włóż je do miski, wbij do nich jajko, wsyp mąkę ziemniaczaną i sól. Sprawnie wyrób ze sobą wszystkie składniki. Z przyrządzonego ciasta uformuj wałek i potnij go na plastry o grubości ok. 2 cm.

Z każdego kawałka uformuj cienki rulon i potnij go na skośne kluski o długości ok 3-4 cm. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!

Sprawdź też przepis na ciasto drożdżowe i wiosenną sałatkę.

kopytka z masłem
fot. Canva