Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad
Wątróbka drobiowa z dodatkiem rabarbaru to pomysł na niezwykły, wiosenny obiad dla całej rodziny. Soczyste, aromatyczne mięso podane z sosem rabarbarowym i konfiturą wiśniową to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zachwycającą wątróbkę z dodatkiem rabarbaru.
Wątróbka drobiowa to jedno z tych mięs, które rewelacyjnie łączą się z owocami i słodkimi dodatkami. Wątróbka świetnie smakuje z jabłkiem, gruszką, malinami, śliwkami i rabarbarem. Kwaśny sos rabarbarowy z dodatkiem imbiru fenomenalnie łączy się z lekko gorzkawym mięsem i jest jednym z najsmaczniejszych sposobów podania.
Połączenie rabarbaru i wątróbki może zaskakiwać, jednak smakuje wyśmienicie. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do końca maja, warto więc wykorzystać go w pełni i przygotować wiele prostych, ale i pysznych dań.
Z rabarbaru ugotujesz kompot, a także upieczesz wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką , idealne do kawy.
Wątróbka z dodatkiem rabarbaru
Składniki:
-
500 g wątróbki drobiowej
-
mąka do obtoczenia mięsa
-
sól, pieprz
-
10 łodyg rabarbaru
-
łyżeczka zmielonego imbiru
-
cukier do smaku
-
6 łyżek konfitury wiśniowej
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić wątróbkę z dodatkiem rabarbaru?
Łodygi rabarbaru obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je do rondla, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Gdy rabarbar będzie już miękki, dodaj imbir i cukier do smaku.
Wątróbkę umyj, oczyść i dokładnie osusz, następnie oprósz pieprzem i obtocz w mące pszennej. Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez około 8 minut, pod koniec smażenia oprósz wątróbkę solą, następnie podaj z ciepłym sosem rabarbarowym i konfiturą wiśniową, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można jeść końcówkę banana? Mnóstwo osób jest w sporym błędzie
-
Obłędny Coleslaw z dodatkiem żurawiny. Słynny klasyk w nowej odsłonie
Źródło: pocztowkizkuchni.blogspot.com