Obłędny Coleslaw z dodatkiem żurawiny. Słynny klasyk w nowej odsłonie
Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?
Przepis na doskonały colesław z suszoną żurawiną
Składniki:
pół główki białej kapusty
1 mniejsza cebula
1 średnia marchewka
pół pęczka szczypiorku
1/4 szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki majonezu
1 łyżka soli + do doprawienia
pieprz w ilości do smaku
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i siekamy. Głąba ścieramy na tarce. Rozdrobnione warzywo umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy cukier oraz łyżkę soli i zalewamy zimną wodą.
Odstawiamy na 15-45 minut. Czas moczenia zależy od tego, czy używamy kapusty młodej — ją moczymy krócej — czy zimowej. Celem tej procedury jest zmiękczenie warzywa i nadanie mu przyjemnej konsystencji, więc jej przebieg należy dostosować do posiadanego produktu.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w ćwierć krążki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do odcedzonej kapusty dodajemy majonez, rozdrobnione warzywa oraz suszoną żurawinę. Starannie mieszamy i doprawiamy.
Wskazówki:
Jeżeli lubicie wyraziste surówki, możecie wzbogacić kompozycję smakową sosu. Sprawdzi się zarówno dodatek chrzanu, jak i ostrej musztardy.
W wersji ekspresowej, zamiast moczyć kapustę, posypcie ją przyprawami i ugniećcie. Wystarczy 1/4 łyżeczki cukru i soli.
Colesław będzie wegański, jeśli klasyczny majonez zastąpicie specjałem z aquafaby. W tym artykule zdradzamy jak go przygotować.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy można jeść końcówkę banana? Mnóstwo osób jest w sporym błędzie
Jak wykorzystać w kuchni szczaw? Warto pamiętać o 1 zasadzie
Źródło: jadlonomia