Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny Coleslaw z dodatkiem żurawiny. Słynny klasyk w nowej odsłonie

Obłędny Coleslaw z dodatkiem żurawiny. Słynny klasyk w nowej odsłonie

Coleslaw
canva/slavlee

Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?

Przepis na doskonały colesław z suszoną żurawiną

Składniki:

  • pół główki białej kapusty

  • 1 mniejsza cebula

  • 1 średnia marchewka

  • pół pęczka szczypiorku

  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

  • pół szklanki majonezu

  • 1 łyżka soli + do doprawienia

  • pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i siekamy. Głąba ścieramy na tarce. Rozdrobnione warzywo umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy cukier oraz łyżkę soli i zalewamy zimną wodą.

Odstawiamy na 15-45 minut. Czas moczenia zależy od tego, czy używamy kapusty młodej — ją moczymy krócej — czy zimowej. Celem tej procedury jest zmiękczenie warzywa i nadanie mu przyjemnej konsystencji, więc jej przebieg należy dostosować do posiadanego produktu.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w ćwierć krążki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do odcedzonej kapusty dodajemy majonez, rozdrobnione warzywa oraz suszoną żurawinę. Starannie mieszamy i doprawiamy.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie wyraziste surówki, możecie wzbogacić kompozycję smakową sosu. Sprawdzi się zarówno dodatek chrzanu, jak i ostrej musztardy.

  • W wersji ekspresowej, zamiast moczyć kapustę, posypcie ją przyprawami i ugniećcie. Wystarczy 1/4 łyżeczki cukru i soli.

  • Colesław będzie wegański, jeśli klasyczny majonez zastąpicie specjałem z aquafaby. W tym artykule zdradzamy jak go przygotować.

Suszona żurawina wzbogaci smak surówki colesław
Suszona żurawina wzbogaci smak surówki colesław

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram